Content

5 stappen naar een (beter) Instagram account

Content

5 stappen naar een (beter) Instagram account

Instagram is voor veel mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Volgens de cijfers van Newcom, gebruiken bijna 6 miljoen mensen in Nederland Instagram. Hiervan scrollt ongeveer 60% dagelijks door hun feed heen. Het platform blijft dan ook onverminderd populair, niet alleen voor individuele gebruikers, maar ook voor bedrijven. Dus wanneer en hoe zet je Instagram slim in voor je bedrijf? Met deze 5 stappen zet je een goede basis voor jouw bedrijfsaccount.

1. Bij het begin beginnen: een bedrijfsaccount
Instagram maakt onderscheid in twee soorten gebruikers: een individu en een bedrijf. Zorg er dus voor dat je account onder de juiste categorie is ingedeeld. Bedrijfsaccounts krijgen meer opties dan individuele gebruikers en kunnen gekoppeld worden aan Facebook. Lees hier hoe je je bestaande account overzet naar een bedrijfsaccount.

Nu je account is aangemaakt, is het tijd om deze in te delen. Begin bij je bio (recht onder jouw naam) Dit is namelijk de enige plek waar een klikbare link geplaatst kan worden. Je kunt hier natuurlijk voor je website kiezen, maar denk ook eens aan een campagne, inschrijfformulier of link direct naar een product.

Naast een link kunnen hier ook contactgegevens, een profielfoto en een kleine beschrijving worden toegevoegd. Ook hier mag je out of the box denken. Laat in plaats van het logo je beste product zien en typ niet je slogan maar leg kort uit wat je precies doet. Het aantal tekens is beperkt maar met het gebruik van emoticons kun je toch heel veel vertellen.

2. Waarom en voor wie?
Je kunt de mooiste foto’s van de wereld maken, maar als het je doelgroep niet aanspreekt, maakt dit geen verschil. Denk dus goed na hoe je jouw bedrijf het beste in beeld brengt wat je je doelgroep wil vertellen. Verplaats je in je persona: wat zou jij willen zien? En zijn ze überhaupt wel te vinden op dit platform?

Een goede tool hiervoor is Instagram Insights. Deze tool biedt een aantal gegevens over de mensen die jouw bedrijf volgen of interactie hebben met je account.

Nu je weet wie je doelgroep is, wil je ook weten welke zoekwoorden belangrijk zijn. Door hashtags (#) te gebruiken ben je beter zichtbaar voor potentiële volgers. Bedenk op welke #’s je gevonden wil worden en of deze matchen met de woorden die worden gezocht. Een beetje gluren bij de concurrentie kan hierbij geen kwaad. ;)

3. Strategie
Net als bij je inbound marketing campagnes is het ook hier goed om van te voren een strategie te bepalen. Wat je laat zien en wanneer je het laat zien maakt een groot verschil in de resultaten. Een fijn hulpmiddel hierbij is een content kalender. Dit is een overzicht van bijvoorbeeld een maand waarin je je berichten alvast maakt en vooruit plant. Door hier ook de andere social media kanalen in mee te nemen krijg je een overzicht van alle uitingen binnen een campagne. Om alle kanalen aantrekkelijk te maken voor je doelgroep, is het belangrijk om de content zo aan te passen dat het relevant is voor dat specifieke kanaal. Omdat op Instagram geen link bij een foto kan worden toegevoegd, leent dit kanaal zich voor een kijkje achter de schermen en verrassende feitjes. Posts die niet direct gelinkt hoeven te worden naar de website.

Wanneer je toch een link wil toevoegen, zet deze dan in de bio van je profiel waar we het in stap een al over hadden. Door het bericht af te sluiten met ‘’link in bio’’ is het voor de nieuwsgierige volger meteen duidelijk waar meer informatie te vinden is. Vergeet dan ook niet om je bio regelmatig te updaten. Haal -wanneer een link niet meer relevant is- deze meteen weg. Bij gebrek aan een vervangende link gebruik je de homepage van je website.

4. Interactie met je volgers
Social media is de uitgesproken kans om in contact te komen met je doelgroep. Door actief te zoeken naar interactie, zorg je ervoor dat je bedrijf menselijker en minder zakelijk voelt. Daarnaast is het gemakkelijker voor nieuwe gebruikers om je te vinden. Het algoritme van Instagram geeft namelijk voorrang aan inhoud met een hogere betrokkenheid.

Wanneer het creëren van content voor Instagram op zichzelf al een lastige opgave is, kan de interactie met je volgers ook de oplossing bieden. Door de aan jou gelinkte foto’s van je volgers te delen, laat je zien dat je betrokken bent en heb eenvoudig een nieuwe post. Je kunt je volgers ook vragen om hun verhaal met jou te delen of maakt er een wedstrijd van. Wie de origineelste foto kan maken met jouw product bijvoorbeeld.

5. Vertel een verhaal
Het hele Instagram platform is in eerste instantie gemaakt om mensen foto's te laten delen. Om op te vallen heb je dus aantrekkelijke foto’s nodig met een goed verhaal. Tegenwoordig zien we echter een verschuiving naar nog kortere, bewegende content, zoals in Instagram Stories en Reels. Vooral deze laatste feature gaat direct de concurrentie aan met TikTok en is op zakelijk gebied een nog vrij nieuwe markt met veel kansen. Hierbij is het wel heel belangrijk dat je nagaat of dit platform goed past bij jouw doelgroep, het maken van video content vergt over het algemeen iets meer tijd.  

Meer weten over social media? Lees de blog: zo genereer je leads met social advertising.

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker