Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Landing Pages: Best Practices

3 min lezen
13 september 2022
Landing Pages: Best Practices
5:34

In deze blogpost vind je een handleiding voor het verbeteren van jouw ladingspagina. Maar eerst, wat is een landingspagina?

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een webpagina met als hoofddoel bezoekers om te zetten naar leads. Deze pagina verzamelt informatie over potentiële klanten, via een formulier op de pagina, in ruil voor iets waardevols. Je moet landingspagina's gebruiken om conversie te verhogen, extra inzicht in je doelgroep te krijgen en het aantal gekwalificeerde leads voor jouw bedrijf te vergroten.

Er zijn vijf belangrijke componenten die de structuur vormen van een op conversie gerichte pagina:

  • Headline - duidelijk en beknopt ingaan op jouw aanbod
  • Teksten - schrijf teksten die de waarde van jouw aanbod duidelijk en op een overtuigende manier uitleggen
  • Afbeelding - geef bezoekers een tastbaar idee van wat ze zullen ontvangen
  • Formulier - waar bezoekers hun informatie indienen in ruil voor de aanbieding. Deze informatie kun je later gebruiken om van de bezoeker een lead te maken. e
  • CTA - knop waarop bezoekers klikken om de gewenste actie op je landingspagina uit te voeren.

Naast de 5 componenten die niet mogen ontbreken bij het maken van een landingspagina, zijn er een paar best practices die moeten worden geïmplementeerd om het succes van een landingspagina te garanderen. We zullen dieper in elk van deze duiken.

Gebruik een duidelijke kop


Het bouncepercentage van een landingspagina wordt geschat op ongeveer 7/10. Om dit aantal te verminderen, moeten de bezoekers binnen de eerste paar seconden weten wat er voor hen in zit. De kop is het eerste wat ze lezen en zien. Daarom moet deze duidelijk en beknopt het aanbod en de waarde van de landingspagina beschrijven. 

Kies een afbeelding die jouw aanbod illustreert


Het hebben van een afbeelding is erg belangrijk op een landingspagina. De door jou gekozen afbeelding moet jouw doelgroep kunnen aanspreken. Afbeeldingen kunnen een goede aanwinst zijn om het gevoel van je bezoeker over te brengen zodra ze jouw aanbod hebben ontvangen.

Schrijf een overtuigende tekst

De tekst is het belangrijkste element om de bezoeker te begeleiden naar de actie die je wilt dat ze uitvoeren. Daarom moet het duidelijk, beknopt en overtuigend zijn. Gebruik woorden die op de gebruiker gericht zijn om ze zich betrokken te laten voelen, zoals 'jij' of 'jouw'.

Voeg het lead formulier boven de vouw toe.

De term "boven de vouw" verwijst naar de bovenste helft van een pagina, dit is het eerste wat de bezoeker ziet om te voorkomen dat bezoekers moeten scrollen op zoek naar een formulier.
Het is belangrijk om een ​​balans te vinden tussen te veel of te weinig boven de vouw. Je moet je kop, verkoopvoorstel en CTA boven de vouw hebben, maar wees je ervan bewust dat je niet te veel informatie in de eerste helft plaatst, het kan snel de aandacht van de CTA afhalen. 

Voeg een call-to-action toe

De call-to-action (CTA) is waarschijnlijk het belangrijkste element op je landingspagina, omdat het de conversie verhoogt. De CTA-knop moet opvallen. Hier wat tips zodat jouw CTA's opvallen:

  • Gebruik een kleur die contrasteert met andere elementen op de pagina.
  • Om de aandacht van de bezoeker alleen op de CTA te richten, wordt het aanbevolen om alle andere links op je pagina te verwijderen, zodat het niet afleid.
  • Schrijf in de ik-vorm: Een CTA in de ik-vorm is vaak krachtiger. Bijvoorbeeld "Download het e-book" is krachtiger dan "Je kunt het e-book hier downloaden"
  • Wees specifiek: een knop met "Download hier" is nogal onduidelijk. Maak het specifiek door het onderwerp toe te voegen, bijvoorbeeld "Download hier het eBook".
  • Maak het aantrekkelijk: om het extra aantrekkelijk te maken kun je woorden toevoegen als 'snel', 'gratis', 'goedkoop' etc. Bijvoorbeeld 'Download hier het gratis e-book'.

Geef een relevante aanbieding weg

Een aanbieding is de waarde die je geeft in ruil voor de persoonlijke informatie van je lead. Deze aanbieding moet niet alleen relevant zijn voor je bedrijf, maar ook je bezoeker aanmoedigen om hun contactgegevens op te geven.

Vraag alleen wat je nodig hebt

Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie over je lead te verzamelen zonder te opdringerig te zijn. Meestal zijn een naam, een e-mail en een mobiel nummer meer dan genoeg om een ​​nieuwe lead te koesteren. Hoe minder je vraagt, hoe lager de toetredingsdrempel.

Maak je pagina responsive

De landingspagina's moeten responsief zijn om tegemoet te komen aan de kijkervaring van elke bezoeker. Vooral met het toenemende gebruik van mobiele apparaten, is het van cruciaal belang dat je jouw bezoekers alle kansen biedt om te converteren, ongeacht waar en hoe ze de pagina bekijken.

Optimaliseer de zoekervaring van je bezoeker

Profiteer van target keywords voor je betaalde campagnes en organische zoekresultaten. Jouw landingspagina moet verschijnen wanneer een bezoeker naar jouw zoekwoord of woordgroep zoekt.

Bedank je bezoekers voor hun tijd

Een bedankpagina kan je veel voordelen opleveren. Het geeft je bezoeker de bevestiging dat je zijn antwoord hebt ontvangen en een gevoel van waardering voor het invullen van het formulier. Het geeft hen ook de mogelijkheid om zich te concentreren op andere relevante inhoud die je mogelijk aanbiedt.

In HubSpot is er ook de mogelijkheid om een ​​follow-up e-mail te sturen als bedankje. Nadat je prospect het formulier heeft ingevuld, ontvangt dit contact een bedankmail.

Ik wil een landingspagina