HubSpot

Marketing automation introductie

HubSpot

Marketing automation introductie

Ron Dukker 30 augustus 2018

Naast inbound marketing focussen we ons bij Conversion Crew op marketing automation. Nu hoor ik je denken: “Wat voor marketing?” en dat begrijp ik wel. Daarom leg ik hieronder uit wat het precies is en hoe het jouw sales- en marketing afdelingen kan helpen!

Het woord zelf verklapt het al een beetje, maar marketing automation heeft alles te maken met het automatiseren van je online marketing activiteiten. Veel mensen kennen het van e-mail, maar je kunt automation op zoveel meer manieren gebruiken! Ook voor je sales afdeling en andere vlakken van je marketing is het een echte aanvulling.

E-mail
In e-mail is het automatiseren van berichten tegenwoordig al redelijk normaal. Veel bedrijven plannen hun mails in en ook ontvang je geregeld automatisch bevestigingsmails (als je online hebt geshopt) of gepersonaliseerde aanbiedingen. Met marketing automation heb je geen omkijken meer naar deze zaken, omdat je van te voren alle voorwaarden instelt en mensen aan de hand van deze voorwaarden een workflow laat in- of uitstromen.

Lees hier welke 5 onboarding e-mails je moet versturen.

Sales
Ook in sales kan automation op verschillende manieren worden ingezet. Zo kunnen accountmanagers of sales reps een serie e-mails creëren die automatisch verzonden worden op basis van, wederom, een aantal vooraf gekozen voorwaarden. Zo kan een accountmanager bijvoorbeeld een aantal e-mails versturen, de mensen die antwoorden zelf opvolgen en de mensen die de e-mail niet geopend hebben na een aantal dagen een herinnering sturen. Mocht iemand dan nog steeds niet reageren, dan kan de accountmanager ervoor kiezen nog een laatste e-mail te sturen, waarin je uitlegt dat je geen e-mails meer zal ontvangen. De flow stopt daarna automatisch, maar iemand kan uiteraard toch nog getriggerd worden om te antwoorden!

Workflows
Onze favoriete marketing automation tool in HubSpot is workflows. Hiermee kun je flowcharts maken, waar je gebeurtenissen kunt instellen als een trigger voor een volgende actie. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het komt erop neer dat iemand op de website bijvoorbeeld een formulier invult en door de workflow krijgt deze persoon daarna direct een e-mail. Opent hij of zij de e-mail niet? Dan volgt er een interne e-mail naar de klantenservice, die vervolgens weer contact op kunnen nemen met de desbetreffende persoon. Deze flow bevat slechts een paar stappen, maar de mogelijkheden zijn eindeloos!

Nu weet je hoe de basis van marketing automation in zijn werk gaat. Geïnteresseerd of benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Je kan ons altijd bellen, mailen of plan een vrijblijvende call via deze link.

Hulpmiddel nodig voor het toepassen van inbound marketing? Download onze gratis beginnersgids!

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker