Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

5 Redenen om HubSpot Marketing Hub te verkiezen boven Salesforce Pardot

8 min lezen
16 augustus 2022
5 Redenen om HubSpot Marketing Hub te verkiezen boven Salesforce Pardot
13:25

Als je serieus aan de slag wilt met B2B marketing en CRM, dan zijn HubSpot en Salesforce twee namen die je ongetwijfeld tegen gaat komen in je zoektocht naar goede software.

Salesforce is marktleider op CRM gebied, en was ‘s werelds eerste echte “cloud software”. Het blauwe-wolkje-logo is welbekend en roept bij veel mensen een gevoel van vertrouwen op. En daarom mag ook de B2B marketing oplossing van Salesforce - Salesforce Pardot - rekenen op gretige aftrek in het MKB en MKB+ segment.

Maar daar wringt nou juist de schoen. Salesforce Pardot (sinds kort “Marketing Cloud Account Engagement” genaamd) is misschien populair, maar dat is toch vooral omdat Salesforce het bijna weg geeft bovenop reguliere SFDC licenties.

In de praktijk kan het werken met Pardot, ondanks de goede naam van Salesforce, nog wel eens een beetje tegen vallen.

Hier zijn 5 redenen waarom je beter met HubSpot Marketing Hub aan de slag kunt gaan, dan met Salesforce Pardot. 

Oók als je SFDC als CRM hebt of wilt aanhouden.

(Disclaimer: dit artikel is geschreven door consultant die bedreven is in Salesforce Pardot én HubSpot. Desondanks gaat zijn voorkeur uit naar HubSpot. Die uitgesproken mening is grotendeels gemotiveerd door de hier onderstaande argumenten. Als je zelf twijfelt tussen Pardot en HubSpot, dan moet je dit artikel zeker even doornemen.)

1. Niet één, maar twee interfaces

Pardot is al een tijdje in transitie. 

Het platform was, samen met Exact Target, een acquisitie van Salesforce in 2015. Sindsdien werkt Salesforce achter de schermen aan de transitie naar het centrale SFDC platform. Maar dit gaat betrekkelijk langzaam.

(Overigens geeft de nieuwe naam van Pardot - Marketing Cloud Account Engagement - enorm te denken over waar het platform dan precies heen gaat bewegen. Tenslotte bevindt Pardot zich - half, waarover hieronder meer - op het Sales Cloud platform. Maar dit terzijde.)

Pardot is intussen geheel te benaderen vanuit SFDC, weliswaar in z’n eigen tabje (met daarin de eigen, oude interface). Dat klinkt goed, maar de praktijk is dat veel van de nieuwe features niet toegankelijk zijn in die oude Pardot interface.

Pardot is nog steeds een eigen platform, net zoals ieder ander marketing automation platform dat je koppelt met Salesforce. Met een eigen database, eigen interface en eigen manier van werken.

Als Pardot gebruiker leef je daarom momenteel dus tussen twee interfaces in. Je werkt in SFCD én in de Pardot interface. 

Een voorbeeld: met veel bombarie lanceerde Salesforce recentelijk de “Lightning Email Builder”, een e-mail bouwer met drag ‘n drop functionaliteit die, op z’n zachtst gezegd, niet overweldigend was (de MailChimp gebruikers onder ons zullen niet onder de indruk zijn geweest). Maar vergeleken met wat er was (een hele oude editor waar je alleen met code templates voor kon maken), was het een enorme stap vooruit.

Maar deze e-mail module bevindt zich (de naam doet het al vermoeden) in de Lightning interface van Salesforce en dus niet in de Pardot interface. Dat is niet alleen een ander tabje in SFDC (dat was nog tot daar aan toe geweest), maar ook een compleet andere interface - namelijk die van SFDC, die in verste verte niet op die van Pardot lijkt (goed, behalve de kleurtjes).

Voor de gemiddelde marketeer die gewend is in Pardot te werken is die overstap allerminst vanzelfsprekend, laat staan gebruiksvriendelijk, te noemen.

Er is vanuit Salesforce geen enkel perspectief op wanneer Pardot daadwerkelijk helemaal in SFDC zal zijn overgebracht, en tot die tijd ben je dus tussen twee platforms aan het pendelen.

Salesforce kleedt een nieuwe feature dan leuk aan, door het te bouwen in de “nieuwe” (oftewel reguliere) Salesforce “Lightning” interface. Maar de praktijk is dat ze een feature bouwen voor SFDC, die je met hangen en wurgen dan ook in Pardot kunt gebruiken. 

Handig is het gewoon niet. Tot het punt waarop klanten zelf (zo vernemen we) aangeven dat ze niet met de nieuwe functionaliteit aan de gang willen, omdat het gewoon teveel gedoe is.

En dat was nou net níet het idee achter een software implementatie bedoeld om je werkleven makkelijker te maken, toch?

2. De functionaliteit van Pardot loopt jaren achter op die van HubSpot

Hierboven werd al even genoemd dat de “nieuwe” Lightning e-mail builder van Salesforce eigenlijk al bij lancering al achter liep. Op wie dan? Nou, als jij als marketeer gewend bent om e-mails te maken in MailChimp (of natuurlijk HubSpot), dan kom je met Pardot van een koude kermis thuis. 

Helaas is dit geen uitzondering in Pardot als het aankomt op features.

De dingen waar je elke dag mee werkt: e-mails maken, landingspagina's, workflows, formulieren, etc zijn allemaal lastig in het gebruik. Het kost je domweg meer tijd om simpele dingen te doen. 

Je mist ook steeds dingen waarvan je denkt "oh joh, kan dat niet?" zoals bijvoorbeeld meerdere aftakkingen in een workflow, of het met je muis aanpassen van de layout van een e-mail (edit: dat laatste kan sinds de laatste update wel, maar die update heeft dus een jaar op zich laten wachten - over de updatesnelheid zo meer).

Het is allemaal een beetje abstract als je er niet mee hebt gewerkt, maar de reactie die wij doorgaans krijgen van ex-Pardot gebruikers (en Salesforce gebruikers in het algemeen) als ze een HubSpot demo voor hun neus krijgen is “oh, wow, wat is dit ontzettend veel makkelijker om mee te werken!”.

Het is bij HubSpot allemaal logisch ingedeeld, knopjes zitten op de plaatsen waar je ze verwacht en het platform “werkt gewoon”. Bij Pardot is het toch vooral zoeken en (helaas) frustrerend als het allemaal een hele specifieke manier van doen heeft.

3. Gebrek aan ontwikkeling en perspectief

Goed, als je platform wat achter loopt, dan kun je altijd nog de beuk erin gooien qua ontwikkeling. Tenslotte heeft Salesforce intussen eindeloze resources, dus Pardot nadert met rasse schreden de concurrentie, toch…?

Tja, niet dus. 

Pardot krijgt, net als de rest van de Salesforce portefeuille, drie keer per jaar een update. En die updates zijn lang niet zo interessant als je zou willen.

Je zou verwachten dat Salesforce zijn B2B marketing module z.s.m. op het SFDC platform zou willen hebben, maar aan de snelheid van de releases zou je die intentie niet af kunnen leiden. Zoals genoemd bevindt Pardot zich in een soort rare tussenfase, en lijkt daar niet snel een eind aan te gaan komen.

Fatsoenlijke social media management integratie?

Standaard integraties met andere tools die je veel gebruikt, zoals een Exact Online of project management?

Je Google Ads aansturen? 

Het kan allemaal niet, en het gaat voorlopig ook niet gebeuren.

Je krijgt in plaats daarvan kleine verbeteringen, allemaal dingen waarvan je eigenlijk had verwacht dat het er al in zat, zoals het eerder genoemde het je muis aanpassen van de breedte van je e-mail canvas, of het toevoegen van iframes op landingspagina’s, of het makkelijk stijlen van formulieren.

Het contrast met HubSpot kan bijna niet groter zijn. HubSpot heeft intussen honderden, zo niet duizenden integraties (mede geholpen door een open App Exchange - en ja, die heeft Salesforce ook, maar dan moet je die integratie dus wel via SFDC regelen, en niet via Pardot, en dat is gewoon - weer - erg lastig), heeft zijn eigen social media module (die ook gewoon werkt), Google Ads module, etc etc. 

Het is er allemaal, en het werkt. Precies wat je zou verwachten van je centrale marketing platform.

(En als we het toch over integraties hebben - de integratie tussen SFDC en HubSpot doet niet onder aan die van SFDC en Pardot. Ja, in de praktijk kun je net wat meer met die van Pardot, want daar heeft de focus van Salesforce gelegen. Maar wat je kunt weegt wat ons betreft niet op tegen het gebrek aan gebruiksvriendelijkheid en andere mogelijkheden.)

“Gewoon” als marketeer aan de slag gaan in platform wat je overal voor kunt gebruiken - dat is HubSpot Marketing Hub, maar bij Pardot moet je een hoop concessies maken.

4. Niet-bestaande customer support & gebrekkige documentatie

Gebrekkige support is, zo vernemen we regelmatig, naast de matige gebruiksvriendelijkheid, de grootste reden voor Pardot klanten om over te stappen naar een alternatief platform.

Wat betreft directe hulp met Pardot kun je het wat Salesforce betreft lekker zelf uitzoeken. Support krijg je alleen als het erbij koopt voor een fikse meerprijs, en de kwaliteit is absoluut niet om over naar huis te schrijven. 

Pardot heeft vrij complete, doch behoorlijk beperkte documentatie (het staat er allemaal wel in, maar in de praktijk kom je er niet ver mee als je echt iets probeert uit te zoeken). 

Het contrast met HubSpot kan wederom bijna niet groter zijn: behalve een hele praktische Knowledge Base heb je doorgaans ook gewoon binnen een paar minuten antwoord van support over de chat - en dat is dan vaak ook nog eens een antwoord dat je niet binnen 5 minuten zelf op Google had kunnen vinden.

Salesforce vindt dat je altijd met een partner moet werken voor je hulpvragen. Dat zijn wij in theorie met ze eens (want een goede partner gaat je altijd tijd, geld en vooral frustratie schelen), maar dat betekent niet dat je dan geen kwalitatief goede, directe support hoeft te leveren aan je gebruikers.

Ook het partner ecosysteem van HubSpot is van een ander niveau dan dat van Salesforce. Hoewel er genoeg kundige SF agencies zijn, zijn dat meestal geen agencies die kaas hebben gegeten van marketing. SFDC is de focus, en Pardot is een add-on. Zo behandelt Salesforce het ook. HubSpot cultiveert daarentegen een ecosysteem waarin partners niet alleen de software snappen, maar ook de processen die de klant probeert te implementeren. Je krijgt gewoon betere niet-tech hulp.

Een groot bedrijf met veel budget, dat een goede Salesforce partner kan inhuren, zal absoluut wat hebben aan de veelzijdigheid en mogelijkheid tot aanpassen van het SFDC platform. Maar voor wie niet een corporate budget heeft is het behelpen.

5. Overweldigend gevoel van teleurstelling

Niet zo lang geleden deelde ik deze LinkedIn post, waarin ik stelde Pardot een ouderwets en gebrekkig platform is. Ik heb nog nooit zoveel reacties op een post gehad. Het maakte iets los.

De reden is niet eens dat Pardot zo slecht is. De reden is dat wat gebruikers krijgen in schril contrast staat met wat ze is beloofd. Het heeft met verwachtingen te maken.

Salesforce is een bedrijf van superlatieven. Iedereen die op een Salesforce World Tour dag is geweest weet wat ik bedoel. Het is allemaal supergelikt, prachtige verhalen, sponsoring van goede doelen, etc. En dat zijn ook allemaal mooie dingen. 

Maar als je dan weer terugkomt in de praktijk van alle dag, en alles wat je wilt doen is lastig en frustrerend… dan maakt dat enthousiasme al snel weer plaats voor teleurstelling.

De gemiddelde Pardot-gebruiker, zo horen we vaak, “doet het er maar mee”. Ze hebben ervoor gekozen, het was een goede deal bovenop de SFDC licentie, etc. Maar eigenlijk hadden ze meer verwacht - en als je ziet wat voor Salesforce er voor vraagt (financieel) én hoe ze het marketen is dat niet onterecht.

Hier zit de emotie, en daarom sloeg mijn post aan. Domweg niet krijgen wat er beloofd wordt, vooral als het gaat om een fikse bedrijfsinvestering en de hoop dat je leven als marketer er een stuk makkelijk van gaat worden, heeft een direct effect op je werkplezier.

Natuurlijk zijn er ook bedrijven wél blij met Pardot. Hebben ze mensen in dienst die ermee kunnen lezen en schrijven. Maar ze zijn, zo lijkt het, de uitzondering. En dat is gezien de bovenstaande argumenten misschien niet zo raar.

Sla er een site als TrustRadius maar op na, en je ziet een flink verschil in de gebruikerservaringen. Dat het verschil in cijferwaarderingen niet groter is, is wat mij betreft te wijden aan het feit dat erkennen dat je dure investering tegenvalt voor veel mensen een beetje te confronterend is - een gematigd positieve review is dan net zo goed een poging jezelf te overtuigen, dan dat het een waarlijke representatie van de werkelijkheid van het werken met Pardot is.

Conclusie

Pardot is een ouderwets, onderontwikkeld en veel te duur marketing automation platform dat alleen goed verkoopt, omdat Salesforce het voor weinig geld bij reguliere SFDC licenties meegeeft.

Dat is misschien een krasse uitspraak, maar als ex-Pardot consultant (ik haalde mijn certificering in 2015 en heb er sindsdien, in allerlei verschillende bedrijven, mee gewerkt) denk ik dat ik hem mag maken.

HubSpot Marketing Hub is daarentegen nog steeds het paradepaardje van HubSpot. Zelfs als je bij Salesforce CRM zweert kun je nog steeds beter Marketing Hub eraan koppelen, dan voor Pardot te kiezen. De argumenten in dit artikel lichten toe waarom: de integratie is even goed, de functionaliteit veel beter, de support bijna van een andere planeet.

Ben je SFDC gebruiker en ben je klaar met Pardot? Wij (Conversion Crew en ik) helpen je graag naar Marketing Hub.

 

Naar Marketing Hub