Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

WCAG en de levels hoe zit dat nu precies?

2 min lezen
19 augustus 2022
WCAG en de levels hoe zit dat nu precies?
3:07

Er zijn 3 verschillende Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Je hebt level A, level AA en level AAA. Maar wat zijn de verschillen? En waar moet je wettelijk aan voldoen? In deze blog lees je hoe het zit.

Web Content Accessibility Guidelines

WCAG zijn richtlijnen die zijn opgericht door World wide web consortium (W3C). In 1999 is de eerste versie opgericht, sinds dien worden de richtlijnen regelmatig geüpdate. De richtlijnen zijn verdeeld in drie niveaus: niveau A, niveau AA en niveau AAA.

Verschillen 

Nivea A: Aanpassingen in niveau A zijn vrij simpel. Dit niveau bestaat uit 30 criteria waaraan je moet voldoen. 

Niveau A voorbeelden zijn:

  • Je website kunnen bedienen met alleen een toetsenbord.
  • Error identificatie bij foutmeldingen.
  • Tekst alternatief bij visuele content.
  • Beschrijvende links

Niveau AA: Dit niveau bevat de 30 criteria uit niveau A en 20 andere criteria. In niveau A worden de basis principes gedekt en in niveau AA ga je een stapje veder. In dit niveau zorg je dat je content toegankelijk is voor de meeste mensen ongeacht hun beperking. Niveau AA wordt aangeraden om na te streven.

Niveau AA voorbeelden zijn:

  • Audiodescriptie voor video's.
  • Voldoende contrast tussen content en achtergrond.
  • Juiste header structuur 

Veel van de niveau A en AA criteria oplossingen kun je terug vinden in onze blogs over toegankelijkheid.

Niveau AAA: Dit niveau bestaat uit niveau A en AA en 23 andere criteria. Deze criteria zijn streng en  niet wettelijk verplicht. Maar zeker de moeite waard om naar te kijken. Sommige criteria zijn makkelijk toe te passen, zoals: een kleurcontrast verhouding van ten minste 7:1.

Andere niveau AA voorbeelden zijn:

  • Gebarentaal en robuuste audiobeschrijvingen voor video's.
  • Er zijn geen tijdslimieten voor de gebruiker, behalve voor niet-interactieve elementen.
  • Er is geen flitsende content.

Benieuwd naar alle criteria? Bekijk deze op de site van w3.org. De levels zijn gebaseerd op 3 principes. Lees over de 3 principes in mijn vorige blog: Toegankelijkheid van overheidswebsites: hoe zit dat nu precies?

WCAG en de wet

De wet verplicht al aan overheidswebsites om te voldoen aan de richtlijnen van European Accessibility Act (EAA). De richtlijnen van de EAA zijn gebaseerd op de WCAG level AA en worden in 2025 ook verplicht voor kleinere bedrijven.

Om specifieker te zijn de wet gaat in 2025 in voor verschillende hardware, software, internet en services. Voor de websites zijn dat:

  • Diensten met betrekking tot personenvervoer (websites, apps, ticketservices, enz.)
  • Webshops

Uiteindelijk zal de Nederlandse overheid de wetgeving handhaven.

Upgrade je website

Het is slim om nu al te beginnen met het verbeteren van jouw website. Zodat je zo snel mogelijk een niveau AA website hebt. Waar te beginnen? Lees onze blogs over toegankelijkheid hier staan enkele criteria en oplossingen simpel uitgelegd. Daarnaast helpen wij je graag met het in kaart brengen van je valkuilen en met het verbeteren van je website.

Webinar digitale toegankelijkheid