HubSpot

Marketing automation: In 5 stappen meer nieuwe klanten

HubSpot

Marketing automation: In 5 stappen meer nieuwe klanten

Ron Dukker 21 maart 2018

Hoe zou het zijn wanneer er 24 uur per dag op de achtergrond een online marketing machine aan het werk is die jou leads bezorgt? Een machine die je helpt om leads te converteren naar klanten en je vervolgens ook helpt het contact met je bestaande klanten te onderhouden? Met de komst van marketing automation kan dit, wij vertellen je hoe.

Met de volgende 5 stappen maak je optimaal gebruik van marketing automation om nieuwe klanten te werven en - minstens zo belangrijk - ze te houden.

1. Introduceer jezelf
Wanneer iemand zich voor het eerst kenbaar maakt via je website (bijvoorbeeld door middel van een nieuwsbrief inschrijving of een aankoop in de webshop), is het een goed idee om die persoon per e-mail welkom te heten en jezelf te introduceren. Je maakt dan meteen van de gelegenheid gebruik om iets over je merk en over wat je die persoon te bieden hebt te vertellen.

2. Bied meerwaarde en nodig uit tot interactie
Stuur de contactpersoon content die voor diegene interessant is. Het kan gaan om tips, een video, webinar (download direct je webinar kit) of links naar relevante blogs. Je kunt hier eventueel een 'flow' van maken: een reeks e-mails die elk met een tussenpauze van enkele dagen worden verstuurd. Voeg in deze e-mail(s) meteen een interessante en laagdrempelige aanbieding toe voor het product of de dienst die je te bieden hebt.

3. Verdiep het contact
Zodra de eerste aankoop is gedaan, maak je van de gelegenheid gebruik om de nieuwe klant te bedanken en een aanbieding te doen om opnieuw bij je te kopen. Dit kan bijvoorbeeld een cross- of upsell zijn gerelateerd aan het aangeschafte product.

4. Segmenteer de contactpersonen zo specifiek mogelijk
Om te voorkomen dat contacten afhaken of zich gaan ergeren aan e-mails, is goede segmentatie belangrijk. Gebruik de informatie die je hebt van de persoon (zoals het surfgedrag, interacties met eerdere mails en de aankoophistorie) om diegene te segmenteren in aparte lijsten. Deze gesegmenteerde lijsten gebruik je vervolgens om de e-mails die je verstuurt aan te passen aan de onderlinge verschillen in behoeftes en interesses van de contacten.

5. Interesseer afgehaakte contacten opnieuw
Hoe goed en relevant je e-mails ook zijn: er zijn helaas altijd contacten die interesse verliezen in je informatie en producten. Daarom stuur je de personen die al enige tijd zijn afgehaakt een speciale en aantrekkelijke aanbieding die ze een goede reden geeft om toch weer iets bij je te kopen of weer bij je bedrijf/merk betrokken te raken.

Bron: 'The Invisible Selling Machine' door Ryan Deiss

Aan de slag!
De 'machine' die we hierboven beschrijven neemt je veel werk uit handen en verhoogt je omzet. Een goede marketing automation tool zoals HubSpot helpt je om je 'machine' volledig te automatiseren, zoals het automatisch segmenteren van de contacten op basis van (aankoop of ander) gedrag en het automatisch versturen van de juiste boodschap naar de juiste persoon.

Kan je wel wat tips en hulp gebruiken bij het inrichten van je eigen marketing automation machine?

Meer over leads genereren >>

Krijg meer leads
Om je online marketing machine goed te laten werken heb je natuurlijk voldoende leads nodig, in onze gratis checklist leggen we uit hoe je dit voor elkaar krijgt. 

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker