Inbound Marketing

Het proces van het aantrekken, converteren, sluiten en verrassen van klanten. Door verschillende soorten content in verschillende stadia van de koopcyclus te gebruiken, is de ‘inbound methode’ ‘de beste manier om van vreemden, klanten en promotors te maken.

Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is een marketingmethode die is ontwikkeld om bezoekers en potentiële klanten binnen te halen, in plaats van een merk, product of dienst naar potentiële klanten te pushen in de hoop dat er leads of klanten worden gegenereerd.

Met inbound marketing ben je zichtbaar op het moment dat je doelgroep het nodig heeft. Je biedt een oplossing voor hun probleem zonder je dienst of product op te dringen. Dit doe je door waardevolle content te bieden die jouw doelgroep kan verder helpen. Het draait allemaal om de juiste vindbaarheid en de juiste content op het juiste moment. 

In de online marketing betekent dit vaak een combinatie van contentmarketing, zoekmachineoptimalisatie en sociale media die worden ingezet gebruikt om de aandacht van mensen te trekken. 

Veel gebruikte doelen bij inbound marketing zijn het vergroten van het bereik, kwalitatief hoogstaand verkeer naar je website halen en betrokkenheid en conversies optimaliseren.

De term inbound marketing is in 2006 bedacht door HubSpot. Zij beschrijven inbound marketing als: Het proces van het aantrekken, converteren, sluiten en verrassen van klanten. Door verschillende soorten content in verschillende stadia van de koopcyclus te gebruiken, is de ‘inbound-methode’ ‘de beste manier om van vreemden, klanten en promotors te maken.

De inbound methode

De inbound marketing methode trekt de juiste leads aan, zorg je voor waardevolle interactie en blijf je ondersteunen tot en na het moment dat er voor jouw dienst of product is gekozen.

De inbound methode bestaat uit drie fases. De fases kunnen apart of (voor optimaal resultaat) samen worden toegepast.

 

Inbound marketing fases

1. Attract

Attract of te wel aantrekken, draait om het krijgen van nieuwe bezoekers naar je website. Gebruik waardevolle content die je doelgroep helpt en de organisatie neerzet als expert.

2. Engage

Betrek (nieuwe) contacten bij je organisatie door het bieden van nieuwe inzichten en oplossingen die aansluiten bij hun problemen en doelen. Kom in contact door middel van formulieren, chat en e-mail. 

3. Delight

Nadat een contact klant is geworden, blijf je hulp en ondersteuning bieden. Tevreden klanten zullen hun ervaring delen met anderen en zo werken als promotors voor je product of dienst. Dit trekt weer nieuwe klanten aan waardoor er uiteindelijk een zelfvoorzienende lus ontstaat. 

 

Ga zelf aan de slag met inbound marketing:

Download de inbound marketing checklist

 

HubSpot’s inbound flywheel

Het flywheel is een door HubSpot ontworpen alternatief voor de klassieke funnel. In tegenstelling tot de funnel is het flywheel constant in beweging. Klanten blijven niet hangen in de onderkant kant van het model zoals bij de funnel het geval is, maar gaan direct door als “promotors” van jouw organisatie. 

Promotors zijn klanten die zo tevreden zijn met je dienst of product dat ze het aan iedereen zullen aanbevelen. Betere promotie voor je bedrijf is er niet. Gebruik je promotors enthousiasme in recensies, video’s en case studies om zo nieuwe contacten te overtuigen. 

De constante beweging in het flywheel betekent ook dat enige wrijving het gehele proces vertraagt en hiermee iedereen die erbij betrokken is. Vaak zijn de grootste bronnen van wrijving de overdracht en communicatie tussen teams. Het overdragen van leads van marketing naar sales, het participeren op feedback vanuit de klantenservice en andere op de hoogte houden van jouw acties, is de sleutel om het flywheel te laten draaien.

Het flywheel is dus niet alleen voor met marketingteam. Sales en service spelen een belangrijke rol in het draaiende houden van het model en het omzetten van vreemden naar prospects, klanten en uiteindelijk promotors. 

Inbound Flywheel

Inbound marketing strategieën

Bij drie fases horen drie verschillende strategieën: mensen aantrekken, omzetten tot klant en tevreden stellen / houden.

 

Attract

Inbound strategieën die je buyer persona's aantrekken, zijn gekoppeld aan het creëren en vindbaar maken van waardevolle content.

Om je doelgroep te bereiken, begin je met het maken en publiceren van content zoals; blogs, social media posts, ebooks, podcast, videos, ect. De sleutel hier is dat je content echt waarde biedt voor de consument. Verplaats je in de rol van je buyer persona en stel jezelf de vraag “Wat heb ik hieraan? Waarom zou ik hier tijd aan besteden?”

Zoekmachineoptimalisatie voor vindbaarheid

Om je publiek aan te trekken door inbound marketing, optimaliseer je alle content met een SEO-strategie. Een SEO-strategie vereist dat je je richt op specifieke zoekwoorden en woordgroepen die betrekking hebben tot je producten of diensten, de uitdagingen die je voor klanten oplost en de manieren waarop je de oplossing helpt te bereiken.

Hierdoor kan je content en informatie organisch verschijnen op de resultatenpagina van de zoekmachine voor de mensen die naar deze informatie zoeken - ook wel bekend als je doelgroep of de juiste klanten voor je bedrijf.

 

Engage 

Engagement draait om het opbouwen van langdurige relaties met leads en klanten. Hierin luister je naar de behoefte van de potentiële klant en benadruk je de waarde die jouw dienst of product hen zal opleveren. 

Strategieën zijn belangrijk bij hoe je inkomende (verkoop)gesprekken behandelt, nieuwe contacten opvolgt en omgaat met vragen op bijvoorbeeld social media. Focus op hoe de medewerkers met geïnteresseerde omgaan welke toon gebruiken ze en welke stappen kunnen ze ondernemen om de geïnteresseerde verder te helpen. 

Verkoop een oplossing, iets wat mensen verder helpt en een goed gevoel bij krijgen en geen product. Dit zorgt ervoor dat deals eindigen in win-win: goed voor klanten en het bedrijf.

Een behulpzame chatbot

Een van de belangrijke onderdelen van je website voor het aanbieden van een oplossing is de chat of chatbot. Dit is waar mensen hun vragen invoeren als ze opzoek zijn naar een oplossing. Chatbots zijn handig voor concrete veel voorkomende vragen. Het antwoord is van tevoren in te stellen op basis wat woordgebruik. Zo zoekt de bot automatisch passende blogs en artikelen. Geef bij de interactie met een chatbot altijd de mogelijkheid om een medewerker te spreken of - wanneer dit niet mogelijk is - een email adres achter te laten. Zo wordt elke vraag goed beantwoord. Ook als de chatbot er niet uitkomt. 

Verdiepende content

Een andere strategie is voor het maken van content zoals blogs, whitepapers en video. In deze fase is de lezer op zoek naar meer. Meer informatie, meer diepgang en meer uitleg over de oplossing en wat daarbij komt kijken. Je hoeft het probleem niet meer uit te leggen maar focus je op de verschillende mogelijkheden die de lead heeft. 

Dit is ook het moment dat je je bedrijf introduceert en de meerwaarde van specifiek jouw organisatie uitlegt. Jezelf verkopen zonder het op te dringen kan door middel van klantcases en reviews.

Heeft een nieuw contact een aantal blogs gelezen? Biedt een ebook aan met meer details over hetzelfde onderwerp. Om het contact over te zetten naar klant kan je hierna nog eens opvolgen met bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek. 

 

Delight

Delight: het tevreden houden en ondersteunen van klanten lang nadat ze een aankoop hebben gedaan. Met deze strategieën is je team een groep van adviseurs en experts die klanten op elk moment bijstaan.

Feedback verzamelen

Het gebruik van goed getimede enquêtes kunnen helpen om klanten te ondersteunen en om feedback te vragen. Ja komt er achter waar ze tegenaan lopen en kan door op inspelen bij je huidige en nieuwe klanten. 

Of de enquêtes logisch en waardevol zullen zijn hangt af van de timing. Wat wil je weten en wat is het juiste moment om dit te vragen?

Een tevredenheidsonderzoek is vaak pas waardevol na enkele tijd. Je wilt de klant de tijd geven om het product eerste te ervaren en een mening te vormen. Maar wacht ook niet te lang. De ervaring moet nog goed in het geheugen staan. Alleen zo kom je op relevante feedback en ideeën voor verbetering.

Om niet handmatig te hoeven bijhouden wie je wanneer moet opvolgen gebruik je marketing automation. In een workflow stel je precies in wat er met wie op welk moment moet gebeuren. 
Bijvoorbeeld: een week na verkoop sturen we een enquête per mail naar iedereen die product X aanschafte. 

Luisteren via sociale media is een andere belangrijke strategie als het gaat om het ondersteunen van klanten en verzamelen van feedback. Sociale media gebruikers kunnen je profiel gebruiken om feedback te geven of hun ervaring te delen. Reageer op deze interacties met informatie die volgers helpt, ondersteunt en aanmoedigt - dit laat zien dat je ze hoort en om ze geeft. Want onthoud, enthousiaste klanten zijn de beste promotors.

Langdurige positieve klantrelaties

De delight fase gaat niet alleen om het informatie verzamelen en reageren op klanten. Laat je klanten actief weten dat je ze waardeert. Check of ze nog vragen hebben en stuur ze je nieuwste producten, diensten of aanbiedingen. Puur omdat je wil dat zij nog meer kunnen profiteren van wat jij te bieden hebt. 

Ten slotte is het tevreden stellen en ondersteunen voor langdurige klantrelaties een belangrijk aspect wat terug komt elke situatie, of je bedrijf er nu waarde aan hecht of niet. Stem alle kanalen en werknemers met elkaar af zodat er een duidelijke lijn wordt gevolgd. 

inbound-marketing-flywheel

 

Meer weten?

Benieuwd wat inbound marketing kan betekenen voor jouw bedrijf?
Neem meteen vrijblijvend contact op.

Plan een Demo

We komen graag bij je langs om te laten zien wat HubSpot allemaal kan betekenen voor jou!

Plan een Demo

Direct contact opnemen

Telefoon
085 0606 548

Email
hello@conversioncrew.com