Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

De weg naar een toegankelijke website: bedienbaar via toetsenbord

2 min lezen
27 juli 2022
De weg naar een toegankelijke website: bedienbaar via toetsenbord
2:31

Als je je muis uit zet, kan je dan nog steeds door je website navigeren? Helaas zijn nog veel websites niet toegankelijk voor mensen die alleen een muis gebruiken. Dit is juist zo belangrijk omdat niet alleen mensen met een permanente beperking hier last van hebben, maar ook mensen met een tijdelijke beperking. Bijvoorbeeld als je je arm breekt en je kan je muis slecht gebruiken. 

In deze blog leg ik uit voor wie je het doet, hoe je bediening via een toetsenbord kan testen en hoe je een focus element het beste kan stylen.

Wie gebruikt er alleen toetsenbord?

Over het algemeen zijn er vier groepen mensen die last hebben als de website niet goed bedienbaar is: 

  • Zoals in de intro tekst al beschreven werd. bedienen ook mensen met een tijdelijke beperking de website met alleen een toetsenbord. Deze mensen zitten gegarandeerd in jou doelgroep.
  • Mensen die liever een toetsenbord gebruiken, omdat ze het sneller of makkelijker vinden.
  • Mensen met een visuele beperking, waarvoor klikbare elementen niet goed zichtbaar zijn en dus een screenreader gebruiken.
  • Mensen met een mobiliteitsprobleem, voor hun is het bedienen van een muis niet mogelijk.

Hoe test je een website?

In de blog: Jouw website toegankelijk maken? Zo doe je dat! Staat een overzicht met sneltoetsen voor het bedienen van je website met je toetsenbord. Het belangrijkste is tab voor vooruit en shift + tab voor terug. 

Tab vervolgens door je website heen om te zien of alles een omlijning krijgt. Zo'n omlijning wordt ook wel een focus element genoemd. Zie je dat niet? Schakel dan een developer in om dat te installeren. Wij helpen je graag verder hiermee, neem contact op voor meer informatie. 

Keyboard trap

Het beste is om heel je website te testen. Kijk waar je een omlijning kan toevoegen en waar je vast loopt. Het kan zijn dat er geen uitweg is als er een popup verschijnt, dit noemen ze een keyboard trap. Check dus altijd of dat je zonder muis uit een pop-up kan komen. 

Hoe moet een focus element eruit zien?

Het beste is als een focus element zowel een kleur verandering heeft als een visuele verandering. Een verandering met alleen kleur kan door iemand die kleurenblind is over het hoofd gezien worden, en alleen een visuele verandering kan niet duidelijk genoeg zijn. 

Bekijk hieronder een voorbeeld van onze website, waar we gekozen hebben voor een andere kleur en een omlijning. 

Voorbeeld van een button zonder focusVoorbeeld van een button met focus

Hulp nodig bij het instellen van focus elementen? Neem contact op.