SEO

Website verhuizen: 3 SEO tips

SEO

Website verhuizen: 3 SEO tips

Ron Dukker 29 augustus 2016

Herken je dat? Maanden ben je aan het zwoegen om je nieuwe website af te krijgen. Misschien heb je er wel een heel team op zitten om de klus te klaren. Er moet zoveel gebeuren; een nieuw design, het bouwen van de website, teksten schrijven, foto’s maken, formulieren erin zetten en misschien zelfs een hele webshop. Het is tijd om de website te verhuizen. Maar hoe zit dat met de oude links? Moet ik nog iets doen voor mijn SEO? Ben ik straks wel vindbaar in Google?

Eindelijk wordt dan je harde werk beloond: De nieuwe website is klaar! Het resultaat mag daar wezen, de website is echt prachtig geworden. Alles werkt dus zo snel mogelijk de oude vervangen voor dit pareltje! Zo’n killer website moet wel busladingen vol publiek trekken vanuit Google. Je hoort de kassa al rinkelen. Toch?

Niet dus. 

Been there, done that. Al doende leert men zeggen ze niet voor niks. Niet alleen ikzelf beging ooit deze fout. Grote namen waaronder Transavia zijn ook zo’n voorbeeld. De gedachtegang ‘Google snapt dat toch wel’ gaat dus niet op in mijn, Transavia’s en misschien wel jouw geval. Google snapt er helemaal niks van.

Wat snapt Google dan niet?

Alle pagina’s van jouw website worden door Google opgenomen in de index. Zodra je een nieuwe website lanceert of een bestaande webisite migreert krijgt elke pagina een andere link oftewel URL. Maar waar is de oude informatie heen? Google gaat opnieuw zoeken en kan weer helemaal op nul beginnen, de informatie van de oude URL is immers nergens meer te vinden. Google begrijpt dat niet en begint opnieuw met als resultaat dat jij je reputatie – die je vaak door de jaren heen hebt opgebouwd – kwijt bent. Ben je mooi klaar mee dus. 

Google Analytics traffic drop

Het laatste dat je wilt, als ik even voor jou mag denken, is dat je Google Analytics er zo uit ziet na het lanceren van je nieuwe website. Want dat is precies wat er gebeurt als je geen voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Lees dan vooral verder, ik deel drie waardevolle tips met je.

In drie stappen op weg naar je nieuwe website

Die nieuwe website heb je niet voor niets gebouwd. Je wilt minimaal je bezoekersaantallen behouden en natuurlijk verder laten stijgen. Aan de slag dus. In drie stappen ga ik je op weg helpen met de verhuizing van je nieuwe website.Stap 1: Breng je oude website in kaart

Maak een overzicht van alle pagina’s die zich in je oude website bevinden. Je kan hier verschillende bronnen voor aanspreken, ik gebruik Google Analytics en een erg handige tool genaamd Screaming Frog.

Stap 1: Google Analytics

Zodra je in Google Analytics zit selecteer je als periode het afgelopen jaar en ga via “Behavior” naar “Site content” en dan naar “All Pages”. Afhankelijk van je taalinstellingen kan dit ook in het Nederlands zijn natuurlijk.

Onderaan bij “rijen weergeven” verander je het aantal naar 5000, er rolt een lijst met álle pagina’s waarop jij het afgelopen jaar bezoekers hebt ontvangen uit.

Grotere websites hebben vaak meer dan 5000 pagina’s, in dat geval zie je alleen de 5000 meest bezochte pagina’s. Meer dan 5000 pagina’s laat Google Analytics niet zien, dit is het maximum. Vervolgens ga je bovenin naar “exporteren” en kies je voor “Excel”. Nu staan alle pagina’s overzichtelijk in een lijst.

Stap 2: Screaming Frog

Een andere manier om snel te zien uit welke pagina’s je website bestaat is de web crawler software Screaming Frog. Dit is mijn favoriete tool hiervoor.

Screaming Frog kijkt op je website en volgt daar alle links die zich op jouw website bevinden. Vervolgens maakt ‘ie er een handige lijst van met alle pagina’s uit jouw website erop. De kikker crawlt je website op een vergelijkbare manier zoals zoekmachines dat doen. Vaak zie je allerlei pagina’s verschijnen waar je het bestan niet van wist, enorm waardevol dus. Dit is ook slim om op je huidige website eens te testen. Vanuit Screaming Frog kun je ook eenvoudig alle gegevens exporteren naar Excel.

Fijn! Nu weet je precies welke pagina’s er in je website staan! Grote kans dat Google bijna al deze pagina’s ook in de index heeft staan.

Stap 3: Bepaal de nieuwe locatie van elke pagina

Neem de lijst met pagina’s uit stap 1, zet achter elke pagina de locatie (URL) waar de nieuwe versie van die pagina komt op je nieuwe site. Je maakt dus een overzicht van oude links in de ene kolom en hun nieuwe links in de andere. Let daarbij op de volgende vuistregels!

Vuistregels:

  • Link een oude pagina altijd rechtstreeks door naar de meest relevante nieuwe pagina.
  • Komt er geen nieuwe pagina, maar heb je wel een andere pagina die toch heel relevant is, gebruik die dan. Voorbeeld: Ik verkoop een bepaalde Ray-Ban zonnebril niet meer, maar verkoop andere zonnebrillen van het merk Ray-Ban nog wel. Link dan de oude pagina van de specifieke Ray-Ban door naar de overzichtspagina van de andere Ray-Ban’s op je nieuwe site.
  • Krijg je van een pagina geen nieuwe versie op je site, bijvoorbeeld omdat je over dat onderwerp niet meer schrijft, of een bepaald product niet meer verkoopt? Link de pagina dan niet door.

Het maken van deze lijst kan je het beste doen met de bezoeker in gedachten: Is de pagina waar ik de bezoeker naartoe stuur (bijna) net zo relevant als de oude? Prima! Zo niet, kan je de pagina beter niet doorlinken.

Met deze doorverwijzingen kan Google na de verhuizing precies zien wat er veranderd is en de reputatie die je al had opgebouwd met de oude pagina, moeiteloos meenemen naar de nieuwe.

Op deze manier blijven je Google-positie en bezoekersaantallen in stand!

Stap 3: Doorverwijzen die handel! 

Er zijn verschillende manieren om te regelen dat de oude links in je Excel bestand ook echt gaan doorverwijzen naar de nieuwe. Als je zelf niet zo technisch bent, is het slim om je Excel bestand gewoon door te sturen naar je webbouwer en te vragen of hij de redirects instelt (direct bij livegang van je site, niet eerder en niet later!).

Ben je wel wat technischer? Leuk! Kijk dan eerst of je ze zelf kunt implementeren in je Content Management Systeem.

Kan dit niet? Gebruik dan een .htaccess bestand op je webserver. Pas goed op, een klein foutje kan ervoor zorgen dat Google én je bezoekers op verkeerde pagina’s uitkomen met alle gevolgen van dien.

Happy redirecting!  

Bovenstaande stappen zijn de allerbelangrijkste als je overgaat naar een nieuwe website en hiermee heb je 80% van je SEO werk gedaan. Er zijn nog meer stappen die jou helpen om je Google reputatie te behouden en daarna flink meer bezoekers op je website te krijgen, daar ga ik in toekomstige blogs verder op in. Heb je vragen, opmerkingen of kun je wel wat hulp gebruiken?

Doe het veilig

Je hebt nu alle tools in handen om op een veilige manier je website te verhuizen maar heb je ook al aan de HTTP>HTTPS migratie gedacht? Als je nog op HTTP zit is het verstandig om hier verandering in te brengen, Google zal je gaan afstraffen als je geen beveiligde verbinding gebruikt binnenkort. Lees hier alles over de HTTP>HTTPS migratie of klik hieronder om de gratis checklist te downloaden! 

Meer weten?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het optimaliseren van je marketing, CRM, HubSpot-omgeving, of je sales, marketing en service processen? Plan dan een gratis, vrijblijvende call met Ron voor 30 minuten advies.

Plan een gratis online meeting
  • Persoonlijk advies
  • Goede tips die je verder helpen
  • Geheel vrijblijvend
ron-dukker

Ron Dukker