Content

Verleid je klanten in 10 stappen met inbound marketing

Content

Verleid je klanten in 10 stappen met inbound marketing

Ron Dukker 8 februari 2017

Dat is waar inbound marketing om draait: het aantrekken van de klant als een magneet. Het is marketing waarbij het vooral om helpen gaat, niet storen. En dat alles op het juiste moment, met de juiste content voor de juiste buyer persona.

Het aantrekken doe je met downloads zoals gratis checklists, whitepapers, webinars, kennis en aandacht.

Inbound Marketing is voor de lange termijn

Inbound marketing is niet zomaar een trend waar je na een paar maanden niets meer van hoort. In feite is inbound marketing een geëvolueerde vorm van marketing die al járen bestaat. De kern van inbound marketing is om waarde en hulp te bieden aan je prospects, jezelf zichtbaar maken en vertrouwen te winnen om vervolgens tot een sale te komen. Klinkt dat bekend? Inbound marketing is simpelweg een meer schaalbare, efficiënte en moderne manier van het benaderen van prospects met dezelfde intentie. Het grootste verschil zit ‘m vooral in de /aftercare/; de aandacht. Dat is waar inbound marketing zich onderscheidt. Je blijft je klant waarderen, voorzien van relevante en waardevolle hulp in de vorm van diverse soorten content.

Inbound marketing is een mindset en je moet het commitment aangaan om succesvol te zijn

Bindingsangst. Daar krijg je problemen van, als je eenmaal besloten hebt je hart te openen voor je prospect wees dan ook niet bang om je te binden. Door je focus op je prospect/klant te houden in plaats van op jezelf werk je aan een band die er toe doet. Het is transparant zijn - hoe eng dat soms ook is - naar je klant toe, menselijk zijn en je bedrijf opbouwen door mensen te helpen.

Met onderstaande infographic kan je in 10 stappen naar meer ROI door inbound marketing toe te passen.

10 stappen naar meer ROI
 1. Wordt inbound gecertificeerd! (Helemaal gratis bij HubSpot!)
 2. Bouw een Inbound Team
 3. Houd een audit op je huidige marketing en stel jezelf kritische vragen
 4. Stel SMART geformuleerde marketing goals op
 5. Stel Buyer Persona’s & Journeys op
 6. Bouw je inbound marketing game plan
 7. Pas je website aan op de inbound filosofie
 8. Ga content publiceren in de vorm van blogs, social media berichten, gastblogs, organiseer webinars en maak e-books
 9. Promoot je content op diverse kanalen, waar je Buyer Persona zich beweegt
 10. Meten & verbeteren

Download de infographic hier

Bron: impactbnd.com 

Blijf werken aan je relatie, ook als marketeer

Net als in het echte leven, is het wel de bedoeling dat je in het contact blijft investeren. Dit is ook niet alleen voor de afdeling klantenservice weggelegd, jij als marketeer ook! Als je dit niet doet zullen je klanten na verloop van tijd kiezen voor een andere partij. Blijf de vragen beantwoorden, problemen oplossen met als doelstelling je klant te helpen om haar doelen te bereiken.

“Attract - Convert - Close - Delight”

Waarom je als marketeer ook je best moet doen om klanten tevreden te houden? In de inbound methodologie noem je deze fase /delight/ en dat woord dekt precies de lading. Iedere interactie die een klant met jou, je collega’s, je website, en je content heeft gehad speelt mee in zijn/haar algemene ervaring - en dus impressie van je bedrijf. Hoe beter de klantervaring is hoe groter de kans op een tevreden klant. Een tevreden klant is snel geneigd om vrienden, collega’s en anderen te vertellen over de geweldige ervaring die ze met jouw bedrijf hebben gehad. En dan begint de cirkel weer opnieuw.

Je klanten behouden is makkelijker dan nieuwe klanten vinden
Het kost een bedrijf zo’n 6-7 keer meer om een nieuwe klant binnen te halen dan om een huidige klant (tevreden) te houden. Inbound is dus ook een stuk voordeliger!

Verlies jij de bestaande klant niet uit het oog?

1. Los je de problemen op van je klanten?
Dit is misschien wel de belangrijkste van ’t stel, je lost het probleem van je klant op met de diensten en/of producten die je verkoopt. Probeer te voldoen aan de wensen van iedere individuele klant. Run the extra mile/ want zelfs als het nog geen betalende klant maar een prospect betreft is het belangrijk dat je probleemoplossend te werk gaat. De kans dat je prospect een klant wordt is dan aanzienlijk groter, de /goodwill/ die je in het begin wist te creëren zal zijn vruchten afwerpen: je klant wordt een promotor en zal je aanbevelen bij collega’s en vrienden.

2. Voorzie je jouw klanten van de juiste aanbevelingen en ben je behulpzaam?
Je kent het gezegde “Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag, leer een man vissen en hij heeft de rest van zijn leven eten” waarschijnlijk wel. Dit gezegde past helemaal binnen de inbound filosofie en impliceert eigenlijk precies wat inbound inhoudt. Door je prospects en klanten net dat beetje extra te geven - denk aan content in de vorm van whitepapers, e-books of webinars - zorg je ervoor dat ze zich aan je binden. Niet te vergeten, je klanten zullen je promotors worden en mond op mond reclame voor je maken doordat je ervoor zorgt dat ze steeds weer op een positieve manier aan jouw bestaan worden herinnerd. Je bedrijf zal bekend komen te staan als behulpzaam, vriendelijk bedrijf waar klanten maar wat graag zaken mee doen.

3. Ben je enthousiast, vriendelijk en vrolijk?
Het is belangrijk dat je prospects en klanten helpt. Een dictaat uit een encyclopedie zit alleen niemand op te wachten. Je bent een vakidioot - in positieve zin - en hebt enorm veel kennis op zak maar het is nu net de kunst om op hetzelfde ‘level’ als jouw prospect of klant te communiceren. Waak ervoor dat iedere interactie met je publiek, prospects en klanten de juiste /tone of voice/ heeft; enthousiast, vriendelijk en vrolijk. Wat nu precies ‘enthousiast’ of ‘vrolijk’ voor jou inhoudt is afhankelijk van de industrie en het bedrijf waar je voor werkt. De moraal van het verhaal is: Wees geen woordenboek of encyclopedie maar wees persoonlijk, echt en warm. Het is de menselijke interactie die de tijd van een prospect of klant respecteert en hem/haar tevreden en blij houdt. 

Heb ik je al overtuigd dat inbound marketing de toekomst is?

Als je een vraag hebt over inbound, neem contact met ons op! Wij helpen je graag verder!

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
 • Persoonlijk advies
 • Goede tips die je verder helpen
 • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker