Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Inbound marketing: wat is het eigenlijk?

6 min lezen
5 april 2021
Inbound marketing: wat is het eigenlijk?
8:54

Inbound marketing is de manier van klanten aantrekken volgens de inbound methode. Dit houdt in dat jouw content inspeelt op de vraag en behoefte van de klant in plaats van ongevraagd je product opdringen. Met inbound marketing ga je op zoek naar hoe jouw product of dienst een oplossing biedt voor de problemen of uitdagingen van je potentiële klant. We vertellen je in deze blog wat inbound marketing is en hoe je het kunt inzetten voor jouw marketingstrategie!

Volgens de inbound marketing methode van HubSpot trek je de juiste leads aan, zorg je voor interactie met waarde en blijf je de klant ondersteunen tot na het moment dat ze voor jouw dienst hebben gekozen. Attract, engage en delight wordt het genoemd. Marketing, sales en service werken samen om alle onderdelen nauw op elkaar aan te laten sluiten. Hierbij streef je ernaar de ervaring van de klant zo goed mogelijk te maken, dat het uiteindelijk voor groei zorgt. 

Eenvoudig gezegd: in de huidige wereld van inbound marketing willen je prospects niet iets aangesmeerd krijgen. Ze willen namelijk kennis opdoen en informatie inwinnen om uiteindelijk een slimme, weloverwogen keuze te maken. En door middel van inbound strategieën kun je je prospects helpen aan de inzichten waar ze naar op zoek zijn.

De inbound marketing methode

De inbound marketing methode is erop gericht om langdurige connecties op te bouwen met je bezoekers, prospects en klanten. Met zoveel aanbieders en concurrenten is het noodzaak om je bedrijf te kunnen onderscheiden en dat kan door bijvoorbeeld je doelgroep op alle momenten in hun zoektocht te ondersteunen met het juiste aanbod. Wanneer je namelijk je klant kan helpen ben jij ook geholpen. 

En hoe je dat doet? Door attract, engage, delight en repeat. Deze flywheel is zo ingericht dat je betekenisvolle relaties opbouwt die je bedrijf zullen laten groeien door steeds weer nieuwe kansen te creëren voor sales en service. 

Attract: Het aantrekken van de juiste mensen met waardevolle content en interacties waardoor je als een betrouwbare autoriteit wordt gezien op het specifieke onderwerp. 

Engage: In contact komen door middel van tools die een gesprek op gang kunnen brengen zoals e-mail, social media en chat. Je biedt inzichten en oplossingen die aansluiten op hun vraagstukken. Je biedt dus waarde op het moment dat ze op 1 van je kanalen of pagina’s landen. 

Delight: De consument staat op het punt om een aankoop te doen. Met dit onderdeel biedt je als adviseur en expert zijnde hulp en ondersteuning aan de klant om deze aankoop zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Daarbij is het belangrijker dan ooit om ook na aankoop waarde te blijven bieden en een volledige customer experience te bieden. 

Inbound-Marketing-Flywheel-HubSpot

Vreemden worden bezoekers door ze de juiste, relevante content aan te bieden. Dezelfde bezoeker wordt een lead doordat je laat zien een autoriteit te zijn in jouw vakgebied, waardoor deze persoonsgegevens wil achterlaten in ruil voor interessante content. Als je vervolgens van deze lead ook daadwerkelijk een klant wilt maken, zul je hem of haar moeten overtuigen door op het juiste moment een mailtje te sturen of op een andere manier (meer diepgaande) content aan te bieden. Is je klant eenmaal overtuigd, dan worden ze echte ambassadeurs doordat je ze niet vergeet! Schrijf dus nog steeds content voor deze groep en houd ze op de hoogte. Op die manier vergroot je de kans dat mensen enthousiast over je product praten en jouw bedrijf aanbevelen bij andere, nieuwe vreemden! Dan is de cirkel helemaal rond. 

Wat is een inbound marketing strategie?

Het fundament van inbound marketing (als onderdeel van jouw marketing strategie) bestaat uit 5 belangrijke onderdelen, namelijk: contacten, buyer persona’s, buyer journeys, content en doelen stellen.

Contacten

Je klanten vormen de basis van je CRM. Dit is de database waarin alle gegevens van je klanten staan en hier kan je ook zien welke interacties zij hebben gehad met jouw bedrijf (o.a. downloads, formulieren, e-mails. contact met support). Als deze klanten blij zijn, zijn zij ook sneller geneigd om jouw product of dienst weer aan te bevelen bij anderen. Daarom is het belangrijk om deze customer feedback mee te nemen in je strategie: het is een essentieel onderdeel! Door de customer journey van je klanten goed in kaart te brengen, kan je ook weer beter je marketing, sales en service inzetten voor nieuwe prospects.  

Buyer persona

Je wilt niet zomaar mensen aantrekken naar je website, ze moeten wel relevant zijn voor jouw business. Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in wie jouw ideale klant is, dit noemen we een Buyer Persona. Buyer persona’s zijn semi-fictieve vertegenwoordigingen van een ideale klant, gebaseerd op echte data en ook wat weloverwogen speculaties over demografische gegevens, gedrag, motivaties en doelen.Wie heeft de grootste kans om lead te worden en uiteindelijk zelfs tevreden klant te worden? Buyer persona’s zijn semi-fictieve vertegenwoordigingen van een ideale klant, gebaseerd op echte data en ook wat weloverwogen speculaties over demografische gegevens, gedrag, motivaties en doelen.

The customer journey

Het is ook niet genoeg om alleen te weten wie je wilt bereiken. Je wilt ook weten wat ze willen zien. Elk moment dat je buyer persona in contact komt met jouw bedrijf zou aangepast moeten zijn naar waar jouw buyer persona zich op dat moment bevindt in zijn persoonlijke customer journey. De buyer’s journey kun je zien als het actieve zoekproces dat iemand doorloopt in aanloop naar een aankoop. In plaats van het te hebben over top, middle en bottom of the funnel, heb je het over de awareness fase, consideration fase en de decision fase. Iedereen doorloopt zo’n pad. Het begint met een zoektocht naar een oplossing voor een probleem, naar het vinden van potentiële oplossingen, tot het daadwerkelijk overgaan tot kopen en daarmee het oplossen van het probleem. 

De awareness fase 

In deze fase is je prospect zich nog niet echt bewust van zijn of haar probleem. Ze gaan op onderzoek uit om wat symptomen van problemen of kansen te begrijpen of het zelfs een naam te geven. 

De consideration fase 

De consideration fase is wanneer de prospect een duidelijke omschrijving heeft om het probleem of de kans verder te begrijpen. Ze zijn vastberaden om alles uit te zoeken en te begrijpen welke methodes er zijn om het gedefinieerde probleem op te lossen. 

De decision fase

In deze fase gaat de prospect kijken welke verkopers en aanbieders er zijn. In deze fase gaat er een keuze gemaakt worden. Een lange lijst wordt een korte lijst om uiteindelijk het definitieve aankoop besluit te nemen. 

Het belangrijkste is dat je voor elk moment in deze customer journey content aanbiedt op je website. Voor elke verschillende fase, is namelijk ook verschillende content vereist. 

Content 

Wanneer je het hebt over inbound, moet je het hebben over je content marketing strategie. Daarom is het belangrijk om content te creëren die opvalt en zoveel mogelijk is geschreven voor je specifieke buyer persona. Je content is namelijk jouw marketing toolkit. Denk hierbij aan blogs, interactieve tools, foto’s, infographics, video’s, e-books en presentaties.

Elke fase in de buyer journey vraagt om een andere aanpak en dus ook om een ander type content. Bedenk dus van te voren goed welke soorten content jouw buyer persona het liefst ziet én bij de fase waarin ze zitten. Het is helemaal niet erg om hier wat langer bij stil te staan en er goed over na te denken: content kan echt het verschil maken tussen een goede en minder goede website. 

Doelen

Een inbound marketing campagne zonder doelen is als pindakaas zonder jam: lekker, maar nét niet. Begin bij het opzetten van een inbound marketing campagne met het formuleren van wat je wilt bereiken, dus de specifieke doelen. Wil je meer nieuwsbrief aanmeldingen? Mensen die zich inschrijven voor een webinar? Meer bezoek op je website na een bepaalde periode? Of gewoon concreet meer sales?

Zonder doelen kun je de impact van je campagne niet goed meten en dus is het lastig te zien of een campagne daadwerkelijk succesvol was. Daarom is doelen stellen 1 van de fundamentele onderdelen van inbound marketing. Het zorgt er niet alleen ervoor dat je weet waar je naartoe werkt, maar het zorgt ook intern voor meer eenheid tussen marketing en sales teams. 

hubspot-flywheel 

Meer lezen over inbound marketing?

Of wil je weten of inbound marketing of HubSpot iets voor jou is? 

Download de inbound marketing beginnersgids