Online Marketing

Conversie op je website verhogen dankzij loss aversion

Online Marketing

Conversie op je website verhogen dankzij loss aversion

Dennis Tuk

3 november 2020

Een winkans van 50% op 110 euro en tegelijkertijd een verlieskans van 50% op 100 euro. Je zou denken dat je voor je kansen moet gaan, maar de waarheid ligt vaak gecompliceerder. De reden? De verwachte angst om 100 euro te verliezen is simpelweg groter dan de verwachte blijdschap van het winnen van 100 euro. Dit alles heeft te maken met het begrip loss aversion, in het Nederlands ook bekend als verliesaversie. Kennis over dit fenomeen kan heel goed worden ingezet voor het verbeteren van de conversie op je site!

Verliesaversie? Wat is dat?

Verliesaversie heeft alles te maken met het idee dat je verliezen liever vermijdt dan dat je winsten van dezelfde hoogte ontvangt. Daar doen we als consument (of beter gezegd, als mens) bijna alles aan. Dit psychologische fenomeen is uitgebreid bestudeerd, zo ook op het gebied van marketing.

Wat kan ik er als marketeer mee?

Waarschijnlijk meer dan je denkt! Loss aversion treedt (on)bewust veel op: een kledingmodel dat een shirt draagt (ten opzichte van een foto van een shirt zonder het model), de progressiebalk in je bestelproces en het bierglas wat je gratis bij aanschaf van een sixpack krijgt. Het zijn allemaal voorbeelden van scenario’s waarbij de consument het gevoel van eigendom heeft voordat deze het product bezit. En dat is precies waarom de kans groter wordt dat hij of zij dit product daadwerkelijk koopt. Het wordt namelijk meer waard!

Digital-Marketing

Loss aversion en digitale marketing hebben veel met elkaar te maken. (Bron)

Hoe werkt dat dan in de praktijk?

Ga uit van drie soorten manieren om kennis rondom verliesaversie voor marketing in te zetten: zorg voor een gevoel van bezit, creëer urgentie en geef de progressie van het proces weer.

Het product als bezit

Het is geen schande om je product in aanraking te laten komen met je doelgroep. Verkoop je speelgoed (zoals een step of een spel) voor kinderen? Zorg dan voor productfoto’s met interactie. Heb jij een tof setje sneakers in je webshop? Maak een gave productfoto (of zelfs een geanimeerd beeld) waarbij consumenten een betere ervaring met je producten hebben.

Urgentie als laatste zetje

Tijdelijke kortingen, afteltimers en voorraadniveau; het zijn drie vormen van urgentie die conversie verhogen. Want zou jij een nieuwe kledingkast vandaag ook bestellen wanneer de korting pas over drie weken afloopt, in plaats van morgen? En ben je niet sneller geneigd om die hotelkamer te boeken wanneer je weet dat er nog 2 in plaats van 48 kamers beschikbaar zijn? Doorgaans is het antwoord op deze vragen duidelijk.

Laat progressie zien 

Je kent het wellicht: een eindeloze enquête waarvan je niet weet of je hem af zult maken. Wellicht stop je op den duur, omdat je niet weet hoe lang het nog duurt voordat je bij de laatste vraag bent. Precies daarom is het belangrijk om een progressiebalk in enquêtes op te nemen. Dit geldt ook voor het betaalproces. Hoe verder je in het proces bent, hoe minder snel je geneigd bent om zomaar op te geven. De verliesaversie treedt immers op wanneer je geneigd bent om op te geven.

Fundraising_2010_banner_with_progress_bar

Wikipedia gebruikt een progressiebalk om meer donaties op te halen. (Bron)

Met deze informatie in het achterhoofd kun jij jouw website of webshop beter laten presteren. Wellicht zijn concurrenten je al voorgegaan, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen als deze.

Natuurlijk vertellen we je graag meer over content marketing en je conversie. Wil je hulp met het verhogen van je conversie? We horen graag van je!

Meer over leads genereren >>

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker