Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Wat is HubSpot?

7 min lezen
11 augustus 2020
Wat is HubSpot? | Conversion Crew
10:59

In een aantal blogs, op onze website en vanuit social media noemden wij vaak de marketing automation tool ‘HubSpot’. Logisch, want wij zijn trotse Diamond Partner en winnaar van de HubSpot Customer First Award EMEA 2019! Opgeteld hebben wij de tool zo'n 400+ uur per week open staan. 

In het kort: wat is HubSpot?

HubSpot is een marketing, sales en service software tool die helpt om jouw bedrijf te laten groeien. Want, “goed voor het bedrijf” zou gelijk moeten staan aan “goed voor de klant”. 

HubSpot biedt een compleet software aanbod voor marketing, sales en (klanten) service, met als core het gratis CRM. 

In deze blog:
De inbound marketing methode
Het gratis HubSpot CRM
Marketing Hub
Sales Hub
Service Hub
CRM Hub
De HubSpot Academy
HubSpot integraties
De voordelen van HubSpot 

 

De inbound marketing methode

HubSpot werkt volgens - hun zelfbedachte - inbound marketing methode. In het kort houdt dit in dat de klant centraal staat. Het is het proces van het aantrekken, converteren, sluiten en verrassen van klanten. Door verschillende soorten content in verschillende stadia van de koopcyclus te gebruiken. Dit maakt de inbound methode een uitstekende manier om van vreemden, klanten en promotors te maken.

Marketing, sales en service volgen elkaar op terwijl de klant centraal blijft staan. De marketing automation tool is volledig op deze methodiek gebaseerd en maakt het voor de gebruiker vrijwel onmogelijk om de klant niét centraal te stellen.

Hubspot-Flywheel

De 3 inbound fases

De inbound methode werkt met 3 fases: Attract, Engage en Delight. Eerst trek je de juiste leads aan. Dan zorg je voor waardevolle interactie en tot slot blijf je ondersteunen tot en na het moment dat er voor jouw dienst of product is gekozen.

1. Attract
Attract of te wel aantrekken, draait om het krijgen van nieuwe bezoekers naar je website. Gebruik waardevolle content die je doelgroep helpt en de organisatie neerzet als expert.

2. Engage
Betrek (nieuwe) contacten bij je organisatie door het bieden van nieuwe inzichten en oplossingen die aansluiten bij hun problemen en doelen. Kom in contact door middel van formulieren, chat en e-mail.

3. Delight
Nadat een contact klant is geworden, blijf je hulp en ondersteuning bieden. Tevreden klanten zullen hun ervaring delen met anderen en zo werken als promotors voor je product of dienst. Dit trekt weer nieuwe klanten aan waardoor er uiteindelijk een zelfvoorzienende lus ontstaat.

 

Het gratis HubSpot CRM

HubSpot biedt het CRM gratis aan! Een CRM, kort voor customer relationship management, verzameld alle gegeven over je contacten op een centrale plek. Zo kan iedereen in je organisatie terugvinden wat het e-mailadres en telefoonnummer is van een persoon, maar ook welke pagina’s ze hebben bezocht, welke e-mail ze hebben ontvangen en geopend en of er persoonlijk contact is geweest en waarover.

Het CRM zit gekoppeld aan alle functies binnen HubSpot, voor zowel marketing als sales en service. Een prachtige brug tussen de drie afdelingen. Verder kan er een gezamenlijke inbox worden ingesteld, waaraan je het algemene e-mailadres (bijvoorbeeld info@bedrijf.nl) en de livechat koppelt. Op die manier kan het volledige team vanuit een centrale inbox werken en kan je snel reageren op vragen. 

Er zijn nog meer service-tools te vinden, zoals een customer feedback module en een ticket systeem, en van alle uitingen is een rapportage te krijgen op jouw (gepersonaliseerde) dashboard.

 

Marketing Hub

De marketing Hub bestaat uit alle onderdelen die je als marketing team nodig hebt.

E-mailmarketing is nog steeds een populaire manier van communiceren met de doelgroep. Het instellen van e-mails in de vorm van nieuwsbrieven (uiteraard GDPR-proof), opvolgmails, upsell-mails en persoonlijke berichten zijn allemaal mogelijk in HubSpot. Stel deze in aan de hand van lijsten in het CRM en templates, aansluitend op jouw huisstijl. Ook A/B testen en aangepaste content per ontvanger zijn mogelijk. 

Leadgeneratie campagnes doe je door het inrichten van jouw call-to-action (CTA) buttons naar landingspagina’s met formulieren. Alle drie de onderdelen zijn eenvoudig te bouwen in HubSpot. Blogs, social media posts en advertenties om het verkeer aan te trekken maak je ook in de marketing tool, hier kan je ook gelijk de resultaten analyseren aan de hand van je campagne of traffic rapportages.

Het voorbereiden van je campagnes kan ook gemakkelijk in de planning en strategie functie, hier stel je vast voor wie de campagne bedoeld is (buyer persona) en welke onderwerpen (dus ook zoekwoorden) belangrijk zijn. Alle uitingen, foto’s, video’s en documenten, bewaar je gewoon in HubSpot, zodat alle gebruikers hierbij kunnen.

 

Sales Hub

Om je bedrijf optimaal gebruik te laten maken van alle marketing inspanningen die geleverd worden, is er een naadloze aansluiting met sales nodig.

HubSpot biedt deze functies, zodat je direct vanuit hetzelfde systeem je leads ook daadwerkelijk kunt opvolgen. Vanaf het moment dat de bezoeker gegevens achterlaat, wordt er een item aangemaakt als contactpersoon in het Customer Relationship Management (CRM).

Je kunt daarnaast een sales funnels maken om zo precies bij te houden in welke fase een deal zich bevindt. Ook kun je offertes maken en kun je een groot gedeelte van de administratieve werkzaamheden van salesmedewerkers automatiseren. Heb je iemand gebeld gemaild of op locatie gesproken? Alles wordt bijgehouden in het CRM. Doordat iedereen vanuit hetzelfde systeem werkt, kun je werk makkelijk overdragen waar nodig en heb je de informatie over je database altijd beschikbaar.

 

Service Hub

Tevreden klanten zijn het geheim van groei. Ze kopen meer, blijven langer, verwijzen hun vrienden door en vertellen de wereld over jou. Service Hub maakt de klantenservice daarom net zo belangrijk als marketing en sales. 

De tools maken het eenvoudig om je klanten proactief te helpen. Je geeft ze een positieve ervaring met je bedrijf, helpt hen zichzelf te helpen en bouwt een basis van tevreden klanten op die je bedrijf kunnen promoten. 

De meest gebruikte tool is conversations. Een alles-in-1 inbox waar je email, social media en chats op kan aansluiten. Zo zie je nooit een bericht over het hoofd en heeft iedereen inzicht op wat er binnen komt. Met het ticketsysteem registreer problemen van klanten en wijs je het probleem toe aan een van je teamleden. Georganiseerd, geprioriteerd, en bijgehouden op een centrale locatie.

Heb je niet altijd een medewerker aanwezig om vragen te beantwoorden? Maakt dan gebruik van een live chat in combinatie met een chatbot. Een chatbot is altijd beschikbaar en vooraf in te stellen op basis van woordgebruik. Geeft de klant naast het antwoord van de chatbot altijd de mogelijkheid om een e-mailadres achter te laten mocht het antwoord van de bot niet genoeg zijn.

 

CMS Hub

De nieuwste uitbreiding van HubSpot is de CMS Hub. Het Content Management Systeem maakt het mogelijk om je website binnen HubSpot te bouwen, runnen en updaten. Hierdoor het niet meer alleen voor de developers is weggelegd maar kan ook marketing zelfstandig aanpassingen maken. Zo is de content altijd up-to-date en krijgen krijgen een persoonlijke, veilige ervaring.  

De CMS Hub komt onder andere met: SEO aanbevelingen, website thema’s, de keuze tussen een drag-and-drop editor of handmatige code en zorgt dat de site automatisch schaalt naar beeldformaat. Met de optie ‘meertalige content’, beheer je eenvoudig meerdere taaldomeinen en optimaliseer ze allemaal voor SEO. Gebruikers kunnen eenvoudig tussen talen wisselen.

 

De HubSpot academy

HubSpot is een enorme organisatie met hun eigen HubSpot Academy, om alle partners te specialiseren in inbound marketing en sales. Omdat zij zelf ook volgens de inbound methode werken sta jij als klant echt centraal. Door continu nieuwe functies te introduceren en functies te ontwikkelen heb je het idee dat je als bedrijf nooit stil staat en mee kan blijven gaan met de veranderende online omgeving.

De online trainingen van HubSpot Academy zijn gratis voor alle HubSpot gebruikers. Van snelle, praktische cursussen tot uitgebreide certificeringen. 

 

HubSpot integraties 

Werk je liever met een extern programma? Of ga je vanuit een ander programma over naar HubSpot en wil je je gegevens behouden? Geen probleem! HubSpot integreert met honderden andere tools. Een voorbeeld van een bekende integratie is bijvoorbeeld de Shopify integratie HubSpot. We hebben in deze blog 6 voordelen van de Shopify en HubSpot integratie op een rij gezet.

HubSpot zegt namelijk: ‘’Het zou gemakkelijker moeten zijn om de tools te ontdekken en te verbinden die je nodig hebt om te groeien’’. Alle integraties zijn gecertificeerde niet-HubSpot-tools die HubSpot aanvullen en het voor jou nog makkelijker maken. 

 

De voordelen van HubSpot 

We hebben in deze blog al veel voordelen van HubSpot benoemd. Twijfel je toch nog? Kijk dan nog eens naar deze 3 voordelen.

1. De beste klantervaring
Marketing-, sales-, service- en IT-teams werken samen om uw klanten de optimale ervaring te bieden in het gehele proces. Want tevreden klanten zijn de beste promotors voor je bedrijf. 

2. Het HubSpot-groeiplatform
Het alles-in-één marketing-, sales- en service platform van HubSpot is gebouwd om je te helpen inbound te implementeren en beter te groeien. Het wordt allemaal aangedreven door dezelfde database, dus iedereen in uw organisatie - marketing, verkoop, services en IT - werkt volgens hetzelfde record systeem. Dit zorgt voor een vlotte overdracht tussen teams en een aangenamere ervaring voor uw klanten. 

3. Simpel en tijd besparend
HubSpot is zo opgezet dat het snel te begrijpen is en eenvoudig in gebruik. Zo heb je bijna geen ervaring nodig om bijvoorbeeld een webpagina te maken of een dashboard te bouwen. Dit scheelt enorm veel trainingstijd. Kom je toch er niet helemaal uit dan zijn er duizenden HubSpot artikelen om je te helpen en voor theorie en strategie is er de HubSpot Academy. 

Conversion Crew als HubSpot Partner 

Als partner hebben wij menig bedrijf geholpen met hun HubSpot implementatie en integratie. Een implementatie van HubSpot begint met het in kaart brengen wat de doelen en wensen zijn van de opdrachtgever en aan de hand daarvan stellen we een onboarding traject op. Meer over onze diensten lees je hier.  

Benieuwd naar wat HubSpot kan betekenen voor jouw organisatie? We kijken graag met je mee. Plan een (telefonische) meeting in met Ron, hij kan je meer vertellen over de verschillende mogelijkheden.

 

Plan je gratis 30 minuten call met Ron >>

 

Editor's note: De originele blog is geschreven in november 2018 en geüpdatet met nieuwe HubSpot functies in augustus 2020.