Content

4 tips om een echte salestijger te worden

Content

4 tips om een echte salestijger te worden

Emilie van Zeggelaar 28 november 2017

Ik zou mezelf niet omschrijven als een echte salestijger. Integendeel, ik vond altijd dat ik sales niet zo goed kon en dat ik me daar dus ook niet op moest focussen. Totdat ik drie maanden geleden begon met een Sales Bootcamp bij onze partner Hubspot. Boy was I wrong, het is hartstikke leuk!

Sales heeft soms een bepaalde naam: vervelende mensen die opdringerig dingen proberen te verkopen en je proberen te overtuigen van hun product. Toen ik begon aan de training bij Hubspot had ik dit idee ook een beetje, maar daar kwam heel snel verandering in. Bij Hubspot geloven ze heel erg in het concept van helpen in plaats van verkopen en daar ben ik vanaf nu ook fanatiek aanhanger van.

 Het allerbelangrijkste bij deze methode is dat je altijd de klant als uitgangspunt hebt. Wat kun je voor de klant doen? Wat is zijn probleem en hoe kun jij ervoor zorgen dat de klant hiervoor een oplossing vindt? Met deze tips word jij ook een echte salestijger: 

1.  Luister 

Dit is echt iets wat je te allen tijde in je achterhoofd moet houden. Probeer altijd een verhouding van ongeveer 80/20 aan te houden, waarbij je lead/klant/wie dan ook 80% van de tijd aan het woord is en jij maximaal 20%. Mensen praten nu eenmaal graag over zichzelf en op deze manier heb jij ook alle tijd om erachter te komen wat exact het probleem is.

 2. Rustig aan

Probeer mensen niet binnen 1 gesprek over te halen om jouw product te kopen. Ten eerste wil je iemand niet perse iets verkopen, maar iemand helpen met zijn probleem. Daarnaast heb je zelf ook de tijd nodig om te achterhalen of deze persoon en zijn/haar bedrijf ook goed bij jou en jouw visie passen. Als je daar nu de tijd voor neemt, scheelt dat je over een tijdje een hoop tijd en energie, omdat je zeker weet dat je klant goed past bij je bedrijf.

3. Denk aan oplossingen, niet aan jouw product

In een eerste gesprek is het belangrijk dat je achter drie dingen komt:

  • Wat is het probleem / de uitdaging?
  • Heb ik de juiste persoon aan de telefoon? (Soms kan het voor komen dat je andere mensen moet betrekken bij het proces)
  • Is het een prioriteit?

Bij het laatste punt moet je altijd zien te achterhalen of een bedrijf gewoon op zoek is naar wat informatie over jouw product of jouw branche of dat ze daadwerkelijk een probleem hebben wat snel opgelost moet worden. Idealiter ga je natuurlijk met deze laatste persoon in zee, zodat jij ze kan helpen!

 4. Have fun!

Het laatste (en misschien wel belangrijkste) punt is dat je het echt leuk moet vinden! Zie het echt als een spelletje, waarbij je de klant uiteindelijk zo ver krijgt dat hij je hulp accepteert. Er zullen altijd tegenargumenten komen, maar ook hierbij is het belangrijk dat je er plezier in hebt en op een leuke manier deze argumenten tegen gaat.

Zo, met deze tips moet het lukken. Zijn er nog andere punten waar je tegenaan loopt of lijkt het je leuk om hier een keer over te kletsen? Wij zijn altijd in voor een kop koffie!

Misschien vind je onze blogs over Inbound Marketing en de 5 redenen om daarin te investeren ook interessant.

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker