on augustus 30, 2016 Google SEO

Zoekmachine optimalisatie: Gratis hoog in Google

Schrijf je in om een email te krijgen bij nieuwe blogs!

 Hoog in Google komen zonder bakken geld ervoor neer te leggen is de droom van ieder bedrijf. Dat betekent dus dat je in de organische zoekresultaten naar boven wilt komen zodra iemand een zoekopdracht invoert gerelateerd aan jouw product/dienst/bedrijf.  Leuk en aardig allemaal maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hoe kom je gratis hoog in Google? En wat moet je daar voor doen? Lees snel verder dan leggen we het uit. 

Het is eigenlijk heel simpel, we gebruiken allemaal zoekmachines en de meesten van ons zullen het ‘Google’ noemen. Maar goed, je hebt natuurlijk ook nog Bing, Yahoo! en een hele waslijst aan iets minder bekende zoekmachines.

Dat is het voornaamste doel van Google; jou zo goed mogelijk helpen te vinden wat je zoekt.

Stel je voor, je bent op vakantie in Spanje en hebt neusspray nodig omdat je van de airco een verstopte neus hebt gekregen. Omdat je Spaans niet geweldig is pak je al snel je telefoon om het te Googelen zodat je weet wat je moet vragen bij de apotheek. Wat je wilt is dat het antwoord op jouw vraag ‘neusspray Spaans’ en niet allerlei irrelevante pagina’s over hoe een verkoudheid ontstaat in het Spaans of een blog om zelf neusspray te maken. Toch?

En jouw doel is om zo hoog mogelijk in die organische zoekresultaten naar boven te komen natuurlijk! Zie je waar ik heen wil?

Blijf in beweging!

Als er iets is waar Google van houdt, is het wel verandering. Zowel in de indeling van Google zelf als verandering in je website.

Misschien weet je nog dat niet zo gek lang geleden op Google de advertenties in een lange rits aan de rechterkant van de organische zoekresultaten stonden? Inmiddels staan er 3 of 4 advertenties in de zoekresultaten welke bovenaan de pagina te vinden zijn. Deze zijn altijd te herkennen als advertentie. Mooie motivatie dus om nóg meer je best te doen voor een goede website ranking en zo hoog mogelijk in de organische zoekresultaten terecht te komen met je pagina!

Met verandering in je website bedoel ik dat er regelmatig nieuwe content wordt geplaatst, bestaande content aangepast om nog relevanter te worden en nieuwe pagina’s gemaakt worden. Bloggen is een enorm goede manier om dit te doen, Google ziet vervolgens dat je goed bezig bent om zo relevant mogelijk te zijn en waardeert dit met hogere indexeringen wat je maar zo hogerop kan helpen. Maar ook het regelmatig toevoegen van nieuwe pagina’s met relevante informatie over jouw dienst/product/bedrijf of het bijwerken van bestaande content kan Google waarderen.

Hoe hoger de kwaliteit van jouw pagina, hoe hoger Google je naar boven laat komen.

Organische zoekresultaten

Organisch betekent in het geval van zoekresultaten simpelweg gratis en non-organisch is dus betaald. Dat wil dus zeggen dat er meerdere wegen naar Rome leiden om hoog in Google te komen. Helemaal bovenin kost geld, onder de advertentie plekken kun je gratis (= organisch) terecht komen.

Uiteindelijk is het aan Google om te bepalen of jouw pagina wel of niet hoog in de lijst met zoekresultaten naar voren komt. Google bepaalt aan de hand van wel 200 punten of jouw pagina relevant genoeg is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Van die 200 punten is de helft bekend, de andere 100 blijft gissen voor ons allemaal.

Wat kan jij doen om hoog in Google te komen?

Er zijn talloze manieren om je pagina gratis zo hoog mogelijk te laten weergeven in de zoekresultaten. Wat je hiervoor doet noem je ook wel zoekmachineoptimalisatie of afgekort SEO (Search Engine Optimalisation). Het is een manier voor Google om te kunnen inschatten of jouw pagina relevant genoeg is voor de zoekopdracht en dus of je hoog, laag of niet in de zoekresultaten naar boven komt hiermee. 

Basics voor hogere score in zoekresultaten

Om nu alle 100 punten met je door te nemen is wat veel, daar zitten jij en ik allebei niet op te wachten denk ik. Laat me je aan de hand van een paar voorbeelden uitleggen wat belangrijke punten zijn voor om hoge ogen te gooien bij Google.

Case 1 - Sportschool Fitterdefit gaat bloggen

Sportschool Fitterdefit is begonnen met het schrijven van blogposts om hoger in Google te komen. Supergoede eerste stap! Google lóves relevante content! Maar gooi niet zomaar een stukje tekst online, denk na over wie je wilt bereiken met dit bericht. Voor Fitterdefit is het totaal niet interessant om te mikken op bodybuilders als ze een artikel schrijven met motivatie tips om meer te bewegen. Geloof mij, die bodybuilder hoef je niet van de bank af te helpen.

Als je weet voor wie je aan het schrijven bent, denk dan na over waar deze persoon op zal zoeken. Doe een klein zoekwoordonderzoek zodat je weet op welke woorden gegoogled wordt. Door deze woorden toe te voegen aan je blog is de kans groter dat Google tijdens een zoekopdracht langs jouw blog crawlt* en ‘m relevant genoeg vindt om mee te nemen in de zoekresultaten.

Case 2 - Opticien Ziemeer heeft een nieuw assortiment glazen

Bij Ziemeer kun je tegenwoordig ook terecht voor de allernieuwste multifocale brillenglazen. Om meer verkeer via Google binnen te halen heeft Ziemeer besloten hier een pagina op de website te wijden. Een prachtig verhaal van ongeveer 3 A4 vol over de opbouw van de glazen, een verhaal vol vakterminilogie. Heel helder voor de vakidioot natuurlijk maar de gemiddelde persoon die op zoek is naar een multifocale bril weet vaak niet eens dat hij/zij deze nodig heeft. Laat staan dat de opbouw van zo’n glas in vaktermen belletjes doet rinkelen.

In dit geval zal Google je website wel relevant kunnen vinden maar de eindgebruiker (een potentiele nieuwe klant) begrijpt er weinig van en klikt snel door naar een andere website. Dit wil je niet!

Het moge duidelijk wezen: Alles wat je aan content creeert, van blog tot pagina tot social media bericht, het moet geschreven zijn voor jouw doelgroep. Wil je er profijt van hebben dan he.

Headlines waardoor je head-first in een artikel duikt

Als je blog of pagina helemaal SEO-proof geschreven is, gericht aan jouw doelgroep en je niet alleen maar ingewikkelde vaktermen hebt rondgestrooid ben je er nog niet natuurlijk. Want wat is een ijzersterk artikel zonder uitnodigende titel? De titel is het eerste wat je ziet, hij moet er uit springen en echt om meer vragen. Je wilt immers dat jouw link geklikt wordt en niet die van de concurrent erboven of eronder in de lijst met zoekresultaten. Ik geef je aan de hand van de twee cases hierboven beschreven een voorbeeld.

Case 1 - Sportschool Fitterdefit blogt over motivatie om te gaan bewegen

Om mensen aan te sporen om meer te bewegen heeft Fitterdefit een blog geschreven met een aantal manieren hoe je gemakkelijk meer beweegt op een dag zonder dat je er erg in hebt.

De titel die ze aanvankelijk voor het blog bedacht hebben is als volgt: Wil je meer bewegen op een dag zonder er erg in te hebben?

In principe zegt deze titel waar het blog over gaat. Erg uitnodigend is het echter niet. Een goed voorbeeld in dit geval van een lijstje met meerdere tips is om het aantal tips te vermelden in de titel.

Voorbeeld nieuwe titel: 10x meer bewegen zonder sportschool!

Deze titel geeft aan dat het om een lijstje gaat met tips, en laat duidelijk merken dat het om ‘lifehacks’ gaat en niet om oefeningen in de sportschool bijvoorbeeld. Het is waarschijnlijker dat het blog sneller aangeklikt wordt met deze titel dan met de eerste titel.

Case 2 - Opticien Ziemeer heeft een nieuwe pagina over multifocale glazen op haar website en gaat hierover bloggen.

Om een nieuw type multifocaal glas aandacht te geven heeft Ziemeer een pagina hierover geschreven op haar website. Het legt uit wat multifocale glazen zijn en geeft vervolgens voorbeelden en mogelijkheden met dit specifieke type glas, waarom dit zoveel beter is dan een ander multifocaal glas. Om hier meer bezoek naartoe te krijgen van potentiële klanten wordt er geblogt over de glazen.

De titel die ze aanvankelijk voor de pagina bedacht hebben is: Hoyalux iD MyStyle multifocaal bij Ziemeer.

Als je geen verstand van brillenglazen hebt zegt dit je waarschijnlijk niets. Als je dit wel hebt kun je allicht inschatten dat het hier om een bepaalde merknaam en type glas gaat maar je kan niet weten dat het tevens een informatieve pagina over multifocale glazen is.

Voorbeeld nieuwe titel: De beste gepersonaliseerde multifocale glazen van het moment!

Deze titel wekt de indruk dat het om maatwerk gaat, er een nieuwe ontwikkeling is en dat het over multifocale glazen gaat. Iemand die aan het oriënteren is voor een multifocale bril zal eerder geneigd zijn de link aan te klikken.

Afbeeldingen en SEO

Zonder plaatje geen goede content, mits het een passende afbeelding is natuurlijk! Google kan (nog) geen afbeeldingen lezen en begrijpt niet dat jouw foto past bij de content die je op een pagina hebt staan. Om Google een handje te helpen gebruik je de alt tekst en geef je een foto een goede titel. Want zonder dat Google je foto kan zien wil je wel dat Google snapt waar ‘ie over gaat. Een titel als ‘dsc4592.jpg’ zegt natuurlijk vrij weinig als het om een foto van een paar sneakers gaat, ‘sneakers-white-nike-shoes.jpg’ is al een stuk duidelijker toch?

Een geweldige tool hiervoor is Yoast SEO plugin (WordPress, Drupal) welke aan de hand van een stoplicht laat zien of je pagina voldoet aan de SEO eisen. Bij groen licht is ‘ie goed, oranje betekent dat je nog het een en ander kunt verbeteren en bij rood licht is er nog flink wat werk aan de winkel voor de SEO. Op het moment dat je ergens nog geen groen licht hebt staan zie je ook de suggestie waarom dit nog niet het geval is, zo kun je zonder al te veel moeite gemakkelijk je pagina SEO proof maken!

Google hecht veel waarde aan een goede alt tekst bij foto’s, niet alleen om jouw pagina goed te kunnen indexeren maar ook voor slechtzienden of mensen met een trage internet verbinding waarbij afbeeldingen niet makkelijk laden is het heel belangrijk dat er duidelijk staat waar het over gaat. Alt tekst is goed voor je SEO en resulteert in een betere indexatie, hogere positie in de zoekresultaten én je lezer heeft er profijt van. 

alt-text-voorbeeld-wat-jij-ziet-wat-google-ziet

Bron: pixelz.com
 

Permalinks

Elke pagina en elk bericht dat je schrijft krijgt een eigen permalink. Vaak is er een bepaalde standaardinstelling welke je naar voorkeur kunt aanpassen. De standaardinstelling is vaak niet erg SEO vriendelijk en alles behalve duidelijk voor je lezers.

De standaard is zoals je ziet erg nietszeggend, het geeft geen idee van waar de desbetreffende pagina over gaat. Zowel Google als je lezer snapt hier niets van! Er zijn veel diverse meningen over welke permalink structuur de beste is, een ding is zeker; de standaardinstelling is het niet!

Als je even terugdenkt aan wat je hiervoor gelezen hebt over de alt teksten dan begrijp je waarom de keuze voor ‘berichtnaam’ het meest voor de hand liggend is. Hierin staan de focus keywords welke ook in je titel en in de pagina terugkomen, op deze manier maak je het voor Google duidelijk dat je pagina relevant is. De lezer zal hoogstwaarschijnlijk ook eerder geneigd zijn op een url te klikken als hierin staat waar het over gaat.

Stel je schrijft meerdere berichten per dag of juist maar één bericht per maand, dan kan het handig zijn om data mee te nemen in je permalinks. Ook is het optioneel om op categorie te structureren als je over diverse categorieën schrijft. Al met al is ‘berichtnaam’ de meest gebruikte en logische keuze voor een goede permalink.

Heb je tot dusver altijd de standaardinstellingen gebruikt en wil je nu je oude links veranderen maar niet je pagerank kwijtraken? Maak je geen zorgen als je een 301 redirect instelt op alle oude pagina’s raak je geen ranking kwijt!

Hier een handige tool van Yoast SEO voor je 301 redirects en Google Support laat je niet alleen; hier info over het instellen van een 301 redirect van je oude links. 

Als je nu gaat bloggen of een nieuwe pagina voor je website gaan maken, houd dan bovenstaande tips in je achterhoofd en gegarandeerd scoor je hoger in Google! Succes en keep up the good work, Google én je bezoekers zullen je dankbaar zijn hiervoor!

Nog even kort samengevat de belangrijkste punten van dit blog:

  • Blijf in beweging! Blijf vernieuwen door content te schrijven, bestaande content aan te passen en verbeteren.
  • Schrijf relevante content gericht op jouw doelgroep en de pijnpunten/uitdagingen voor deze doelgroep.
  • Schrijf pakkende headlines voor je blogs die erom schreeuwen om gelezen te worden.
  • Maak lijstjes met 10x …. over een onderwerp dat jouw doelgroep aanspreekt.
  • Gebruik passende, relevante afbeeldingen in je content en geef de afbeeldingen een relevante titel & alt tekst.
  • Verander de standaardinstelling voor permalinks naar een meer passende permalink structuur welke voor Google begrijpelijk is.
  •  als je meer wilt leren over het zo hoog mogelijk krijgen van jouw website in Google neem dan contact met ons op.
  •  

Contact

Ron Dukker

Ron is onze inbound marketing expert en daarmee jouw aanspreekpunt voor alles wat met het succesvol maken van jouw website te maken heeft. Online succes is zijn drijfveer en hiervoor gaat Ron tot het uiterste!

LEES MEER OVER DE ONDERWERPEN DIE JE INTERESSANT VINDT.

Google Lifehack Gmail E-mail Marketing

De 10 beste Gmail tips