on maart 26, 2020 Content HubSpot

Inbound marketing: wat is het eigenlijk?

Schrijf je in om een email te krijgen bij nieuwe blogs!

Tegenwoordig kan je niet meer om online marketing heen. Ook hoor je overal de term: Inbound marketing, maar wat is dat nou eigenlijk? Wat is het verschil met "gewone" online marketing en waarom zou jij het ook willen?

Het verschil tussen online - en Inbound marketing

Kort gezegd, is Inbound marketing het naar je toe trekken van klanten. Dit kan aan de hand van content. Denk aan blogs, podcasts, e-books, whitepapers, en social media. Zodra je prospect opzoek is naar informatie komen ze bij jouw content uit en leren ze je bedrijf kennen. Dit schept een band tussen de (potentiële) klant en het merk zonder iets op te dringen. In tegenstelling tot ''gewone'' online marketing waar veel gebruik wordt gemaakt van eenzijdige advertenties, radio, telemarketing en spam.

Eigenlijk is het geven van aandacht versus schreeuwen om aandacht.

HubSpot maakte dit inspirerende filmpje over Inbound marketing. 

Je haalt het eigenlijk dus al uit de naam: Inbound. Je haalt klanten naar binnen met iets wat voor hen nuttig is of helpt met een probleem. Die oplossing hoeft niet gelijk een product of service te zijn, maar kan in eerste instantie bestaan uit een blog, waarin je bijvoorbeeld een aantal oplossingen biedt voor een probleem of een bepaald thema uitlegt.

 

Het zit hem in de timing

Op het juiste moment op de juiste plek. Dat is waar het allemaal om draait. Je weet precies waar jouw ideale klant uithangt en wat zijn problemen, vragen en dilemma's zijn. Door gebruik te maken van buyer personas, krijg je dit voor jezelf inzichtelijk. Ook bedenk je hierbij op welke manier jouw ideale klant zijn content graag ziet. Sommige geven de voorkeur aan grafische content in de vorm van video's en infographics terwijl een andere de keiharde feiten zwart op wit zien in de vorm van een e-book. Door op het juiste moment en op de juiste plaats goede content te delen ben je relevant en behulpzaam, zonder dat je de klanten lastig valt. Dát is marketing waar mensen van houden.

 

De 4 fases van Inbound marketing

Attract, Convert, Close & Delight
Deze vier acties staan garant voor Inbound marketing. Vreemden worden bezoekers door ze de juiste, relevante content aan te bieden. Dezelfde bezoeker wordt een lead doordat je laat zien autoriteit te zijn in jouw vakgebied. Wanneer er genoeg vertrouwen is opgebouwd, vinden mensen het goed om gegevens achter te laten voor meer interessante content.

Als je vervolgens van deze lead ook daadwerkelijk een klant wilt maken, zul je hem of haar nog meer moeten overtuigen. Bijvoorbeeld door op het juiste moment een mailtje te sturen of (meer diepgaande) content aan te bieden zoals een case study.

Is je klant eenmaal overtuigd en enthousiast, dan worden ze promotors. Mits je ze niet vergeet! Schrijf dus ook content voor je trouwe klanten en houd ze op de hoogte. Op die manier zullen ze vanzelf jouw producten of diensten gaan promoten bij hun kennissen, vrienden en familie, waardoor het hele proces weer opnieuw begint.

hubspot-inbound-methodology

 

Wat is Inbound marketing?  

Kortom: Inbound marketing is de magneet, die klanten naar je toetrekt. In plaats van storende, irrelevante marketing acties of ijskoude acquisitie telefoontjes, focus je op het gebruiken van relevante, leerzame content die de klant als vanzelf naar je website trekt. Als een magneet. 

 

Nu je weet wat Inbound marketing inhoud, is onze blog: 5 redenen om te investeren in Inbound marketing ook heel interessant! Wil je gelijk aan de slag? Maak dan gebruik van de Inbound marketing checklist!