Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

SEO voor B2B: 5 tips om beter gevonden te worden

Dennis Tuk
4 min lezen
9 juli 2021

Online zichtbaar zijn voor andere bedrijven, jouw potentiële klanten, is onmisbaar in je huidige online marketingstrategie. Het opzetten en uitvoeren van een goede SEO-strategie is dus heel belangrijk, want een duurzaam SEO-beleid zorgt er op lange termijn voor dat jouw bedrijf erkend wordt als de 'nummer één speler' van jouw vakgebied.

In deze blog leg ik je aan de hand van 5 tips voor B2B uit hoe je jouw organische vindbaarheid kunt verbeteren.

Tip 1: Bepaal je (SEO) doelen

Oké, het klinkt heel logisch, maar het wordt vaak vergeten. Wat wil je nu echt bereiken wanneer je investeert in SEO? Kijk bijvoorbeeld naar deze twee scenario's:

  1. Jouw positie op de markt is heel dominant, maar je wilt regelmatig zichtbaar blijven voor bestaande leads en klanten
  2. Je bent hard op weg een nieuwe markt te veroveren en wilt binnen 12 maanden veel nieuwe leads binnenhalen aan de hand van organische vindbaarheid

Kortom, niets zo belangrijk om je doelen vanaf het eerste moment concreet te maken. Zonder duidelijk hoofddoel gaat namelijk geen enkele SEO-strategie een maximaal resultaat behalen.

Pro tip: maak je doelen SMART om zeker te weten dat je ieder jaar kunt evalueren in hoeverre jouw SEO-strategie resultaten oplevert.

Tip 2: Onderzoek je keywords

Hoe weet je welke content je moet creëren wanneer je niet weet waar jouw potentiële klanten op zoeken? Het antwoord is simpel: daar kom je niet achter. Je hebt zoekwoordenonderzoek nodig om (op hoofdlijn) te weten wat jouw klant wil. Je kunt zoekwoorden op verschillende manieren onderzoeken:

  • Bekijk gerelateerde zoekopdrachten onderaan een Google-hit
  • Gebruik een betaalde tool als Ahrefs of SEMrush
  • Bekijk suggesties in de zoekwoordplanner van Google Ads

SEO onderzoek

Tip 3: Bepaal de stappen uit de buyer journey

Hoe goed je ook gevonden wordt door potentiële klanten, het is heel belangrijk dat je content goed aansluit bij de intentie van de zoeker. Neem deze twee voorbeelden:

  • Iemand zoekt op "inbound marketing" omdat hij/zij een partner op het gebied van inbound marketing voor zijn/haar bedrijf zoekt
  • Iemand zoekt op "inbound marketing" omdat hij/zij een student is die meer over inbound marketing wil weten

Beide opties zijn dus mogelijk, waardoor je heel zeker wilt weten dat zoekers een antwoord op hun vraag vinden op jouw pagina. HubSpot doet dit aan de hand van de drie stappen uit de buyer's journey.

Een buyer journey

1. Awareness stage: een prospect erkent een bepaalde wens, uitdaging of probleem. Onderzoek is nodig om precies vast te stellen wat het probleem is.
2. Consideration stage: een prospect heeft het probleem duidelijker voor ogen. Het probleem wordt gekoppeld aan een aantal mogelijke oplossingen die het probleem kunnen verhelpen.
3. Decision stage: een prospect heeft zijn keuze voor een oplossing gemaakt en kijkt naar organisaties die het probleem kunnen oplossen, bijvoorbeeld aan de hand van een product of dienst.

Zodra je hebt bepaald hoe jouw content aan kan sluiten op de verschillende fasen van de buyer journey, kun je verder met het creëren van content aan de hand van zoekwoorden.

Tip 4: Analyseer bestaande content

Achter iedere organisatie schuilt een unieke contentstrategie. Soms bestaat een website al uit veel ijzersterke content, zoals handige recepten, tips, videomaterialen of mooie productfoto's. Je kunt bestaande content op veel manieren hergebruiken:

  • Productfoto's opnemen in een blog, waarin je ervaringen over jouw product deelt
  • Content uit interviews of videomaterialen gebruiken om je bezoeker in de header van je pagina aan te spreken
  • Al je diensten-pagina's herschrijven in de vorm van een blog, waarbij je inspeelt op handige tips, best practices en ervaringen

Ook is het mogelijk dat de content op jouw website verouderd geraakt is, waardoor het onnodig concurreert met andere webpagina's. In dat geval is het aan te raden om de content offline te halen en de oude URL te laten redirecten naar de meest relevante pagina.

SEO redirect

Tip 5: Zorg voor duidelijke CTA's

Zelfs de beste pagina's worden automatisch minder waard wanneer het niet duidelijk is voor je bezoeker wat de gewenste vervolgactie is.

Wil je bijvoorbeeld gebruikers laten zien welke producten aan kunnen sluiten op het probleem dat zij hebben? Zorg dan voor een duidelijke call-to-action (CTA) die naar jouw productoverzicht leidt. Is het jouw doel om zoveel mogelijk autoriteit uit te stralen binnen een bepaald onderwerp? Neem dan een sectie met relevante items, artikelen of blogs op onderaan belangrijke pagina's.

Met deze 5 tips kun jij verder op het gebied van SEO voor jouw B2B organisatie. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar je in de uitvoering rekening mee moet houden. Wij denken graag met je mee zodat jij beter gevonden kunt worden in Google.

Wil jij beter gevonden worden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Download onze gratis SEO checklist via de button hieronder.

Download de SEO checklist