Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

8 online marketing KPI’s

Ron Dukker
4 min lezen
25 augustus 2020
8 online marketing KPI’s | Conversion Crew
7:43

Online marketing KPI’s, je hebt er vast eerder over gehoord of gelezen. In principe heeft iedereen in je organisatie met de KPI’s te maken. Zeker als online marketeer zijn deze 8 online marketing KPI’s essentieel.

Wat is een KPI?

KPI is een afkorting voor Key Performance Indicator of in het Nederlands: Kritieke Prestatie-Indicator. KPI’s zijn bedoeld om prestaties van je bedrijf, teams en individuele medewerkers te kunnen meten. Het is een maatstaf geformuleerd als concreet doel. Ze maken de voortgang meetbaar en concreet. Zo kun je zien waar je het goed doet en waar nog winst te behalen valt.

Een goede KPI stel je op volgens het SMART-principe. Dat betekent dat hij moet voldoen aan de volgende eisen:

S - Specifiek
M - meetbaar
A - acceptabel
R - realistisch
T - tijdgebonden

8 belangrijke online marketing KPI’s

Online marketing KPI’s zijn dus belangrijke indicatoren die inzicht geven in het succes van de online marketingactiviteiten van je organisatie. Hieronder vind je de 8 KPI’s die elke online marketeer uit zijn hoofd moet kennen:

1. Websitebezoekers

Het aantal websitebezoekers is voor de meeste bedrijven de standaard als het gaat om online marketingKPI’s. Denk hierbij ook aan de bron van de bezoekers om zo te kunnen afleiden of bijvoorbeeld de SEO nog werk nodig heeft. Andere data die je hier aan kan toevoegen is het aantal pagina’s wat is bezocht, welke pagina’s zijn bezocht en hoe lang mensen op de website bleven.

2. Totale marketinguitgaven

Als online marketing team besteed je al snel geld aan verschillende doeleinde. Denk aan Google - en social media advertenties of de publicatie van een artikel. Door de uitgaven van elke maand bij elkaar op te tellen is het eenvoudig meetbaar of je ROI (Return On Investment) het waard was.

Direct aan de slag met KPI's voor jouw organisatie?

Download het KPI werkbestand

Ben je op zoek naar een closed loop reporting, waarbij je goed inzichtelijk kunt maken welke marketing inspanningen nou het beste presteren, zodat je beter kan sturen om je doelen te halen, dan is een tool als HubSpot misschien wel de juiste oplossing voor jouw organisatie. 

3. Conversiepercentage (bezoeker -> lead)


Nu je weet hoeveel bezoekers er op de website komen en hoeveel je eraan hebt uitgegeven kan je naar de volgende stap. Het conversiepercentage is het aantal leads gedeeld door het aantal bezoekers keer honderd.


Bijvoorbeeld:
leads : 340 bezoekers = 0,017
0,017 x 100 = 1,7% conversiepercentage

4. Kosten per lead


Met het aantal leads en het totaal uitbestede bedrag kan je de kosten per lead uitrekenen. Zo achterhaal je hoeveel marketingkosten je kwijt bent per nieuwe lead en of dit het geld waard is. Houdt hierbij in gedachten hoeveel een nieuwe klant uiteindelijk opbrengt. Een klant die een deal sluit van 5 ton mag waarschijnlijk meer kosten dan een klant die een product afneemt van 200 euro. 

Bijvoorbeeld:
Het totaalbedrag : het aantal leads = de kosten per lead
3000 euro : 6 lead = 500 euro per lead

Hier zou het in principe kunnen stoppen, toch? Sales en omzet is voor een andere afdeling? Mijn stellige antwoord hierop is: Nee! Om de juiste keuzes te kunnen maken, zul je ook inzicht moeten hebben in een aantal stappen waar het salesteam voor verantwoordelijk is, namelijk:

5. Conversiepercentage (lead -> klant)


Dezelfde manier waarmee je het conversiepercentage bezoeker naar lead heb uitgerekend, gebruik je nu voor lead naar klant. Je wilt weten hoeveel van de geïnteresseerde contacten er daadwerkelijk omgaan naar klant. Met beide conversiepercentages kan je vervolgens terugrekenen hoeveel bezoekers je nodig hebt om een bepaalt aantal klanten binnen te halen.

Bijvoorbeeld:
2 klanten : 6 leads = 0,33
0,33 x 100 = 33% conversiepercentage

6. Kosten per klant


Ook hier pakken we de vorige berekening weer terug. We willen weten hoe veel koste het om een nieuwe klant binnen te halen en was dit het geld waard?

Bijvoorbeeld:
3000 euro : 2 klanten = 1.500 euro per klant

De sales- en marketingafdelingen horen nauw samen te werken op deze KPI’s. Voor een online marketeer is het belangrijk om deze twee KPI’s ook als onderdeel te zien van de online marketing KPI’s. Als je deze twee KPI’s mist als online marketeer kun je niet beoordelen of je campagnes succesvol zijn. Je weet dan niet of je leads iets waard zijn geweest. Je kan wel 100 leads binnenhalen, maar als het niet 1 klant oplevert, dan heb je geen succesvolle campagne.

7. Customer Lifetime Value (CLV)


Er zijn genoeg voorbeelden te noemen, waarbij een nieuwe klant meer kost dan hij in eerste instantie oplevert. Als je 1.500 euro uitgeeft voor een nieuwe klant en hij koopt iets van 800 euro, dan zou je in principe een verlies draaien van 700 euro.

Toch kan deze funnel interessant zijn, want wellicht koopt deze klant later nog een keer. Als je weet dat een nieuwe klant gemiddeld 3 keer iets koopt, dan vertegenwoordigt een klant 2.400 euro ( 3 x 800 euro) en is 1.500 euro om de klant binnen te halen mogelijk toch een goede deal.

De 2.400 euro is hierin de Customer Lifetime Value. Het totaal bedrag wat een klant oplevert in de gehele tijd dat hij klant is. 

Bijvoorbeeld:
Het gemiddelde aankoop bedrag x het verwachte aantal aankopen = de Customer Lifetime Value
óf
Aankoopbedrag 1 + Aankoop bedrag 2 + enz = de Customer Lifetime Value

8. Return on Investment (ROI)


Als je weet wat een klant oplevert, kun je de ROI berekenen op je online marketingactiviteiten. Dankzij de conversiepercentages weet je hoeveel een lead en website bezoeker mag kosten. De kennis van deze laatste KPI maakt dat je als online marketeer altijd de juiste beslissing kan nemen. Lees hier hoe je 10 stappen meer ROI behaalt

Bijvoorbeeld:
De opbrengt per klant - de kosten per klant = de ROI
2.400 euro - 1.500 euro = 900 euro

De 2 voorbeeld klanten in deze blog hebben dus 1.800 euro opgeleverd. 


Andere indicatoren

Natuurlijk zijn er nog meer indicatoren die interessant kunnen zijn. Denk aan je bouncepercentage en aantal sessies op de website. Voor een online marketeer zijn dit interessante indicatoren die inzicht kunnen geven in specifieke kansen. Uiteindelijk zullen deze dan ook invloed hebben op de online marketing KPI’s die we hierboven hebben beschreven.

Wil je bovenstaande KPI’s eenvoudig voor jouw organisatie helder te krijgen? Download dan het KPI-werkbestand, waarmee je maandelijks eenvoudig je KPI’s kunt rapporteren. Ben je op zoek naar een closed loop reporting, waarbij je goed inzichtelijk kunt maken welke marketing inspanningen nou het beste presteren, zodat je beter kan sturen om je doelen te halen, dan is een tool als HubSpot misschien wel de juiste oplossing voor jouw organisatie. 

Ik wil meer weten over HubSpotofDownload het KPI werkbestand

Ben je benieuwd hoe de KPI’s voor jouw organisatie eruitzien en waar de kansen liggen? Neem contact op, we helpen je graag op weg!

 

Editor's note: De originele blog is geschreven in augustus 2019 en geüpdatet in augustus 2020.