Skip to content Skip to footer

Hoe schrijf je een goede case study?

Ron Dukker
2 min lezen
27 februari 2019
Hoe schrijf je een goede case study?
3:37

Case studies: je ziet ze zeer regelmatig voorbij komen. Het is een win-win situatie voor jou en de klant waarover je schrijft en het geeft jou de mogelijkheid te laten zien wat je als bedrijf allemaal kan doen voor je klanten. Naast het feit dat je autoriteit uitstraalt in je vakgebied, geef je potentiële klanten ook een kijkje in de keuken en kan het daardoor je sales afdeling ook helpen. Maar hoe maak je een goede case study? Ik beschrijf het voor je in 5 simpele stappen!

Stap 1: wie wil je bereiken met je case study?

We hebben het er wel vaker over, maar ook bij het maken van een case study is het belangrijk dat je van te voren goed bedenkt wie je doelgroep is. In deze blog over persona’s leggen we uit hoe je deze doelgroep het beste bepaalt. Het is nogal een belangrijk verschil of je de eindgebruiker wil bereiken met je verhaal of de directie van een bedrijf, dus houd daar rekening mee voordat je begint. Zodra je weet voor wie je gaat schrijven, kan je aan de slag!

Stap 2: wat voor soort content ga je produceren?

Een case study is het ideale moment om te variëren met het type content dat je publiceert op je website en op social media. Je kan er namelijk voor kiezen om de tekst als pagina op je website te publiceren, maar het is ook redelijk eenvoudig om een interview in video uit te werken. Variatie aanbrengen in de manieren waarop je content publiceert zorgt voor hogere engagement bij je doelgroep en kan ervoor zorgen dat je nog meer aandacht krijgt met je content.

Stap 3: welke vragen wil je gaan stellen?

Het is goed om van te voren een lijst met vragen op te stellen die je kan gebruiken tijdens het afnemen van het interview. Je hoeft uiteraard niet alle vragen letterlijk te stellen, maar het is fijn om een soort van richtlijn te hebben tijdens het interviewen. Bepaalde vragen triggeren misschien ook meer response bij de geïnterviewde dan andere, dus een beetje houvast creëren door middel van een vragenlijst kan schelen in de spontaniteit!

Stap 4: hoe werk je de content uit?

Zoals ik in stap 2 al beschreef, kan je je case study op verschillende manieren produceren. Als je gaat voor een uitgeschreven versie, is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je doelgroep geboeid blijft door de content. Een pagina waarop alleen tekst staat, zal snel voor veel afhakers zorgen. Probeer dat te voorkomen door plaatjes, grafieken en andere interessante content tussendoor te plaatsen. Hiermee zorg je ervoor dat mensen langer blijven hangen en verder doorlezen. Bij het creëren van een video is het belangrijk dat je ook denkt aan een transcript en/of ondertiteling, zodat de video ook boeiend is zonder geluid en mensen eventueel kunnen terug- of meelezen met de tekst.

Stap 5: waar en wanneer publiceer je een case study?

Als je eenmaal klaar bent met het produceren van je video of pagina, wil je natuurlijk zorgen dat zoveel mogelijk mensen jouw verhaal ook zien. Uiteraard is het goed om een apart kopje te maken op je website, waar mensen meerdere case studies (zodra je die hebt) kunnen bekijken en daar inspiratie uit kunnen halen. Denk hierbij ook aan het doorlinken naar andere interessante content op je website, die de klant / prospect weer verder kan helpen. Daarnaast kan je je case study fanatiek promoten via social media en daarin ook je doelgroep uitnodigen om te interacteren met je, want dan zorg je weer voor een groter bereik!

Hopelijk heb je hiermee een idee van hoe je een goede case study kan maken. Nog vragen of meer hulp nodig? Let us know!