SEO | 3 min

Wat is SEO en waarom heb je het nodig?

Ron Dukker

18 maart 2020
Ooit had ik, Seren (project manager) een blog over cosmetica. Een beautyblog inderdaad. Na jaren blogposts geschreven te hebben over foundations, lippenstiften en nagellakken ontdekte ik dat ik SEO nodig had om beter te ranken in zoekmachines, zodat lezers mij als eerste konden vinden als ze op zoek waren naar een eerlijke niet gesponsorde review.

Want ja, als je samen met andere beautybloggers tegelijkertijd gaat schrijven over een nieuwe make-up collectie, hoe kom ik dan boven op de eerste pagina? Hoe word ik een autoriteit en geven lezers de voorkeur aan mijn artikelen? Het lag dus niet alleen aan mij, maar aan hoe Google kon herkennen wat er in mijn blogs stond. Ik moest aan de slag met SEO!

Wat is SEO en waarom heb je het nodig?

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimalisation, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het gaat om kleine aanpassingen op je site (bijvoorbeeld op je blogs) waardoor zoekmachines je content beter herkennen, begrijpen en ook beter de relevantie inschatten. Op het moment dat je je site en content zodanig optimaliseert vergroot je de kans dat je site beter presteert voor je doelgroep en in organische zoekresultaten.

SEO Startersgids

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Je hebt geen complete SEO cursus nodig om aan de slag te kunnen. Google heeft een startersgids waarin de belangrijkste dingen stap voor stap worden uitgelegd.

SEO startergids

Betere vindbaarheid en meer organische bezoekers

Als je klanten naar je toe wilt halen door bijvoorbeeld oplossingen te bieden voor hun problemen of doelstellingen, dan moeten ze je kunnen vinden. Dit houdt in dat je content, bijvoorbeeld blogs maakt waarmee je je potentiële klant van dienst kan zijn. Op het moment dat ze in een zoekmachine informatie opzoeken over jouw onderwerp, dan wil je dat ze bij jou uitkomen. Als je je SEO niet op orde hebt, dan komen ze hoogstwaarschijnlijk uit bij een artikel van een concurrent.

Deze blog kan ook helpen: 

HubSpot en SEO

Met het instellen van je SEO laat je ook zien dat jouw bedrijf een autoriteit is op gebied van jouw onderwerpen. Zoekmachines geven de voorkeur aan sites die goed georganiseerd zijn en duidelijke topics hebben. HubSpot heeft een handige strategie tool waarmee je makkelijk kunt ontdekken welke topics belangrijk zijn voor jou en jouw klanten.

Zo krijg je via de tool topics voorgesteld op basis van relevantie, je ziet hoe je topics concurreren en hoe populair ze zijn. Ook zie je gelijk hoe vaak men zoekt op die topics zodat je kunt schatten hoe bepaalde topics voor meer organisch verkeer zullen zorgen op je pagina's. Ook heeft HubSpot geïntegreerde content tools om clusters van pagina's en blog content te creëren over elk hoofdonderwerp. Alles zit al bij elkaar.

En het mooiste is, dat als er iemand later klant wordt of een dienst afneemt je in het  campagneoverzicht terugzien of het door een zoekwoord ze bij je kwamen. Dan zie je gelijk waar je SEO inspanningen voor zijn geweest. Want geloof me, je doet het niet voor niks. 

 

Wil jij aan de slag met SEO maar kan je daar wat hulp bij gebruiken? Laat het ons weten we helpen je graag op weg.

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker