Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Wat je niet mag vergeten bij het aanmaken van een landingspagina

4 min lezen
19 september 2022
Wat je niet mag vergeten bij het aanmaken van een landingspagina
6:19

Met een landingspagina kun je bezoekers naar jouw website laten navigeren. Het verhoogt de kans om prospects om te zetten in klanten door jouw merk te promoten. Omdat het zo belangrijk is om bezoekers binnen te halen, zijn er aspecten die je niet moet vergeten bij het aanmaken van een landingspagina.

Via HubSpot kun je op een eenvoudige manier landingspagina templates maken door middel van drag and drop. Deze templates kunnen zeer nuttig en tijdbesparend zijn. Je kunt ervoor kiezen om je eigen template te maken of de kant-en-klare templates van HubSpot te gebruiken. Mocht je juist willen weten welke best practices er zijn voor landingspagina, klik dan zeker door.

Screenshot 2022-09-16 at 11.02.06

Landingspagina structuur


Het goede nieuws is dat je niet mega creatief hoeft te zijn om een landingspagina aan te maken. Wel is het van belang dat je, bij het maken van jouw landingspagina, rekening houdt met de volgende elementen: 

Header

Een header is bedoeld om een sectie van een pagina te benoemen. De header wordt door de zoekmachine gescand om te begrijpen welke inhoud de landingspagina aanbiedt. Hierdoor is het belangrijk dat je header zo aantrekkelijk mogelijk is, omdat bezoekers anders de pagina niet bezoeken.

Afbeelding

Deze module is specifiek gericht voor afbeeldingen. Je kan een afbeelding kiezen die al deel uitmaakt van de bestanden binnen HubSpot of een nieuwe afbeelding uploaden vanaf jouw computer.

De afbeelding op jouw landingspagina is één van de eerste dingen die mensen zien wanneer ze deze pagina bezoeken. Hierdoor zet een afbeelding de toon voor hun hele ervaring op jouw landingspagina. Het kan lastig zijn om een goede afbeelding te selecteren, daarom kun je jezelf de volgende vragen stellen om de beste keuze te maken:

  • Wie is mijn doelgroep?
  • Waar op mijn landingspagina moeten mijn bezoekers gaan kijken?
  • Geeft deze afbeelding weer wat ik wil vertellen op mijn landingspagina?

Formulier

Bij deze module kun je elk formulier kiezen dat van belang is voor de landingspagina. Dit formulier moet eerst aangemaakt worden bij het tabblad formulieren, voordat hij ingeladen kan worden in een landingspagina. 

De plaatsing van een formulier op een landingspagina is ook erg belangrijk. Voor de hoogste conversie wordt aangeraden om het formulier boven de vouw te plaatsen. Zorg er ook voor dat het formulier de aandacht trekt door puur de focus op het formulier te richten.

Call-to-action

Wat er niet kan ontbreken op een landingspagina is een call-to-action knop. Met deze module kun je een CTA of een ander soort knop toevoegen aan de landingspagina. Ook kun je de kleur, tekst en stijl van deze knop aanpassen naar jouw smaak.

Als het gaat om het ontwerp van een CTA zijn er een paar tips om hem zo aantrekkelijk mogelijk te maken zodat bezoekers zich bijna gedwongen voelen om er op te klikken. 

  • Geef jouw CTA een levendige en contrasterende kleur om goed op te vallen;
  • Richt de tekst van jouw CTA op het voordeel voor de bezoeker;
  • Gebruik werkwoorden als: download, klik, krijg, vul;
  • Maak de knop groot genoeg zodat hij opvalt op de pagina;
  • Geef de knop wat ruimte zodat hij niet wegvalt in de tekst;
  • Test de vorm en tekst van je knop voor het beste resultaat.

Rich text

Deze module ondersteund verschillende soorten content zoals tekst, links, tabellen, embed code en afbeeldingen.

Misschien komt het als een verrassing maar de meeste website bezoekers lezen niet elk woord van een tekst. In plaats daarvan bladeren ze door de pagina en halen alleen de belangrijke woorden uit de tekst. Het is van belang om juist die stukken tekst eruit te laten springen zodat jouw bezoeker geen belangrijke informatie mist. Dat kun je doen door:

  • De belangrijkste informatie boven de vouw te zetten. Hierdoor hoeft de bezoeker niet te scrollen om bij de informatie te komen.
  • Gebruik een witte ruimte om de tekst te behouden om de bezoeker betrokken en gefocust te houden op de tekst die jij over probeert te brengen. 
  • Schrijf met opsommingstekens en korte paragrafen om de tekst leesbaar te maken.

Video

Deze module werkt hetzelfde als de afbeelding module. En is ook net zo belangrijk als een afbeelding want videomarketing wordt steeds populairder. De sleutel voor een goede video is om een video te maken die bezoekers niet afleidt van het uiteindelijke doel: de CTA of het formulier.

Waarom werken video's op een landingspagina?

  • Het verhoogt de conversie;
  • Een persoonlijkere manier om een boodschap te delen en contact te maken met prospects;
  • Kan interessanter zijn dan een afbeelding;
  • Een video wordt sneller bekeken dan dat er een tekst wordt gelezen.

Instellingen

Screenshot 2022-09-16 at 15.25.33

Nadat de landingspagina vorm en inhoud heeft gekregen, is het tijd voor de volgende stap: de instellingen. Bij de instellingen van een landingspagina wordt gevraagd om een interne naam en de titel van de pagina in te vullen. Daarnaast kun je ook de taal kiezen waarin de landingspagina moet worden weergegeven. Ook de URL, campagne waarmee de pagina wordt geassocieerd en de hoofdafbeelding kun je terugvinden in de instellingen tabblad. 

Optimaliseren van de landingspagina

Naast instellingen heb je ook de mogelijkheid om de pagina zo goed mogelijk te optimaliseren. Hierbij kun je denken aan een onderwerp of subtopic keyword te koppelen of de SEO aanbevelingen om zo jouw landingspagina te optimaliseren voor de zoekmachine. 

Een ander belangrijk aspect aan het optimaliseren van de landingspagina is hoe de pagina eruit ziet voor verschillende devices. Je hebt de mogelijkheid om de pagina te bekijken in het perspectief van een computer, tablet of een telefoon. Hierbij is het van belang om te zorgen dat de landingspagina zo toegankelijk mogelijk is voor de verschillende devices. Wil je weten hoe je een pagina zo toegankelijk mogelijk kan maken? Lees dan deze blog

Ook belangrijk om te weten is dat meer dan de helft van het website verkeer komt van mobiele apparaten. Daarom is het van belang dat de gebruikerservaring op elke device hetzelfde is. Door de landingspagina te optimaliseren en responsief te maken kunnen bezoekers op elke device gemakkelijk de pagina bekijken en converteren. Zo verlies je geen bezoekers.

Ik wil een landingspagina