on augustus 15, 2019 Online Marketing Sales

8 online marketing KPI’s

Schrijf je in om een email te krijgen bij nieuwe blogs!

Online marketing KPI’s, je hebt er vast eerder over gehoord of gelezen. Voor de volledigheid vind je hieronder een korte toelichting.

“KPI is een afkorting voor Key Performance Indicator. Ze zijn bedoeld om prestaties te kunnen analyseren. Met de juiste KPI’s krijg je inzicht in een organisatie en met dit inzicht kun je vervolgens de juiste keuzes maken om je gewenste doelen te bereiken.”

8 belangrijke online marketing KPI’s

Online marketing KPI’s zijn dus belangrijke indicatoren die inzicht geven in het succes van de online marketingactiviteiten van je organisatie. Hieronder vind je de 8 KPI’s die elke online marketeer uit zijn hoofd moet kennen:

  1. 1. Website bezoekers
  2. 2. Totale marketinguitgaven
  3. 3. Conversiepercentage (bezoeker -> lead)
  4. 4. Cost per lead

Hier zou het in principe kunnen stoppen, toch? Sales en omzet is voor een andere afdeling? Mijn stellige antwoord hierop is: Nee! Om de juiste keuzes te kunnen maken, zul je ook inzicht moeten hebben in een aantal stappen waar het salesteam voor verantwoordelijk is, namelijk:

  1. 5. Conversiepercentage (lead -> klant)
  2. 6. Cost per customer

Sales en Marketing afdelingen horen nauw samen te werken op deze KPI’s. Voor een online marketeer is het belangrijk om deze twee KPI’s ook als onderdeel te zien van de online marketing KPI’s. Als je deze twee KPI’s mist als online marketeer kun je niet beoordelen of je campagnes succesvol zijn. Je weet dan niet of je leads iets waard zijn geweest. Je kan wel 100 leads binnenhalen, maar als het niet 1 klant oplevert, dan heb je geen succesvolle campagne.

  1. 7. Customer Lifetime Value (CLV)

Er zijn genoeg voorbeelden te noemen, waarbij een nieuwe klant meer kost dan hij in eerste instantie oplevert. Als je 500 euro uitgeeft voor een nieuwe klant en hij koopt iets van 400 euro, dan zou je in principe een verlies draaien van 100 euro.

Toch kan deze funnel interessant zijn, want wellicht koopt deze klant nog een keer. Als je weet dat een nieuwe klant gemiddeld 3 keer iets koopt, dan vertegenwoordigt een klant 1.200 euro (3x 400 euro) en is 500 euro mogelijk een goede deal.

  1. 8. Return on Investment (ROI)

Als je weet wat een klant oplevert, kun je de ROI berekenen op je online marketingactiviteiten. Dankzij de conversiepercentages weet je hoeveel een lead en website bezoeker mag kosten. Kennis van deze laatste KPI maakt dat je als online marketeer altijd de juiste beslissing kan nemen. Lees hier hoe je 10 stappen meer ROI behaald

Andere indicatoren

Natuurlijk zijn er nog meer indicatoren die interessant kunnen zijn. Denk aan je bouncepercentage, aantal bezochte pagina’s, aantal sessies en tijdsduur op de website. Voor een online marketeer zijn dit interessante indicatoren die inzicht kunnen geven in specifieke kansen. Uiteindelijk zullen deze dan ook invloed hebben op de online marketing KPI’s die we hierboven hebben beschreven.

Heb je moeite om bovenstaande KPI’s voor jouw organisatie helder te krijgen? Download dan het KPI-werkbestand, waarmee je maandelijks eenvoudig je KPI’s kunt rapporteren. 

Download KPI-werkbestand

Ben je benieuwd hoe de KPI’s voor jouw organisatie eruitzien en waar de kansen liggen? Neem contact op, we helpen je graag op weg!

 

Ron Dukker

Ron is onze inbound marketing expert en daarmee jouw aanspreekpunt voor alles wat met het succesvol maken van jouw website te maken heeft. Online succes is zijn drijfveer en hiervoor gaat Ron tot het uiterste!