Skip to content Skip to footer

Toegankelijkheid van overheidswebsites: hoe zit dat nu precies?

2 min lezen
20 april 2022
Toegankelijkheid van overheidswebsites: hoe zit dat nu precies?
3:51

Miljoenen mensen in Nederland hebben één of meerdere beperkingen. Deze groep wil je natuurlijk niet uitsluiten van je website. Een toegankelijke website is te gebruiken voor iedereen, van jong tot oud en voor zowel mensen met een beperking als zonder. Daarnaast komt er vanaf 2025 een wettelijke verplichting op basis van de European Accessibility Act. Wat een toegankelijke website en de European Accessibility Act inhoudt wordt hieronder verder beschreven. Ook wordt er uitgelegd wat je nu al kan doen, zodat je in 2025 niet voor het blok staat.

Wat is een toegankelijke website?

Het Web Accessibility Initiative (WAI) heeft richtlijnen ontwikkeld voor een toegankelijke website. Dit is vastgesteld in de Web Content Accessibility Guidelines  (WCAG).  De vier toegankelijkheidseisen staan hier op een rijtje: 

  1. Waarneembaar, iedere websitebezoeker moet de content kunnen waarnemen. Het is belangrijk dat je de content op je website op verschillende manieren aanbiedt. 
  2. Bedienbaar, de website moet gemakkelijk bedienbaar zijn en het navigeren door de website moet soepel verlopen. 
  3. Begrijpelijk, de tekst moet begrijpelijk en duidelijk leesbaar zijn. Ook moeten interactieve componenten (zoals buttons) een voorspelbare actie uitvoeren. 
  4. Robuust, de browser moet de code van de website makkelijk en snel kunnen lezen, zodat alle functionaliteiten gebruikt kunnen worden. 

Het doel is je website toegankelijk maken voor iedereen. Uiteindelijk heeft het ook als voordeel dat een toegankelijke website tot 15% meer klanten kan leiden.

Wat houdt de European Accessibility Act in?

De European Accessibility Act (EAA) is Europese regelgeving voor digitale toegankelijkheid. Om websites en andere digitale producten / diensten beschikbaar te maken voor iedereen. De richtlijnen van de EAA zullen gebaseerd worden op WCAG. Je kunt dus al beginnen met het volgen van die richtlijnen.

Je hebt nog tot 2025 om je website digitaal toegankelijk te maken. Dat lijkt nog ver weg, maar toch is het slim om al te beginnen. Uiteindelijk zal de Nederlandse overheid de wetgeving handhaven. Niet elke onderneming zal hier last van krijgen want kleinere ondernemingen worden vrijgesteld van de wetgeving.

Hoe maak je een website toegankelijk?

Zoals eerder besproken is het belangrijk om de richtlijnen van WCAG te volgen. Dit kan je nu doen om jouw website toegankelijk te maken:

Waarneembaar

  • Zorg voor tekst alternatieven voor niet-tekstuele inhoud.
  • Voeg bijschriften toe bij multimedia of zorg voor een ander alternatief.
  • Zorg dat je content op verschillende manieren getoond kan worden, bijvoorbeeld een optie voor een eenvoudige layout. 
  • Maak het gebruikers gemakkelijker om inhoud van je website te zien en te horen. Hou hier rekening met kleurcontrast en audiobediening.

Bedienbaar

  • Maak de website bedienbaar vanaf het toetsenbord.
  • Zorg dat gebruikers de tijd hebben om de inhoud te lezen.
  • Gebruik geen inhoud die epileptische aanvallen of lichamelijke reacties veroorzaakt. Bijvoorbeeld: geen animatie plaatsen met intense flitsen.
  • Maak het je website bezoeker gemakkelijk je website te bedienen via verschillende ingangen naast het toetsenbord.

Begrijpelijk 

  • Maak je teksten leesbaar en begrijpelijk. 
  • Zorg dat je website inhoud voorspelbaar werkt. Bijvoorbeeld een verzendknop aan het einde van een formulier die de informatie uit het formulier verzend. 
  • Help gebruikers fouten te corrigeren en te vermijden. Bijvoorbeeld het aangeven van een fout bij een foute invoer van een formulier.

Robuust

  • Zorg dat de website code goed te lezen is. Dit doe je door je HTML compleet te maken, de begin- en eindtags moeten juist staan en alle id’s moeten uniek zijn.

Heb je hulp nodig bij het toegankelijk maken van je website? 

Neem contact op