Online Marketing

Maak de Perfecte Online Marketing Strategie voor 2020

Online Marketing

Maak de Perfecte Online Marketing Strategie voor 2020

Ron Dukker 20 november 2019

Als jij in 2020 online je vakgebied of niche wilt domineren, heb je een solide online marketing strategie nodig voor je bedrijf.

Wat verstaan we onder een online marketing strategie?

Volgens HubSpot is een online marketing strategie "het overzicht van acties die je helpen je bedrijfsdoelstellingen te behalen via zorgvuldig geselecteerde online marketing kanalen". Onder deze kanalen bevinden zich de zogenaamde 'paid, earned en owned media'.

Wat maakt een online marketing strategie belangrijk?

Een goede (online) marketing strategie geeft de directie, medewerkers en andere stakeholders duidelijkheid over de missie, visie en doelen van het bedrijf. Het is de 'kapstok' waar je alle online marketing acties aan ophangt, een plan wat het grote plaatje laat zien van waar je als bedrijf naartoe wilt en wat je wilt bereiken.

Hierbij geven we je de tips waarmee je zelf zo'n online strategie kunt samenstellen voor 2020 en daarna.

marketing-strategy-6229-1

1. Bepaal de doelen

Heldere doelen bepalen is één van de belangrijkste onderdelen van een goede online marketing strategie. Enkele vragen die je hierbij op weg kunnen helpen zijn:

 • Welke rol speelt online marketing in de totale bedrijfsstrategie?
 • Wat wil je bereiken met online marketing?
 • Wie is er betrokken en verantwoordelijk voor de online marketing strategie?
 • Wanneer en hoe ga je de effectiviteit van je online marketing rapporteren?
 • Welk budget kan en wil je besteden aan online marketing?

2. Bepaal de aandachtsgebieden waarmee je aan de slag wilt

Er is een heel arsenaal aan mogelijkheden beschikbaar binnen online marketing. Omdat (vrijwel) geen enkel bedrijf de middelen heeft om alle mogelijkheden volledig te benutten, is het aan te raden om keuzes te maken over welke middelen je wel en niet gaat inzetten.

Voorbeelden van aandachtsgebieden om uit te kiezen zijn:

De keuze uit deze aandachtsgebieden is per bedrijf verschillend en hangt onder andere af van de doelgroep (buyer persona's) die je wilt benaderen en wat je ze wilt aanbieden.

3. Bepaal een realistisch budget voor online marketing

Bijna elk bedrijf wil wel aan de slag met online marketing. Maar zodra de kosten bekend worden die nodig zijn om de doelen te bereiken, deinst men vaak terug. Online marketing is alleen effectief als je er voldoende energie -en daarmee budget- in kunt steken. Het bedrijf wat het meeste energie steekt in online marketing staat bovenaan en krijgt de leads!

Dus, welk bedrag kan je het beste apart houden voor online marketing? In de praktijk werken wij met maandbudgetten van € 2.500 tot € 6.000 per maand. Voor dit bedrag nemen wij de online marketing (in meer of mindere mate) uit handen en functioneren we als een extern online marketing team. Als je online marketing intern doet, is een budget van € 1.000 tot € 2.000 doorgaans realistisch.

4. Analyseer en rapporteer

Als je de budgetten voor volgend jaar wilt bepalen, is het een mooi moment om nog eens te kijken wat online marketing je in het afgelopen jaar heeft opgeleverd:

 1. Hoeveel traffic kwam er naar de website?
 2. Hoeveel verschilt dit van dezelfde periode vorig jaar?
 3. Hoeveel procent van de traffic converteerde naar lead?
 4. Hoe is de traffic en de conversie verdeeld over de verschillende kanalen?
 5. Stijgt of daalt het verkeer significant ten opzichte van vorig jaar? Zoek dan uit waardoor dit komt. Wat de conversie betreft: het is een vuistregel dat je gemiddeld op elk online kanaal zo'n 1% van alle bezoekers moet kunnen converteren naar lead. Ligt dit conversiepercentage bij één of meerdere kanalen aanzienlijk lager? Dan is er werk aan de winkel!
 6. Hoeveel procent van die leads heb je daadwerkelijk geconverteerd naar klant?
 7. Dit wordt al lastiger om met de traditionelere tools (zoals Google Analytics) te kunnen zien. Vaak wordt wel bijgehouden hoeveel formulieren er worden verstuurd, maar is vervolgens niet te zien of een lead later ook daadwerkelijk klant is geworden (eventueel offline, via een account manager). Het inrichten van closed loop reporting lost dit probleem op: je kunt dan van elke marketing-euro wél precies zien wat deze aan het eind van de rit aan omzet heeft opgeleverd.
 8. Vul je bevindingen -gecombineerd met je offline cijfers- in, in dit handige Excel template.

Wat hebben we nu bereikt? Door te kijken naar deze cijfers kan je een behoorlijk goede inschatting maken van hoeveel potentieel er is en (wanneer je je omzetdoelen voor 2020 erbij pakt) ook inschatten hoeveel werk er aan de winkel is op marketinggebied om de doelen ook daadwerkelijk te behalen! Dit overzicht helpt je ook om je business case te valideren: stel dat je je marketing-budget opschroeft, gaat dit naar verwachting dan ook voldoende ROI opleveren?

chart-close-up-data-desk-590022-1

5. Evalueer je tools

Hebben de marketeers in je organisatie wel de juiste tools om leadgeneratie effectief op te zetten en vervolgens -gesegmenteerd- nieuwe contacten op te volgen met de juiste boodschap op het juiste moment?

Wij maken er geen geheim van dat onze favoriete tool hiervoor HubSpot is. Maar als je liever de markt eerst nog wilt verkennen, raden we je aan om de volgende eisen bovenaan je lijst te zetten:

 • Koppel al je marketing activiteiten rechtstreeks aan je CRM; de plek waar je alle klantinformatie centraal opslaat,
 • Maak gebruik van slimme marketing automation zodat herhalende taken geautomatiseerd worden geregeld,
 • Zorg ervoor dat bovengenoemde 'closed loop reporting' mogelijk is, zodat je op elk moment inzicht hebt in wat er precies gebeurt.

6. Vraag om hulp

Heb je inmiddels ontdekt dat er groeipotentieel in je website en leadgeneratie zit? Dan is het tijd om hulp in te schakelen. Probeer niet alles zelf te doen, maar schakel één of meerdere partijen in die je een vliegende start kunnen geven in het opschalen van de website, leadgeneratie en online groei in het algemeen. Als je een partij aanhaakt die dit voor meerdere partijen doet, kan je mee profiteren van de kennis die zij al bij anderen hebben opgedaan.

 • Heb je een team van eigen marketeers in huis? Schakel dan een externe partij in die voor strategie en inspiratie kan zorgen, of die specifieke kennis in huis heeft die jullie intern (nog) niet hebben.
 • Heb je één of geen marketeer in het team? Kies dan voor een bureau wat kan functioneren als je "externe online marketing afdeling". Op die manier kan je voor de prijs van 1 FTE gebruik maken van een heel team van mensen die samen in staat zijn om online marketing in de volle breedte voor je bedrijf op te pakken.

En ja, dit is wat wij doen, dus neem vooral contact op als je ons hierover iets wilt vragen!

7. Plan je strategie altijd vooruit

Zorg dat je niet meegaat met trends omdat iedereen ze doet. Ja, digitale marketing en marketing automation zijn nu helemaal hip, maar blijf scherp op wat het jou gaat opleveren als je er je kostbare tijd en geld in gaat steken.

Daarnaast vereist online marketing nu eenmaal planning als je het goed wilt doen. Dit betekent dat je vooraf de juiste strategie moet bedenken samen met de data waarop je de daadwerkelijke acties wilt uitvoeren. Op die manier heeft je team (en/of bureau) ook nog voldoende tijd om de werkzaamheden in te plannen en voor te bereiden.

Gemiddeld kost het tussen de 1 en 4 weken om een online marketing strategie in te plannen voor het volgende kwartaal. Als het langer duurt ben je waarschijnlijk teveel aan het nadenken of heb je te weinig focus. In beide gevallen kan je beter tot actie overgaan en gaandeweg leren wat voor jouw bedrijf werkt.

Samenvatting

Natuurlijk moet je ook in 2020 weer volop met online marketing aan de slag als je je doelen wilt bereiken! Neem contact met ons op, wanneer je hierbij wel wat hulp kan gebruiken.

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
 • Persoonlijk advies
 • Goede tips die je verder helpen
 • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker