Skip to content Skip to footer

Inbound en outbound marketing: wat zijn de verschillen?

3 min lezen
10 juni 2021
Inbound en outbound marketing: wat zijn de verschillen?
4:50

Outbound marketing is een traditionele marketing methode die veel gebruikt wordt onder de marketeers. Sinds enkele jaren zijn veel bedrijven ook inbound marketing meer gaan gebruiken om leads te genereren. Maar wat is het verschil tussen die twee? In deze blog neem ik je mee naar de verschillen tussen inbound en outbound marketing. 

inbound vs outbound marketing

Wat is Outbound Marketing?

Outbound marketing is een traditionele marketing methode waarmee je als marketeer potentiële klanten benadert. De focus ligt op het vinden van klanten. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door aan huis verkopen of cold calling waarbij je iemand benadert waarvan je niet weet of het een Sales Qualified Lead is. Er worden technieken gebruikt die slecht gericht zijn op de doelgroep en personen juist tot last kunnen zijn.

Er zijn twee redenen waarom outbound marketing steeds minder effectief wordt: 

  1. Er worden steeds creatievere manieren gevonden om ongewenste reclame te blokkeren. Neem een spam folder in je mail of het laten zien dat iemand anoniem belt op de mobiele telefoon. Dit maakt dat de technieken die gebruikt worden minder effectief en veel duurder zijn. 
  2. Information overload: Dagelijks zie je zo enorm veel reclame dat het niet meer mogelijk is voor de consument om deze boodschappen allemaal te verwerken. Het wordt dus voor bedrijven steeds lastiger om de aandacht van de consument überhaupt te krijgen. Vaak zitten ze hier ook helemaal niet op te wachten. 

Vaak gaat outbound marketing gepaard met veel tijd en energie en weinig leads. Ook kun je informatie anno 2021 makkelijker dan ooit via zoekmachines vinden. Consumenten gebruiken vrijwel alleen maar de online kanalen die zij tot hun beschikking hebben. Voordat je als verkoper bij deze consument terecht komt, is dus al veel informatie over jouw product of dienst bekend.

Wat is Inbound Marketing?

In tegenstelling tot outbound marketing ligt bij inbound marketing de focus dus op het gevonden worden door (potentiële) klanten. Je creëert waardevolle content die je potentiële klanten juist willen zien. Bijvoorbeeld; een bedrijfsvideo of een blog over een onderwerp dat je doelgroep aanspreekt. Doordat jouw content de doelgroep aanspreekt, trek je potentiële klanten aan als een soort magneet. 

De meest succesvolle inbound marketing campagnes hebben 3 hoofdonderdelen: 

  1. Content. Contentcreatie is het hart van je inbound marketing campagne. Het is de informatie die je (potentiële) klanten naar jouw website of bedrijf lokt. 
  2. Search Engine Optimization (SEO). SEO maakt het makkelijker voor jouw potentiële klanten om jouw content te vinden. Je bouwt inkomende links die direct naar jouw website gaan om de positie in zoekmachines, zoals Google, te verbeteren en inkomend traffic te verhogen. Hier beginnen de meeste potentiële klanten hun customer journey, dus is het belangrijk hier tijd aan te besteden. Zo wordt je snel opgemerkt.
  3. Social media. Het gebruik van social media versterkt de impact van de door jou geschreven content. Wanneer jouw content verspreid wordt op sociale platformen, wordt dit gezien als authentiek en kan er voor zorgen dat meer klanten naar jouw website getrokken worden.
    Inbound Marketing magneet

De voordelen van Inbound Marketing 

In tijden van recessie zien bedrijven de voordelen van inbound marketing in, omdat het meer waarde voor je doelgroep oplevert dan outbound marketing. Inbound marketing is in efficiëntie sterk verbeterd ten opzichte van traditionele marketing. Dit is gebeurd op drie specifieke manieren: 

  1. Leads zijn minder duur. Je betaalt niet langer voor advertenties, mailinglijsten of het afhuren van zalen. Je geeft dus minder uit.
  2. Beter targeten op de doelgroep. Tactieken als cold calling en massa mailings zijn vaak niet goed gericht op de doelgroep. Maar bij inbound marketing benader je alleen de mensen die zichzelf hebben aangemeld om deze informatie te ontvangen. Potentiële klanten hebben interesse in jouw content, dus je kunt aannemen dat ze ook interesse hebben in jouw dienst of product. 
  3. Het is een investering. Wanneer je investeert in middelen voor het creëren van waardevolle content (zoals een blog) dat in de organische zoekresultaten van Google terecht komt, blijf je doorgaans lang op die positie staan. Kosten per organische klik? Nul! 

De grootste verschillen + uitleg zijn ook te vinden in onderstaande infographic. 

inbound-vs-outbound-marketing-infographic.jpg (1)

Wil jij nog meer weten over inbound marketing en welke voordelen het voor jouw organisatie heeft?

Lees hier meer

Het grootste verschil is dat bij inbound marketing je de focus legt op de vindbaarheid aan de hand van ijzersterke content. Wil je weten hoe wij inbound marketing toepassen met het gebruik van HubSpot of wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.