Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Nieuwe website? Houd rekening met digitale toegankelijkheid

2 min lezen
19 augustus 2022
Nieuwe website? Houd rekening met digitale toegankelijkheid
3:04

Een goed begin is het halve werk. En dat is ook zo bij het bouwen van een digitaal toegankelijke website. In deze blog leg ik uit waar je rekening mee moet houden vanaf het begin. Het gaat vooral over het design en over hoe je een nieuwe website precies moet vullen.

Design

Een mooi design is essentieel om professioneel over te komen. Daarnaast kan het een website maken of breken voor mensen met een beperking. 

Kleuren

Kleuren in een website zijn belangrijk voor een grote groep mensen. Slechtziende mensen hebben voldoende contrast nodig om elementen te kunnen lezen. Check dus altijd de contrasten van je website, dit kan met verschillende tools, zoals die van WebAIM.

Zorg daarnaast dat er niets wordt aangegeven met alleen kleur. Bijvoorbeeld: zorg dat er een beschrijving is van een foutmelding als er een input veld niet goed is ingevoerd. Dit is belangrijk voor mensen met kleurenblindheid. 

Tekst

Teksten hebben een bepaalde styling nodig zodat ze goed leesbaar blijven voor elke beperking. In de blog: De weg naar een toegankelijke website: teksten ga ik dieper in op hoe deze styling moet zijn.

Extra

Er zijn wat extra punten die wat aandacht nodig hebben van een designer. Bij het bedienen van een website met een toetsenbord wordt er een focus element gebruikt. Zo'n element is vaak een omlijning en kan op verschillende manieren gestyled worden. Als dit past bij de look en feel van de website zet dit de puntjes op de i.

Zorg ook dat er geen auto play multimedia, flitsende content en automatische sliders in het design worden meegenomen. Als je meer wilt weten over multimedia en toegankelijkheid check dan mijn vorige blog: De weg naar een toegankelijke website: multimedia.

Content editor

Als de content editor gaat beginnen met vullen van een website, moet er met een paar dingen rekening gehouden worden. 

Multimedia

Gebruik je video's of audio bestanden op je website? Zorg dan dat er een tekst alternatief is, dit houdt in een transcript en ondertiteling. Een tekst alternatief is zowel goed voor toegankelijkheid als voor gebruiksvriendelijkheid en SEO.

Tekst

Bij het schrijven van teksten is het belangrijk om rekening te houden met:

  • Maak geen gebruik van moeilijke woorden en vaktaal;
  • Geef een synoniem of extra uitleg bij moeilijke worden;
  • Blijf consistent met je woorden;
  • Vermijd lijdende, passieve zinnen met woorden als: worden, zullen, hebben, enz;
  • Vermijd beeldspraak, veel mensen vinden dat lastig te begrijpen;

In de blog: De weg naar een toegankelijke website: teksten ga ik nog dieper in op teksten, lees deze vooral als je veel teksten moet schrijven voor een website.

Extra

Zorg altijd voor een kort en beknopte navigatie en gebruik de woorden in je navigatie consistent door je website. Zo kunnen er geen verwarringen ontstaan. Naast dat het goed is voor een digitaal toegankelijke website help je iedereen hiermee. Veel mensen willen snel doorklikken en willen geen tijd besteden aan het zoeken naar de juiste pagina.