SEO

SEO in 2021: Deadlines die je niet mag missen!

SEO

SEO in 2021: Deadlines die je niet mag missen!

Dennis Tuk

17 februari 2021

Zet ze maar alvast in je agenda: 1 maart en 1 mei 2021. Het zijn dagen die voor een gemiddelde SEO-specialist heel belangrijk zijn. Maar ook voor jou! Want als je dit leest, dan is de kans groot dat jij te maken hebt met de vindbaarheid van je eigen site. In 2021 zijn er weer nieuwe dingen op het gebied van SEO die veranderen. Mobiele vindbaarheid wordt belangrijker en de gebruikerservaring van jouw website wordt harder aan de tand gevoeld.

Mobile first indexing

Laten we maar direct en sprong in het diepe wagen. Vanaf 1 maart 2021 geldt mobile first indexing voor alle webpagina’s. Althans, door Google. Deze deadline verliep aanvankelijk in september 2020, maar werd door Google verschoven vanwege COVID-19. Hierdoor hadden bedrijven wat meer ruimte om hun online marketing zaken beter op orde te hebben.

Maar wat is mobile first indexing? Het is een effort van Google de mobiele versie van een webpagina als leidende versie te nemen voor het indexeren en rangschikken van webpagina’s in de zoekresultaten. Hoe goed jouw website ook is, als jij op mobiele prestaties ver achterloopt, dan zul je hier in de loop van 2021 veel van merken als je naar je organische traffic kijkt. UX, paginasnelheid en navigatie moeten dus on point zijn!

mobile first indexing

Leuk! Maar wat kan ik er mee?

Wat kun je doen? Begin bij het begin: bezoek je eigen website als gast op je mobiele device. Wat is je eerste indruk? Is de navigatie duidelijk? Laadt je website snel? En kun je alles vinden zoals je ook alles kunt vinden op desktop? Het zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om een belangrijke conclusie te kunnen trekken; je website is mobile friendly of niet.

Ook kun je een stapje verder gaan en tools als GTmetrix of Google PageSpeed Insights gebruiken om algemene conclusies te trekken over de technische opbouw van je website en welke gevolgen dit heeft voor de laadtijd en gebruikerservaring. Je kunt daarvoor altijd bij ons aankloppen.

Die andere deadline: Google Web Vitals

Ik haalde het hier boven al even aan: Google PageSpeed Insights. De laatste maanden zie je de termen FCP, FID en CLS steeds vaker terug komen. Het zijn de drie Google Web Vitals; metrics die de prestaties van jouw website samenvatten. En die metrics worden vanaf 1 mei 2021 officieel een ranking factor van Google.

Maar waarom zijn deze metrics zo belangrijk voor SEO? Heel simpel: SEO draait om meer dan alleen goede zoekwoorden. Het draait om een top-notch gebruikerservaring, uitstekende beleving van jouw website en dus ook om de techniek waar jouw website op is gebaseerd. Met de Web Vitals kijkt Google dus niet alleen naar de content op jouw site, maar met een scherper oog naar de manier waarop die content gepresenteerd wordt.

google-seo-2021

LCP: Largest Contentful Paint

We beginnen met de LCP: de grootste weergave met content. Deze score reflecteert hoe lang het duurt voor het grootst zichtbare element wordt getoond nadat jouw websitebezoeker naar een URL navigeert. Denk aan een afbeelding of video.

Het doel? Idealiter behaal je een LCP in Google PageSpeed Insights die niet hoger is dan 2.5 s!

FID: First Input Delay

Met de FID doelt Google op de eerste invoervertraging. Zodra een bezoeker op een link of button klikt, duurt het even voor de gebruiker iets in beeld zien waarvan ze denken dat het gereed is om op door te navigeren. Het tijdsverschil tussen de interactie en de reactie van de browser op die interactie, dat is de FID.

Het doel? Idealiter behaal je een FID in Google PageSpeed Insights die niet hoger is dan 100 ms!

CLS: Cumulative Layout Shift 

De laatste van de drie is de CLS: cumulatieve indelingsverschuiving. Een statistiek die vaak goed zichtbaar is wanneer de score laag is. Want: een hoge CLS zorgt voor veel verschuivingen tijdens het laden van een pagina. Je kunt je voorstellen dat het laag houden van zo’n score belangrijk is. De gebruikerservaring lijdt namelijk enorm onder een grote hoeveelheid verschuivingen.

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Het inladen van extra elementen zoals een banner of (toegevoegde) slimme content kunnen zorgen dat andere elementen ‘omlaag geduwd’ worden. Let op: dit geldt niet voor elementen die voor andere elementen worden getoond.

Dit is simpelweg slecht voor de ervaring van je klant, want vlak voor of tijdens het uitvoeren van een actie (bewegen met de muis, klikken op een knop) kan deze verschuiving opeens plaatsvinden.

Het doel? Idealiter behaal je een CLS in Google PageSpeed Insights lager dan 0.1!

Conclusie

In 2021 is SEO nog steeds belangrijk, maar het technische landschap verandert mee. Het wordt steeds belangrijker om rekening te houden met nieuwe factoren. Onze tip: blijf onderzoek doen, test veel en houd je resultaten met goede marketing KPI’s bij. Maar het belangrijkste: plaats jouw bezoeker centraal!

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker