Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

De 5 onboarding e-mails die je moet versturen

Ron Dukker
3 min lezen
3 maart 2017
De 5 onboarding e-mails die je moet versturen
5:01

E-mailmarketing is nog steeds hot & happening en alles behalve dood. De statistieken blijven erop wijzen dat e-mails een positief effect hebben op je sales. Naomi Vlietman, oprichter van van Zakenmeisje.nl; een community van jonge, vrouwelijke ondernemers, schreef voor Conversion Crew een gastblog over e-mailmarketing.

Situatieschets: “Yes, je hebt je ingeschreven voor de nieuwsbrief (zo noemden ze dit natuurlijk niet) van een tof merk zodat je niets mist. Je kan niet wachten om – vul iets van waarde in – te ontvangen en onderdeel te worden van de community. En dan gebeurt er…. Niets. Helemaal niets. Je checkt nog je spam, maar ook daar… Leegte. Je baalt 2 seconden en gaat dan weer verder met je leven. Aww, dit kattenfilmpje is zó schattig!”

Is dit de lead waar jij zo je best voor hebt gedaan? Je euro’s, tijd en moeite in hebt gestoken? En nu is hij weg. Zonde! Met deze 5 onboarding e-mails neem je jouw lead mee aan de hand, zorg je ervoor dat hij fan wordt van jouw merk en wordt het een klant. 

1. Double opt-in

Dit is de allereerste e-mail die jouw lead hoort te ontvangen nadat hij zich heeft ingeschreven voor jouw nieuwsbrief. Door deze mail te sturen weet je zeker dat je het juiste e-mailadres hebt en dat deze persoon er echt voor heeft gekozen om zich in te schrijven. Maak een goede indruk door de e-mail te personaliseren en ook hier jouw branding door te voeren. Houd het clean en simpel met een duidelijke CTA.

2. De goodies

Wanneer jouw lead de inschrijving heeft bevestigd ontvangt hij direct de eerste mail. In deze mail vind jouw lead de ‘goodies’; de reden dat hij zich heeft ingeschreven op jouw e-maillijst. Zorg dat er slechts één CTA in deze e-mail zit en dat is het downloaden/gebruiken van die goodies. Goodies, oftewel lead magnets, waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld:

3. Welkom & expectations

Kijk jij ook altijd even op de ‘over mij/ons’ pagina van een bedrijf? Ik wel. Zeker als het een klein bedrijf of eenmanszaak is. Mensen doen graag zaken met mensen die ze mogen. Shocking, I know. Dus waarom stuur je niet een persoonlijk welkom? Laat jouw lead zien wie er achter het bedrijf zit en vertel hem misschien zelfs waarom jij dit bedrijf bent begonnen en wat je wilt bereiken (het oplossen van zijn probleem). Een persoonlijke welkom door de CEO, hoe gaaf is dat? Jouw lead voelt zich direct speciaal en jij bevestigd dat hij op de juiste plek is met zijn probleem.

In deze e-mail zet je ook de verwachting en vertel je het volgende:

  • Wanneer je zal mailen. Misschien mail jij maar 1x per maand en verwacht jouw lead elke week een mail. Door te vertellen hoe vaak en op welke dag je zult mailen weet hij waar hij aan toe is en kan hij er zelfs naar gaan uitkijken.
  • Wat je gaat mailen. Ook al heb je dit verteld tijdens de opt-in, herinner hem eraan.
  • Een call to action om jouw e-mailadres te whitelisten, zodat je niet in de spam terecht komt.

4. What to do

In deze mail neem je jouw lead bij de hand en leg je kort en duidelijk uit wat hij moet doen. Afhankelijk van jouw doel is dit bijvoorbeeld:

  • Blog: deel links naar jouw best gelezen artikelen.
  • Free trial: leg uit hoe hij snel aan de slag ka gaan
  • App: laat speciale features zien

Focus je hierbij op het pijnpunt van je lead en wat jouw product voor hem oplost. Je kunt de mail personaliseren door te kijken naar het gedrag van jouw lead. Heeft hij bijvoorbeeld bepaalde artikelen of pagina’s bezocht?

Op dit moment kun je jouw leads al segmenteren in 3 verschillende groepen:

  • Zeer geïnteresseerd – leads die alles openen, klikken en precies doen wat je wil
  • Gemiddeld – leads die wel wat openen en klikken, maar niet alles
  • Niet geïnteresseerd – deze leads hebben jouw goodies niet eens geopend

Op basis van deze informatie kun je jouw e-maillijst verder segmenteren en steeds gerichtere e-mails sturen, wat de open rate en CTR zal bevorderen.

5. Surprise

Stuur jouw leads een leuke verrassing. Afhankelijk van jouw doelen kan dit bijvoorbeeld weer een korting of e-book zijn. Wie houdt er niet van een verrassing in de vorm van een waardevol cadeautje? Score!

6. Hoe kun jij helpen?

Deze e-mail stuur je in de eerste weken nadat jouw lead zich heeft ingeschreven op jouw e-maillijst. Hierin vraag je jouw lead tegen welke problemen hij aanloopt, waarom hij zich heeft ingeschreven en/of wat hij nog mist. Vermeld erbij dat je alle e-mails die je krijgt leest én zorg er ook voor dat je altijd een reactie geeft als iemand daadwerkelijk de moeite neemt om te reageren. Hier kun je meerdere standaard antwoorden voor samenstellen, maar kijk uit met het gebruiken van autoresponders.

Welke e-mails verstuur jij tijdens het onboarding proces?

Conversion Crew is ook contributor voor Zakenmeisje.nl en helpt hiermee jonge, vrouwelijke ondernemers met hun online marketing door tips en tricks te delen.