Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Wat is RevOps en waarom heb ik het nodig?

3 min lezen
10 februari 2022
Wat is RevOps en waarom heb ik het nodig?
5:25

Misschien heb je er de afgelopen tijd al over gehoord, maar de relatieve nieuwe term Revenue Operations (afgekort: RevOps) wordt steeds populairder. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bedrijven met een RevOps team 34% meer winstgevend zijn. Zeker een term om dieper in te duiken de komende tijd!

Wat is RevOps?

Revenue Operations is een functie die automatisering gebruikt om teams te helpen beslissingen te nemen die het bedrijf doen groeien. In dit geval brengt RevOps iedereen samen - van marketing, sales, service, klant succes en financiën - rond drie gedeelde doelen: prijs voor een betere conversie en marge, vermindering van mislopen van inkomsten en het gebruik van klantgegevens om nieuwe omzetkansen te identificeren. Kortom, RevOps zorgt voor een mooie harmonie tussen verschillende afdelingen.

Daarnaast zou met RevOps meer duidelijkheid, transparantie en efficiëntie in de processen moeten komen. Zo kun je de omzetdoelstellingen behalen of zelfs overtreffen. Hierbij maak je gebruik van de mensen in het bedrijf, de processen en technologie.

Waarom is RevOps zo opkomend?

Als een bedrijf gefocust is op groei, dan is de operationele afdeling een belangrijk onderdeel van het succes. RevOps consolideert de operationele behoefte van verschillende afdelingen in een geweldige customer experience. Zeker sinds het ontstaan van het internet is het nog belangrijker geworden om mee te veranderen met jouw klanten. Niet alleen is hun interactie veranderd maar ook de verwachtingen van een bepaald product of service.

Revops-BlogGraphic-01

‘’Marketing is where the magic happens’’ geldt niet langer met de opkomst van RevOps. Het ondersteunt juist het marketing team. Nu zullen deze RevOps teams zeker geen nieuwe content maken of prospects benaderen, maar meer bezig zijn met het bedenken van intuïtieve oplossingen.

Wie is betrokken bij RevOps?

RevOps draait dus helemaal om samenhang. Een RevOps team bestaat daarom meestal uit marketing, sales, customer success en RevOps manager.

Marketing: In dit geval richt de marketing medewerker in een RevOps team zich op advertenties en andere inspanningen aan mogelijke klanten. Hierbij is het belangrijk om de authenticiteit aan te houden om zo de beste relatie op te bouwen. Daarnaast zijn eerlijkheid en nauwkeurigheid ook van belang om een klant relatie op te bouwen voor op de lange termijn.

Sales en customer success: Hoewel sales en customer success twee verschillende afdelingen zijn, werken zij nauw samen binnen een RevOps team. Customer success moet namelijk proactief te werk gaan en dat kan je het beste doen tijdens het verkoop proces. Nadat sales de klant heeft binnen gehaald is het de taak aan customer success om de klant tevreden te houden.

RevOps manager: Wat het gehele RevOps team bij elkaar houdt is de Revenue Operations manager, ook wel CRO genoemd. Deze persoon is verantwoordelijk voor het hele inkomstenproces en de strategie. Het gaat erom dat de teams de geldende metrics begrijpen en op één lijn zitten om een gemeenschappelijk resultaat te bereiken.

Voordelen van het hanteren van een RevOps strategie

RevOps klinkt dus als toekomst muziek maar heeft het ook voordelen? Ja zeker. 

  • Meer samenwerking tussen verschillende afdelingen;
  • Meer verantwoordelijkheid;
  • Meer transparantie;
  • Voorspelbare bedrijfsgroei;
  • Verbeterde klantervaring.

Volgens een onderzoek van Boston Consulting Group, zouden de volgende voordelen voor bedrijven zijn toegenomen:

  • Toename van lead acceptatie;
  • Verbetering van marketing ROI;
  • Toename van klanttevredenheid;
  • Bijna 30% stijging van de go-to-market uitgaven.

Obstakels die je kunt tegenkomen

1. Geen verbinding tussen teams

RevOps zal eerder mislukken bij organisaties waarvan de mensen, processen en technologieën grotendeels losgekoppeld blijven. Veel bedrijven lijden onder het gebruik van een gefragmenteerde aanpak. Ze gebruiken meerdere losgekoppelde datasystemen en go-to-market-moties in teams die niet samen hangen.

Er is één oplossing nodig voor de voorstellen van de marketingafdeling, offertes en contracten van sales, en verlengingen van overeenkomsten en andere documenten van customer success. Met een effectieve strategie en de juiste technologieën op hun plaats, kunnen bedrijven efficiënter werken en hun doelstellingen voor omzetgroei halen.

2. Er is geen goede omzet strategie

Zonder een goede omzet strategie kan go-to-market strategieën veel complexer worden dan nodig. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat RevOps teams een duidelijke, samenhangende strategie hebben die rekening blijft houden met de complexiteit en de technologieën in combinatie van het koopgedrag.

3. Teveel wrijving in het verkoop proces

De hele focus van een RevOps team is het verminderen van frictie, zodat alle teams zo moeiteloos en efficiënt mogelijk kunnen werken. Zaken als automatisering, duidelijke processen en geïntegreerde technologieën helpen die wrijving te verminderen voor interne teams maar ook voor klanten.

Wanneer deze drie punten duidelijk in een proces is gegoten zal je al gauw zien dat een RevOps team erg succesvol kan zijn.

 

Mocht je nou graag de HubSpot tool voor RevOps willen gebruiken? Dat kan. Neem dan contact met ons op via onderstaande button:

Neem contact op