Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Leads genereren met inbound marketing

3 min lezen
3 juni 2020
Leads genereren met inbound marketing
4:55

Nieuwe potentiële klanten vinden. Wie wil dat nou niet? Aan de hand van inbound marketing gaat het pijnloos, zonder ongemakkelijke telefoontjes naar onbekenden en zonder het doen van veel moeite voor mensen die niet geïnteresseerd blijken te zijn of niet goed in je doelgroep vallen.

Inbound marketing en lead generatie

Voordat we dieper ingaan op de methode en manieren van lead generatie met inbound marketing, doen we even twee kleine stapjes terug: Wat is inbound marketing en wat is leadgeneratie?

Inbound marketing: een introductie

Inbound marketing is kort gezegd het naar je toe trekken van klanten. Je jaagt niet hard achter je potentiële klanten aan, maar laat ze naar jou toekomen op het moment dat ze je nodig hebben. Geen telefoontjes naar onbekenden, maar treffende content zoals blogs, e-books en whitepapers. Zodra je prospect op zoek is naar informatie komen ze bij jouw content uit en leren ze je bedrijf kennen. Dit schept een band tussen de (potentiële) klant en het merk zonder iets op te dringen. Meer over wat inbound marketing is, lees je in onze blog!

Wat is leadgeneratie?

Leadgeneratie is het proces van het aantrekken en omzetten van vreemden en prospects in leads. Een lead is iemand die interesse heeft getoond in je product of de dienst en potentieel klant wordt.

 

Leads genereren volgens de inbound methode

Nu je begrijpt wat de inbound methode inhoudt en wat leadgeneratie is, zie je waarschijnlijk al hoe deze gaan samen werken. Het naar je toe trekken van potentiële klanten oftewel leads. Het proces van leadgeneratie telt 2 stappen: attract en convert. Je wil nieuwe mensen aantrekken: attract en een interactie om hun gegevens te verzamelen: convert.

In het onderstaande inbound marketing schema gaan we van strangers (grijs) naar leads (oranje).

lead generation inbound marketing methodology

 

Attract

Om nieuwe leads te verzamelen, moet je als eerste nieuwe mensen bereiken. Hierbij houd je altijd je buyer persona in gedachten. Je stelt jezelf de vraag: Wie wil ik bereiken en waar kan ik die mensen vinden? De manieren waarop je je doelgroep kan bereiken zal ik straks uitleggen.

Convert

Nu je doelgroep je heeft gevonden wil je natuurlijk ook weten wie zij zijn. Zodra je een naam, emailadres, telefoonnummer en/of bedrijfsnaam hebt kan je ze opvolgen met relevante content en uiteindelijk omzetten naar klant.

Om de gegevens te verzamelen gebruik je een "content offer". Dit is een stuk waardevolle informatie waar mensen hun gegevens voor terug willen geven. Denk aan een checklist, e-book of kortingsbon die je kan krijgen door je email adres achter te laten.

Beginnersgids Leadgeneratie

Manieren van inbound leads genereren

Allemaal leuk en aardig, maar bereik je die mensen dan? Zoals beloofd volgen hier 4 manieren om nieuwe mensen te bereiken.

lead generation

 

E-mail

Met e-mail bereik je niet echt nieuwe mensen, want als je een e-mail adres hebt zijn ze eigenlijk al bij je bekend. Toch is het wel een goed kanaal om mensen te bereiken die nog geen klant zijn geworden. Het is veel makkelijker om ze te vragen een actie te ondernemen, omdat ze je al kennen. Gebruik een opvallende onderwerpregel om de aandacht te trekken en een duidelijke knop in de mail om ze actie te laten ondernemen.

Social media

Er zijn twee kanten van social media: organisch -onbetaalde content- en paid social -betaalde content en advertenties-. Met beide kunnen nieuwe mensen worden bereikt.

Het voordeel van betaalde posts op social media is dat je precies kan instellen wie je content te zien moeten krijgen. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor een relevante doelgroep. Zorg ook hier voor een duidelijke vervolgactie. Als je wilt dat mensen converteren, moeten de bestemmingspagina en aanbieding exact overeenkomen met wat er in de advertentie is beloofd en dat de actie die je gebruikers wilt laten uitvoeren, glashelder is.

Bloggen

Het mooie van het gebruik van je blogposts om een ​​aanbieding te promoten, is dat je het hele blog kunt aanpassen aan het einddoel. Dus als je aanbod een instructievideo is over het maken van een inbound campagne, dan kan je blogpost gaan over wat inbound is en wat de voordelen zijn. Daardoor is je aanbod zeer relevant en gemakkelijk om naar door te klikken.

Search Engine Optimization

Deze staat niet in het bovenstaande schema, maar ik wil hem toch benoemen. Ik ben namelijk van mening dat SEO niet mag missen als het gaat om het aantrekken van nieuwe leads.

Met SEO zorg je ervoor dat jouw website goed vindbaar is in zoekmachines zoals Google. Stel je hebt en fietsenverhuur in Rotterdam en iemand zoekt op: fiets huren in Rotterdam, wil jij natuurlijk bovenaan staan. Daar zijn een hele hoop aan methodes voor.

Wil jij aan de slag met je SEO? In deze blog vertellen we er meer over en in deze blog leggen we je precies uit hoe bloggen aan SEO meehelpt.