Google Analytics

De 5 meest memorabele Google Analytics avonturen

Google Analytics

De 5 meest memorabele Google Analytics avonturen

Ron Dukker 12 oktober 2016

Door de jaren heen heb ik al heel wat Google Analytics accounts gezien. Van extreem georganiseerd tot chaos. Ik heb ze allemaal de revue zien passeren. Regelmatig kom ik nog bijzondere situaties tegen: Een mooi moment om een paar anekdotes met jullie te delen!

#1 Ik dacht, ik maak gewoon eens een nieuw account aan!

Een klant was verbaasd dat de statistieken in Google Analytics op 0 bleven staan. Een snel onderzoek leerde dat de het account dat in zijn website was geïmplementeerd niet overeenkwam met het Google Analytics account waar hij ons toegang toe had gegeven. Navraag bij de klant leerde dat hij onlangs gewoon zomaar eens een nieuw account had aangemaakt. De relatie tussen Google Analytics en zijn website was daardoor verbroken. Inmiddels komen de gegevens weer goed binnen...

#2 Een website doormeten met 3 verschillende Google Analytics properties

Een ander bureau had jaren geleden Google Analytics ingericht voor deze klant. Om 1 website door te meten, hadden ze maar liefst 3 verschillende properties ingesteld: Elk meetten ze een ander gedeelte van de website. Hierdoor moest de klant voor gedetailleerde informatie op 3 verschillende plaatsen kijken, niet erg handig! Inmiddels kan de klant gelukkig alles wel centraal op 1 plek terugvinden.

#3 Alle informatie filteren in 1 weergave

Deze komt vaak voor! Klanten gebruiken maar 1 weergave waar hun analytics data in binnenkomt. Vervolgens maken ze aanpassingen aan die weergave zoals het inrichten van filters om hun eigen website bezoeken uit te filteren, zogenaamde spam-bots uit te sluiten, etc. Dat is op zich een goede gewoonte! Maar: Een foutje met een filter is zo gemaakt en voor je het weet filter je veel meer informatie weg dan de bedoeling was. Dit kan je later niet meer goed krijgen! Belangrijk is daarom om altijd minimaal 2 weergaven te gebruiken:

  • Een hoofdweergave waar je alle data op laat binnenkomen en geen filters in toepast
  • Een ‘gefilterde’ weergave waarin je handige filters instelt bijvoorbeeld om niet-relevante data uit te filteren zoals het IP nummer van je eigen bedrijf en bezoeken van bekende (referrer) spam sites. Ook kan je daarin filters instellen om bijvoorbeeld onhandige URL’s te renamen naar beter leesbare varianten, campagneinformatie uit URL’s te herschrijven, etc.

#4 Google Analytics account-oerwoud!

Goed nieuws: In Google Analytics mag je 25 accounts aanmaken…. Maar dat betekent nog niet dat je het ook moet doen! Bij veel bedrijven kom je een gigantische lijst tegen van Google Analytics accounts en properties. Dat is dan door de jaren zo ontstaan, maar eigenlijk niemand snapt nog welk account waarom is aangemaakt, wie de accounts beheert en in alle gevallen wordt er maar naar 1 of 2 accounts daadwerkelijk gekeken. Doe dus iedereen een plezier: Opschonen die handel!

#5 Wie heeft er eigenlijk toegang?

Ook dit is dagelijkse kost: Hele lijsten met tientallen mensen die toegang hebben tot een Google Analytics account. Gemiddeld zie je dan 3 verschillende online marketing bureau’s, 10 onherkenbare prive Gmail adressen (peter86@gmail.com of Xx_suzanne_xX@hotmail.nl) en nog 6 adressen van collega’s die wel te herleiden zijn of er gewoon met hun @bedrijfsnaam.com e-mail adres in staan. Ook hiervoor geldt: Schoon de lijsten op en geef alleen degenen die het nodig hebben toegang. Je wilt bijvoorbeeld niet dat ex-medewerkers nog steeds alle omzetinformatie van je e-commerce website kunnen volgen en eventueel zelfs de rechten hebben om jou als gebruiker te verwijderen! Daarnaast is het helemaal niet nodig om onherkenbare prive adressen toe te voegen in Google Analytics. Je kunt iedereen gewoon met het bedrijfs e-mail account toevoegen door het bedrijfs e-mail adres eenmalig te registreren bij accounts.google.com. Kies hierbij voor de optie “ik wil mijn eigen e-mail adres gebruiken” en voila!

Dus. Wat is de moraal van dit verhaal? Let op wat je doet met Google Analytics, houd orde in je account en geef niet zomaar Jan en alleman toegang tot je vertrouwelijke cijfers.

Check snel even je Google Analytics account en mocht je niet zeker zijn of je de boel goed hebt staan, neem dan contact met mij op zodat ik even vrijblijvend met je mee kan kijken om te voorkomen dat een volgend blog met anekdotes ook over jouw verhaal gaat.

 

Neem contact op

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker