Content

Inbound marketing: wat is het eigenlijk?

Ron Dukker 5 april 2021

Inbound marketing is de manier van klanten aantrekken volgens de inbound methode. Dit houdt in dat jouw content inspeelt op de vraag en behoefte van de klant in plaats van ongevraagd je product opdringen. Met inbound marketing ga je op zoek naar hoe jouw product of dienst een oplossing biedt voor de issues van je potentiële klant. We vertellen je in deze blog wat inbound marketing is en hoe je het kunt inzetten voor jouw marketingstrategie!

Volgens de inbound marketing methode van HubSpot trek je de juiste leads aan, zorg je voor interactie met waarde en blijf je ondersteunen tot en met het moment dat ze voor jouw dienst hebben gekozen. Attract, engage en delight wordt het genoemd. Marketing, sales en service werken samen om alle onderdelen nauw op elkaar aan te laten sluiten waarbij de ervaring van de klant zo goed is, dat het uiteindelijk voor groei zorgt in jouw organisatie. 

Eenvoudig gezegd: In een wereld van inbound marketing willen je prospects niet iets aangesmeerd krijgen. Ze willen namelijk kennis opdoen en informatie inwinnen om uiteindelijk een slimme, weloverwogen keuze te maken. En door middel van inbound strategieën kun je je prospects helpen aan de inzichten waar ze naar op zoek zijn.

De inbound marketing methode

De inbound marketing methode is erop gericht om langdurige connecties op te bouwen met je bezoekers, prospects en klanten. Met zoveel aanbieders en concurrenten is het noodzaak om je bedrijf te kunnen onderscheiden en dat kan door bijvoorbeeld je doelgroep op alle momenten in hun zoektocht te ondersteunen met het juiste aanbod. Wanneer je namelijk je klant kan helpen ben jij ook geholpen. 

En hoe je dat doet? Door attract, engage, delight en repeat. Deze flywheel of cirkel is zo ingericht dat je betekenisvolle relaties opbouwt die je bedrijf zullen laten groeien door steeds weer nieuwe kansen te creëren voor sales en service. 

Attract: Het aantrekken van de juiste mensen met waardevolle content en interacties waardoor je als een betrouwbare autoriteit wordt gezien op het specifieke onderwerp. 

Engage: In contact komen door middel van tools die een gesprek op gang kunnen brengen zoals e-mail, en chat. Je biedt inzichten en oplossingen die aansluiten op hun vraagstukken. Je biedt dus waarde op het moment dat ze op 1 van je kanalen of pagina’s landen. 

Delight: De consument staat op het punt om een aankoop te doen. Met dit onderdeel biedt je als adviseur en expert zijnde hulp en ondersteuning aan de klant om deze aankoop zo succesvol mogelijk te laten verlopen, ook na aankoop. 

Inbound-Marketing-Flywheel-HubSpot

Vreemden worden bezoekers door ze de juiste, relevante content aan te bieden. Dezelfde bezoeker wordt een lead doordat je laat zien een autoriteit te zijn in jouw vakgebied, waardoor deze persoonsgegevens wil achterlaten in ruil voor interessante content. Als je vervolgens van deze lead ook daadwerkelijk een klant wilt maken, zul je hem of haar moeten overtuigen door op het juiste moment een mailtje te sturen of op een andere manier (meer diepgaande) content aan te bieden. Is je klant eenmaal overtuigd, dan worden ze promotors doordat je ze niet vergeet! Schrijf dus nog steeds content voor deze groep en houd ze op de hoogte. Op die manier zullen zij vanzelf jouw producten of diensten gaan promoten bij hun kennissen, vrienden en familie, waardoor het hele proces weer opnieuw begint.

Wat is een inbound marketing strategie?

Het fundament van inbound marketing (als onderdeel van jouw marketing strategie) bestaat uit 5 belangrijke onderdelen, namelijk: contacten, buyer persona’s, buyer journeys, content en doelen stellen.

Contacten

Allereerst zijn de contacten belangrijk. Je contacten en je contacten database. Dit zijn de klanten die al producten bij je afnemen en aan wie je levert. Deze zijn belangrijk, want als zij blij zijn, helpen zij jouw bedrijf weer groeien. Dit zijn je promoters. Ook wil je door hun hele path to purchase weten waar hun interesse liggen en hoe je marketing, sales en service daar op in kan zetten. Hoe sterker je database, hoe beter je op de persoon, aangepaste relevante interacties kan hebben. 

Buyer Persona

Je wilt niet alleen maar mensen aantrekken, je wilt de juiste mensen aantrekken die je website bezoeken. Maar dan moet je wel weten wie je probeert te bereiken. Wie heeft de grootste kans om lead te worden en uiteindelijk zelfs tevreden klant te worden? Je Buyer Persona is je ideale klant. Buyer persona’s zijn semi-fictieve vertegenwoordigingen van een ideale klant, gebaseerd op echte data en ook wat weloverwogen speculaties over demografische gegevens, gedrag, motivaties en doelen.

The buyer’s journey

Het is ook niet genoeg om alleen te weten wie je wilt bereiken. Je wilt ook weten wat ze willen zien. Elk moment dat je buyer persona in contact komt met jouw bedrijf zou aangepast moeten zijn naar waar jouw buyer persona zich op dat moment bevindt in zijn buyer’s journey. The buyer’s journey kun je zien als een actieve zoekproces die iemand doorloopt in aanloop naar een aankoop. In plaats van het te hebben over top, middle of bottom of the funnel, heb je het over  de awareness fase, consideration fase en de decision fase. Iedereen doorloopt zo’n pad. Het begint met een zoektocht over een probleem dat opgelost moet worden, tot het vinden van de juiste potentiële oplossingen, tot het daadwerkelijk overgaan tot kopen. 

De awareness fase 

In deze fase is je prospect zich nog niet echt bewust van zijn of haar probleem. Ze gaan op onderzoek uit om wat symptomen van problemen of kansen te begrijpen of het zelfs een naam te geven. 

De consideration fase 

De consideration fase is wanneer de prospect een duidelijke omschrijving heeft om het probleem of kans verder te begrijpen. Ze zijn vastberaden om alles uit te zoeken en te begrijpen welke methodes er zijn om het gedefinieerde probleem of kans op te lossen. 

De decision fase

In deze fase gaat de prospect kijken welke verkopers en aanbieders er zijn. In deze fase gaat er een keuze gemaakt worden. Een lange lijst wordt een korte lijst om uiteindelijk het definitieve aankoop besluit te nemen. 

Het belangrijkste is dat op het moment dat iemand voor het eerst op je website komt, of als een lead voor het eerst met je in contact komt, dat je voor alle mogelijke fases waar zij zich op dat moment in bevinden, dat je daar in ieder geval op voorbereid bent. 

Content 

Wanneer je het hebt over inbound, moet je het hebben over je content marketing strategie. Daarom is het belangrijk om content te creëren dat opvalt en bijna zelfs op maat lijkt te zijn gemaakt. Je content is namelijk jouw marketing toolkit. Denk hierbij aan blogs, interactieve tools, foto’s, infographics, video’s, e-books en presentaties. Deze dingen werken goed om klanten naar je toe te trekken (attract, engage en delight). De context is voor wie je het schrijft. Je schrijft dus niet zomaar een blog, je schrijft precies de juiste dingen, speciaal voor wie je probeert te bereiken en waar zij geïnteresseerd in zijn. De beste content, moet een goede basis hebben door in de juiste context aan te bieden. Het is niet genoeg om zomaar een blog te schrijven en uit te sturen in een e-mail. Alles moet aansluiten op de persoon die je probeert te bereiken, namelijk de buyer persona. 

Doelen

Een inbound marketing campagne zonder doelen heeft weinig zin. Hoe beantwoord je anders de vraag of je succesvol bent met je marketing inspanningen? En hoe kan je het de volgende keer beter doen? Voordat je begint met het vastleggen van je plannen, zou je moeten beginnen met het formuleren wat je specifiek wil bereiken. Wil je meer nieuwsbrief aanmeldingen? Mensen die zich inschrijven voor een webinar? Meer bezoek op je website na een bepaalde periode? Doelen stellen is 1 van de fundamentele onderdelen van inbound marketing, omdat het niet alleen ervoor zorgt dat je weet waar je naartoe werkt, maar het zorgt ook intern voor meer eenheid tussen marketing en sales teams. Werk met doelen waarmee je kunt laten zien hoe marketing bijdraagt aan het halen van de kritieke getallen binnen je bedrijf en het groeien van je bedrijf.  

Inbound-Marketing-Flywheel-HubSpot-met-toelichting 

Meer lezen over inbound marketing?

Of wil je weten of inbound marketing of HubSpot iets voor jou is? 

Download de inbound marketing beginnersgids

 

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker