Online Adverteren

De jungle van social advertising: Instagram

Online Adverteren

De jungle van social advertising: Instagram

Wanneer je content plaatst op social media, wil je natuurlijk dat jouw content je doelgroep bereikt. Om je social media strategie te versterken kun je gebruik maken van social advertising. Maar wat is adverteren nu precies en hoe kan je dat regelen? Wij zoeken het voor je uit. Deze week trappen wij af met de 3-delige serie 'de jungle van social advertising' en gaan wij dieper in op advertising op Instagram.

Een krachtig hulpmiddel als aanvulling op je strategie 

Naast jouw social media strategie kunnen Instagram Ads gebruikt worden als aanvulling op elk doorlopend schema. Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van Instagram als merk is de enorme omvang van de potentiële doelgroep. Het andere grote voordeel is het type content wat je kunt delen, namelijk visuele content. Dit wordt gemakkelijker bekeken dan alleen tekst. 

Instagram Advertising staat los van de reguliere posts die je plaatst op jouw kanaal. Dat betekent dat er veel meer vrijheid is als het gaat om de stijl van de content die je maakt en de boodschap die je wilt overbrengen. Het potentieel van de Ads is natuurlijk veel beter dan bij je reguliere posts, omdat het doel is dat je nieuwe volgers erbij krijgt die je normaal gesproken niet tegen zou komen (en zo wordt de doelgroep natuurlijk ook geselecteerd). 

Ondanks dat je betaalt voor adverteren op Instagram zitten er veel voordelen aan. Een aantal statistieken ter onderbouwing: 

 • 1 op de 3 meest bekeken Instagram Stories zijn van bedrijven
 • Instagram genereert 4x meer interacties dan Facebook
 • Instagram helpt 80% van de gebruikers te beslissen of
  of ze een product of dienst kopen

De beginstappen

Voor je begint met adverteren op 'the gram' is het belangrijk dat je alle tools in huis hebt om hiermee te starten. Hoe gek het ook klinkt, het hebben van een Instagram pagina is niet per se nodig. Aangezien het hele proces van adverteren via Facebook gaat, is het hebben van een bedrijfsaccount op Facebook dus wél noodzakelijk.

Navigeer naar Facebook Ads Manager om een advertentie op Instagram te zetten. Zodra je je advertentiecampagne een naam hebt gegeven, je doelgroep hebt aangepast en de ideale advertentieplaatsing hebt gekozen, kun je beginnen het ontwerpen van je Instagram-advertentie.

instagram advertising

Jouw advertising doelen

Het allereerste wat je doet wanneer je je Ads gaat maken, is het bepalen van je doelen. Wat wil je dat jouw advertentie bereikt? Of je nu meer interactie op je berichten wilt of meer leads wilt genereren, het is belangrijk dat je dit vooraf hebt bepaald. Als je voor het eerst een advertentie op Instagram plaatst, is het slim om een simpel doel voor ogen te hebben omdat dit eenvoudiger te meten is. Bij leadgeneratie duurt het proces bijvoorbeeld langer en zie je wellicht niet direct resultaat. 

Je kunt drie soorten advertenties plaatsen op Instagram: 

 1. Foto - Één losse foto of een carroussel. Gebruik hoge kwaliteit foto's en zorg ervoor dat het niet te 'pusherig' overkomt.
 2. Video  - Trek de aandacht in de feed, Instagram Stories én IGTV
 3. Shoppen - Spoor je doelgroep aan rechtstreeks vanaf jouw Instagram pagina jouw producten te kopen. 

De advertenties instellen

Als je eenmaal het doel van de advertentie voor ogen hebt, kun je beginnen met het maken van je advertenties. Hier doorloop je een aantal stappen:

 1. Selecteer een foto of video en voeg die toe aan je campagne. 
 2. Als je wilt dat de advertentie in je Instagram account verschijnt koppel je je Business Instagram Account aan Facebook Ads Manager. Dit doe je simpelweg door te klikken op ''Voeg een account toe'' bij Instagram Accounts.
 3. Target je doelgroep naar het aanbod en locatie van jouw business. Hoe specifieker je target, hoe meer kans op een effectieve CPC (cost-per-click) op jouw advertentie. 
 4. Kies hoe je je advertentie wilt plaatsen. 
 5. Stel je budget in → Je kunt kiezen uit een specifieke tijd dat de advertentie loopt, of een overall budget waardoor de advertentie zo lang loopt totdat het budget op is. 
 6. Laat de advertentie maar draaien!

blog instagram

Monitoren van jouw Instagram Ads

Wanneer de advertentie loopt is het belangrijk dat je de interactie met je doelgroep goed in de gaten houdt. Is de advertentie al veel bekeken? Wordt er veel op gereageerd of krijgt het bericht veel likes? Je kunt jouw advertentie monitoren in de app of op je desktop. Het is belangrijk om de interactie met je doelgroep ook op te zoeken, dus like de comments en reageer vanuit jouw bedrijfsaccount! 

Wil jij een advertentie plaatsen op Instagram en heb je hier hulp bij nodig? Neem gerust contact met ons op! 

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
 • Persoonlijk advies
 • Goede tips die je verder helpen
 • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker