Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Je buyer persona gebruiken voor SEO

3 min lezen
3 augustus 2020
Je buyer persona gebruiken voor SEO
4:40

Buyer persona’s en SEO zijn twee handen op één buik. De kans is groot dat je dit niet realiseert. Want wat heeft een buyer persona te maken met SEO? Met een buyer persona heb je jouw ideale klant voor ogen. Je maakt de doelgroep tastbaar en weet op wie jij je moet focussen.

Wanneer je start met SEO kun je ook niet lukraak schieten met losse flodders. Random linkjes plaatsen in het kader van linkbuilding werkt niet. Zo werkt het ook niet om content te schrijven speciaal voor Google. Een gedegen SEO strategie gaat hand in hand met een buyer persona.

Welke zoekwoorden gebruiken jouw doelgroep?

Zoekwoorden zijn één van de basisonderdelen van SEO. Uiteraard moet je een goede gebruiksvriendelijke website hebben, maar wanneer je niet weet waar mensen naar zoeken, kun jij ook lang zoeken. De basis voor jouw content wordt gevormd in een zoekwoorden onderzoek.

Een zoekwoorden onderzoek maakt inzichtelijk op welke zoektermen je graag gevonden wilt worden, maar ook welke termen belangrijk zijn voor jouw doelgroep. Nu kun je alles meepakken wat je mee wilt pakken, maar is dat waardevol? Nee, absoluut niet. Focus je alleen op de zoekwoorden die aansluiten op jouw doelgroep. Alleen zo ga je ook waardevolle content maken.

Waardevolle content

Alleen content die aansluit op de vragen en uitdagingen die jouw buyer persona heeft, zijn waardevol. De juiste zoekwoorden zijn belangrijk, maar zet een stap extra. Ga op zoek naar de vragen en uitdagingen die jouw persona heeft. Hiermee maak je inzichtelijk welke zoekwoorden waardevol zijn, maar ook welke content waardevol is voor de doelgroep. Zo speel je in op waar mensen daadwerkelijk naar zoeken en schiet je dus niet met losse flodders.

Jouw buyer persona geeft context

Een buyer persona geeft context aan jouw content. Je weet namelijk welke vragen jouw doelgroep heeft. Hierdoor weet je naar welke content zij op zoek zijn en daarop speel je in, door content te ontwikkelen die de vragen beantwoorden die zij hebben.

Identificeer hierbij altijd de hoofdthema’s en de subthema’s. Jouw buyer persona heeft een aantal vragen en deze vormen de hoofdthema’s. Vanuit deze thema’s ontstaan ook weer nieuwe vragen. Dit is voor elke organisatie uniek en hiermee teken je ook voor een deel de klantreis uit. Zoals elke klant start je vaak met een brede vraag en ontdek je gaandeweg meer en meer informatie over het product of de dienst. Zorg ervoor dat je bezoekers op de website ook deze reis kan vervolgen. Maak dus een duidelijke structuur en zorg ervoor dat zij kunnen doorklikken naar de volgende vraag die voortkomt uit de nieuwe informatie. Ook dit is onderdeel van SEO. Waarom? Simpelweg omdat je graag vindbaar wilt zijn tijdens elke fase van de klantreis. Zo komt een lead jou tegen in elke fase van de reis. Dit betekent dat hij jou zelf vindt en dit maakt het ook natuurlijk.

Gebruiksvriendelijk en vindbaar

Door je content in te richten op de vragen die bezoekers hebben, maak jezelf vindbaar en werk je aan jouw gebruiksvriendelijkheid. Maar gebruiksvriendelijkheid stopt niet bij het maken van de juiste content. Ga zeker nog een stap verder!

SEO draait voornamelijk om gebruiksvriendelijkheid. Google heeft als doel om bezoekers de best mogelijke informatie te geven op hun vragen. De website moet niet alleen het juiste antwoord geven, maar ook nog eens gebruiksvriendelijk zijn. Want niemand gaat content lezen op een website die traag is of wanneer het één grote onoverzichtelijke lap tekst is. Google neemt dit onder andere ook mee in ranking van de zoekresultaten. Zorg ervoor dat de inhoud van je pagina niet alleen aansluit op de vraag, maar ook aansluit op de verwachtingen van je doelgroep.

Wat mag jouw buyer persona verwachten? Natuurlijk een leesbaar stuk, dat aansluit op zijn niveau en wensen. Maar ook een paar goede afbeeldingen en een mooie layout. Denk dus goed na over de layout van je website, maar ook wat voor afbeeldingen je gebruikt en welke titels. Elke buyer persona heeft verwachtingen. Speel hierop in met de opbouw van jouw content. Dit geldt ook voor je menustructuur, laat dit aansluiten op wat zij verwachten.

Waardevolle content, een goede website structuur, nette layout en interne links die behulpzaam zijn, zijn belangrijk voor jouw bezoeker en voor SEO. Je maakt jezelf vindbaar en helpt de bezoeker. En dat wil Google, maar jij natuurlijk ook. Gebruik dus je buyer persona om te identificeren welke structuur, content en layout belangrijk is. Zo helpt de persona je met SEO en een hogere conversie.

 

Deze blog is geschreven door: SmartRanking