Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Wie is die Buyer Persona?

Ron Dukker
2 min lezen
12 mei 2020
Wie is die Buyer Persona? | Conversion Crew
2:54

Een van de eerste stappen in een marketingstrategie is het vaststellen van de doelgroep. Het is al een tijdje bekend dat als je de marketing richt op de groep 'vaders' of 'mensen met een computer', je lang niet de hele groep zal bereiken. Om te begrijpen wat de behoeftes van jouw doelgroep zijn, maak je een schets van jouw ideale klant. Dit noemen we de buyer persona. Na deze uitleg stel je jouw perfecte persona binnen no-time op!

Een buyer persona? Start met research

De buyer persona stel je op aan de hand van research. Ga in een brainstormsessie na welke kenmerken in het huidige klantenbestand duidelijk naar voren komen. Kijk of je in gesprek kan gaan met (vaste) klanten, om hen op andere vlakken beter te leren kennen. Schrijf de brainstormsessies en interviews uit in de vorm van een verhaal. Na het lezen zou je de buyer persona bijna net zo goed moeten kennen als je beste vriend/vriendin! Neem daarom de volgende informatie mee:

Dagelijks leven
Wat doet jouw persona in het dagelijks leven? Welke functie heeft hij/zij en welke skills zijn hiervoor nodig? En welke verantwoordelijkheden? Een beslisser of een beïnvloeder? Om dit te bepalen maak je gebruik van het Decision Making Unit (DMU)-model. Bedenk ook met wie jouw persona te maken heeft tijdens werk. Eigenlijk gewoon: hoe ziet een typische werkdag eruit?

Company X
Beschrijf het bedrijf waarin Persoon X (verzin een passende naam) werkzaam is. Omschrijf in welke werkomgeving de persoon aan de slag gaat. De grootte, locatie en bedrijfscultuur kan je hier centraal stellen.

Persoonlijke achtergrond
Waarom is het belangrijk om te weten dat jouw fictieve persoon twee honden en een goudvis heeft? Zo kom je te weten waar raakvlakken te vinden zijn. Waar houdt de persona zich naast zijn/haar werk mee bezig? Het is goed om te weten wat prioriteiten en eventuele zorgen zijn, maar ook waar je interesse mee kan wekken. Hobby's zijn hier ook geschikt voor. Leeftijd, educatie en sociale omgeving kunnen helpen om de tone of voice te bepalen.

Doelen en uitdagingen
Waar wil jouw buyer persona naartoe? En wat staat er (nog) in de weg? Omschrijf dit goed, dit is essentiële informatie voor het schrijven van goed afgestemde content. Beschrijf wat de persona nodig heeft om zijn doelen te behalen en uitdagingen te trotseren.

Online gedrag
En tot slot: waar kan je hem/haar vinden? Hoe komt jouw persona aan informatie? Denk dan aan blogs, artikelen, nieuwsplatforms. Maar ook of de persona actief is op social media, zo ja op welke kanalen en hoe vaak?

Nu jouw persona is vastgesteld kan je verder aan de slag met het vertellen van jouw verhaal. Inbound marketing gebruiken? Download de checklist hieronder!

Download de inbound marketing checklist

Kom je er niet helemaal uit met het opstellen van jouw buyer persona? Wij helpen graag! Neem gerust contact met ons op.