on oktober 05, 2017 Content HubSpot

Inbound marketing: wat is het eigenlijk?

Schrijf je in om een email te krijgen bij nieuwe blogs!

Tegenwoordig kan je niet meer om online marketing heen en heeft iedereen het over Inbound Marketing, maar wat is dat nou eigenlijk? Waar is dat goed voor? Wat is het verschil met "gewone" online marketing en waarom zou je het willen doen?

Kort gezegd komt het neer op het benutten van online marketing om klanten naar je toe te trekken. Dit kun je doen door gebruik te maken van blogs, podcasts, e-books, whitepapers en social media. Dit terwijl je bij ‘'gewone' online marketing veel gebruik maakt van (eenzijdige) advertenties, radio, telemarketing en spam. Eigenlijk is het geven van aandacht versus schreeuwen om aandacht.

HubSpot deelt dit inspirerende filmpje op haar website om te laten zien dat deze vorm van marketing overal is. Het zijn vooral beelden, een paar woorden en het spreekt voor zich: 

 

Je kunt het al een beetje opmaken uit de naam, maar met Inbound Marketing haal je klanten naar jou toe, in plaats van je producten of service naar hen te pushen. Je biedt bezoekers van je social media kanalen, blog of website iets aan wat voor hen nuttig is of hen helpt met een probleem. Die oplossing zelf hoeft niet gelijk een product of service te zijn, maar kan in eerste instantie bestaan uit een blog, waarin je bijvoorbeeld een aantal oplossingen biedt voor een probleem of een bepaald thema uitlegt.

Right place, right time

Dat is waar het allemaal om draait. Je weet precies waar jouw ideale klant uithangt en wat zijn problemen, vragen en dilemma's zijn. Door gebruik te maken van buyer personas bepaal je zelf op welke manier jouw ideale klant zijn content ziet! Misschien heeft hij wel een voorkeur voor grafische content in de vorm van video's en illustrerende blogs of misschien wil jouw ideale klant vooral keiharde feiten zwart op wit zien. Door op het juiste moment en op de juiste plaats goede content te delen ben je relevant en behulpzaam voor jouw klanten en val je ze niet lastig. Dát is marketing waar mensen van houden.

Attract > Convert > Close > Delight

Deze vier acties staan garant voor inbound marketing. Vreemden worden bezoekers door ze de juiste, relevante content aan te bieden. Dezelfde bezoeker wordt een lead doordat je laat zien autoriteit te zijn in jouw vakgebied, waardoor deze persoon gegevens wil achterlaten in ruil voor interessante content. Als je vervolgens van deze lead ook daadwerkelijk een klant wilt maken, zul je hem of haar moeten overtuigen door op het juiste moment een mailtje te sturen of op een andere manier (meer diepgaande) content aan te bieden. Is je klant eenmaal overtuigd, dan worden ze promotors doordat je ze niet vergeet! Schrijf dus nog steeds content voor deze groep en houd ze op de hoogte. Op die manier zullen zij vanzelf jouw producten of diensten gaan promoten bij hun kennissen, vrienden en familie, waardoor het hele proces weer opnieuw begint.

hubspot-inbound-methodology 

Kortom: Inbound marketing is de magneet, niet de hamer. In plaats van storende, irrelevante marketing acties als (pop-up)advertenties, e-mail spam of ijskoude acquisitie telefoontjes focus je op het gebruiken van relevante, leerzame content die de klant als vanzelf naar je website trekt, als een magneet. 

Nu je bent overtuigd van het nut is onze blog over de 5 redenen om te investeren in Inbound Marketing ook heel interessant! Mocht je interesse gewekt zijn, dan kun je ons altijd bellen of mailen voor een kopje koffie. 

Ook aan de slag met inbound marketing? Maak gebruik van een duidelijk overzicht, download onze checklist!