Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

iOS 15 en de gevolgen voor emailmarketing

2 min lezen
4 november 2021
iOS 15 en de gevolgen voor emailmarketing
3:21

In juni 2021 kondigde Apple een nieuwe update voor hun besturingssysteem aan, iOS15. Naast dat ze allerlei nieuwe features hebben gelanceerd, bevat deze update ook nieuwe opties voor het beschermen van je privacy. Voor jou als gebruiker is het fijn om te weten dat er meer aandacht besteed wordt aan jouw privacy, maar voor de e-mail marketeers onder ons kan deze update zorgen voor een aantal uitdagingen. Ik neem je mee door de gevolgen van de nieuwe update! 

ios15 update (1)

Hide my email 

Met de 'Hide My Email'-functie kun je unieke, willekeurige e-mailadressen genereren die je gebruikt met apps, websites en inschrijvingen. Op deze manier kan jouw persoonlijke e-mailadres privé blijven. Wanneer gevraagd wordt jouw email in te vullen, wordt er gevraagd om 'Hide My Email' te gebruiken. Als je hiervoor kiest, genereert Apple automatisch een ander e-mailadres voor jou om te gebruiken. Dit e-mailadres zal alle inkomende e-mails forwarden naar het e-mailadres dat bij je Apple ID hoort.

Waarom dit handig is? Als er bij een dienst die je gebruikt een datalek is, hoef je niet bang te zijn dat de cybercriminelen jouw echte e-mailadres in handen hebben. 

Afschermen van gegevens 

Een andere nieuwe functie is dat Apple automatisch jouw gegevens afschermt wanneer je een email verstuurt. In de Mail-app van Apple zit een privacy bescherming ingebouwd. Hiermee voorkomt de app dat onzichtbare tracking pixels data over jou verzamelen zonder dat je dit door hebt, deze zijn dus afgeschermd.

Hierdoor kan de afzender van de email dus niet zien of jij de mail die ze verstuurd hebben wel of niet hebt geopend. In veel gevallen zal Apple doorgeven dat de mail geopend is, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval hoeft te zijn. Dit is natuurlijk erg vervelend voor marketeers, want je kunt hierdoor de open-ratio van jouw mailings niet meer checken. On the plus side: de privacy van de ontvanger wordt beter gewaarborgd. 

iCloud+-account

De 'Hide My Email' en 'Mail Privacy' functie zijn dus onderdeel van de nieuwste Apple update. Voor nu zijn deze functies alleen beschikbaar voor Apple gebruikers met een iCloud+-account. Dit is een betaald abonnement. 

Impact op jouw dagelijkse activiteiten

De iOS 15 update zorgt er dus voor dat je bepaalde gegevens van jouw ontvangers niet (goed) meer kunt zien. De 'Hide My Email' functie zal vooral betrekking hebben op de deliverability van jouw e-mails. Ook kunnen door deze updates workflows van slag raken, aangezien er niet meer zichtbaar is of iemand de mail wel of niet heeft geopend. Dit is natuurlijk erg vervelend, aangezien ruim 30% van mails via Apple ontvangen wordt. iOS heeft dus een behoorlijke impact op jouw e-mailstatistieken.

De issues kunnen niet voorkomen worden, maar er zijn gelukkig wel dingen waar je aan kunt werken. Je zou zo veel mogelijk A/B-testen kunnen uitvoeren om te zien welke mailings het beste scoren. Ook kun je focussen op click-rates en workflows waarvan je zeker weet dat die goed werken. Bovendien - en dat is één van de belangrijkste takeaways - wordt de kwaliteit van je content nog belangrijker dan ooit. Het bereiken van je doelgroep is wat lastiger te meten.

Wil je even sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! 

Neem contact op