Online Adverteren | 3 min

De jungle van social advertising: Facebook

Glynnis Kaldenhoven

16 september 2021

In de 3-delige serie 'de jungle van social advertising' gaan wij dieper in op het gebied van advertising op verschillende social media kanalen. Vorige keer kon je al meer lezen over social advertising op Instagram, maar deze week gaan wij kijken naar het platform Facebook. 

Stap voor stap advertising in Facebook

Met meer dan 1.7 miljard gebruikers per dag biedt Facebook marketeers de kans om hun organische inspanningen te vergroten, maar ook om meer leads te genereren dan elk ander betaald platform. Wanneer je een betaalde advertentie op Facebook wilt plaatsen zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Wat wil je bereiken? Bereik je de juiste doelgroep? Heb je het juiste type advertentie gekozen? Er zijn veel opties, dat het niet gek is dat daar verwarring over ontstaat. 

Op Facebook kun je advertenties plaatsen door gebruik te maken van Facebook Ads Manager. Om dit te kunnen gebruiken moet je wel een Facebook bedrijfspagina hebben voor jouw organisatie, je kunt namelijk geen advertenties via een persoonlijk profiel plaatsen. 

Aan de slag! 

Net als bij een strategie, is het handig als je het doel van jouw advertentiecampagne van te voren hebt vastgesteld. Dit is dan ook de eerste stap in Facebook Ads Manager. Er zijn 11 doelen om uit te kiezen. Wat fijn is, is dat Facebook op deze manier een beter idee krijgt wat je wilt bereiken en dus de best passende advertentie opties geeft. De mogelijke opties zijn te vinden in de afbeelding hieronder:

facebook_objective_cc

Als je eenmaal het doel van je advertentiecampagne in Facebook hebt bepaald, loopt Facebook je in een paar stappen door een proces om je doelgroep, het budget en schema voor jouw advertentie te bepalen. Je kunt dit proces ook opslaan, zodat je deze bij de volgende advertentie makkelijk weer kunt hergebruiken. Ook kun je targeten op specifieke demografische informatie zoals locatie, leeftijd, geslacht en taal. 

De looks van jouw advertentie bepalen

Wanneer je alle (demografische) informatie hebt opgeslagen is het tijd om te kijken naar hoe je jouw verhaal wilt overbrengen, oftewel de looks van jouw advertentie op Facebook. Wil je een video, afbeelding of tekst gebruiken voor jouw advertentie? Dit kan allemaal. Facebook heeft namelijk 6 soorten advertentie-indelingen waarvan er vast een past bij de boodschap die jij wilt overbrengen. Ik zet ze even voor je op een rijtje: 

  • Fotoadvertentie - Een strakke, eenvoudige indeling waarin je beeld en tekst kunt uitlichten. Zo kun je aangeven wie je bent en wat je doet. 
  • Videoadvertentie - Met video vertel je jouw verhaal met beeld, geluid en beweging. Je kunt dit aanpassen naar verschillende lengtes en stijlen. Zo kun je een short video advertentie creëren of een long-watch video. Zorg wel dat je de aandacht trekt binnen de eerste seconden. 
  • Carrousel advertentie - Hiermee kun je tot wel 10 afbeeldingen of video's laten zien in 1 advertentie, elk met een eigen link. Op deze manier kun je verschillende producten laten zien of verschillende verhalen vertellen. 
  • Diavoorstelling - Dit lijkt op een videoadvertentie, maar dat is het nét niet. Doordat dit afbeeldingen zijn die achter elkaar worden afgespeeld, is dit type advertentie goed voor verschillende apparaten.
  • Collectie-advertentie - Met deze advertentie-indeling kan jouw doelgroep ontdekken en bekijken welke producten je in huis hebt. Ook kun je gelijk een aankoop doen of meer informatie over een product inladen. 
  • Advertentie in Facebook Messenger - Als laatste heb je ook advertenties via messenger, de chat van Facebook. Zo komt jouw doelgroep in gesprek met jouw bedrijf en kun je persoonlijk contact onderhouden met de klant. 

Meten is weten 

Nadat je jouw advertentie indeling gekozen hebt, kun je de advertentie plaatsen. Wanneer deze wordt weergegeven, kun je deze analyseren. Dit kun je doen via advertentiebeheer op Facebook. Je kunt natuurlijk ook jouw advertentiecampagne aanmaken in de Ads in HubSpot en deze daarna hier monitoren. 

Wil je jouw advertentie op Facebook plaatsen en heb je hier hulp bij nodig? Of heb je vragen over Ads in HubSpot? Neem gerust contact met ons op! 

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker