Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Videomarketing op social media; hoe zet je dat in voor jouw bedrijf?

5 min lezen
17 mei 2021
Videomarketing op social media; hoe zet je dat in voor jouw bedrijf?
7:31

Videomarketing en social media zijn enorm populair en kunnen samen jouw bedrijf, merk of product tot een grote hoogte brengen. Op elk social media kanaal kom je dagelijks video content tegen. Om jouw doelgroep aan te spreken moet je optimaal gebruik maken van de kracht van bewegend beeld. In deze blog vertel ik je waarom video zo populair is en hoe je video content het beste kunt inzetten per social media kanaal!

Wat maakt videomarketing zo populair?

De impact van video content op social media is groot. Door het gebruik van video in jouw social content kun je een enorm publiek bereiken. Maar video content heeft nog meer voordelen. Ik zet ze voor je op een rijtje:

  • Video maakt het bedrijf persoonlijker 
  • Helpt met klantenbinding
  • Zorgt voor interactie met de doelgroep en klanten 
  • Doelgroep wordt geïnformeerd in een korte tijd 
  • Goed voor storytelling

 

videomarketing-social-mediaMet de groei van met name Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok zijn gebruikers meer aangetrokken tot het kijken van video gerelateerde content dan statische content. Uit onderzoek van TheMediaLab in 2020 is gebleken dat op Facebook per dag meer dan 100 miljoen uur aan video's wordt bekeken. De marketing experts van adQuadrant hebben het effect van videoadvertenties ten opzichte van beeldadvertenties onderzocht. Enkele opvallende statistieken zijn: 

  • 2x groei in clicks op video 
  • Stijging in conversie met 20 tot 30% 
  • Een 2-3x hogere click-through-ratio (CTR) 

Ook het gebruik van videomarketing bij bedrijven stijgt. Wyzowl, een van de marktleiders op het gebied van video, onderzoekt jaarlijks de trends op het gebied van videomarketing. 86% van de bedrijven gebruikt video als een marketingtool. 93% van de ondervraagde marketingprofessionals vindt video een belangrijk onderdeel van de marketing strategie.

Het gebruik van video op social media 

Bij het plaatsen van video content op social media is het belangrijk om te zorgen dat die video's passen bij het social media kanaal dat jij gebruikt voor jouw bedrijf. Het maken en posten van video's op de socials zou altijd moeten bijdragen aan het bereiken van jouw marketingdoelen. 

Bijvoorbeeld; als het doel van jouw bedrijf is om meer mensen jouw E-book te laten downloaden, neem een korte how-to video of introductie op en voeg de link naar de landingspagina van het E-book toe in de copy van jouw social post. 

Ieder social media kanaal heeft verschillende doelgroepen, maar ook verschillende mogelijkheden! Laten we per social media kanaal bekijken hoe jij video kunt inzetten. 

Facebook

Hoeveel mensen zie jij scrollend op hun telefoon wanneer jij 's morgens in het openbaar vervoer zit? Verbazingwekkend veel. Uit cijfers van adQuadrant wordt geconcludeerd dat 96% Facebook gebruikt via de telefoon in plaats van op een laptop. Dit betekent dat de video content ook geoptimaliseerd moet worden naar het mobiele gebruik. Op Facebook werkt de silent auto-play strategie het beste. De naam zegt het al: het automatisch afspelen van geluidloze video's. 80% van de gebruikers raakt namelijk geïrriteerd wanneer de video automatisch geluid afspeelt, vooral wanneer zij zich bevinden in openbare ruimtes.

Zorg er dus voor dat jouw video pakkend is met of zonder geluid! Trek de aandacht van de gebruiker binnen de eerste 3 seconden en zorg voor ondertiteling van de silent video.

Videomarketing facebook conversion crew

Instagram

Instagram is met 3,7 miljoen dagelijkse gebruikers een van de meest gebruikte kanalen van Nederland. Op de Instagram feed wordt over het algemeen de content op de mobiele telefoon snel bekeken. Zorg dus dat je gelijk de aandacht trekt van de gebruiker. Een GIF of korte video is gepaste content, optimaliseer deze ook naar het juiste formaat.

Wist je dat Instagram het eerste platform was met silent auto-play video’s? Nog een tip voor een video zonder geluid: begin jouw video met beweging om de aandacht van de gebruiker te trekken!

Instagram maakt ook al een aantal jaar gebruik van de Stories functie. Hier kun je jouw boodschap overbrengen in video’s van 15 seconden. Het leuke aan Instagram Stories is dat, door al de toegevoegde functies, interactie met het publiek mogelijk is! Stories hebben een beeldvullend formaat, dus denk hier aan bij het maken van jouw video.

LinkedIn 

LinkedIn is hét social media platform voor professionals en B2B. Met een stijging van 39% heeft LinkedIn in 2021 meer dan 1 miljoen dagelijkse gebruikers.

Op de LinkedIn feed is het belangrijk dat de boodschap die je verspreid pakkend is. Video is een krachtige manier om dit te verspreiden, maar trek wel de aandacht in de eerste paar seconden. LinkedIn heeft 4 verschillende hoofdthema’s voor de creatie van jouw video’s:

  1. Show it - Laat zien wat jouw product of dienst kan. Dit kun je doen door korte tutorials op te nemen over hoe jouw product of dienst werkt.
  2. Transport them there - Met video kun je goed een sfeer of gevoel overbrengen naar jouw publiek. Wanneer jouw bedrijf een event organiseert, is het een goed idee om een video over het vorige event te plaatsen zodat geïnteresseerden zien wat ze kunnen verwachten. Wanneer er nog geen eerder een event heeft plaats gevonden, kun je een sneak preview video opnemen.
  3. Teach it - Bedenk waar jouw buyer persona’s wellicht moeite mee hebben of meer over willen leren. Probeer hen dit uit te leggen in een video en bied een oplossing voor jouw buyer persona's.
  4. Share it - Deel jouw mening in een video! Laat jouw doelgroep weten wat je denkt. Dit delen in een video geeft een persoonlijke touch aan het verhaal.

    Je hoeft natuurlijk niet vast te houden aan deze thema’s, laat je creativiteit de vrije loop!

Videomarketing LinkedIn Conversion Crew

Twitter

Het promoten van jouw nieuwste blog of interactie met jouw doelgroep, dat kan allemaal door het gebruik van video op Twitter. Wanneer je een video op Twitter wilt verspreiden, houd er dan rekening mee dat je de video zo kort mogelijk houdt. Korte video content die makkelijk te begrijpen is doet het vaak goed op Twitter. Dit kanaal staat natuurlijk bekend om zijn kort maar krachtige content! 

Tip: Probeer de video eens vast te pinnen aan de top van jouw pagina, zo is deze snel en makkelijk terug te vinden! 

TikTok 

TikTok is een social media-app waarmee je korte (muziek)videos kunt maken en delen. Ten opzichte van 2020 is het gebruik van TikTok dit jaar met 197% gestegen naar 836.000 dagelijkse gebruikers. Een enorme groei!

Het belangrijkste om na te gaan is of het gebruik van TikTok past bij jouw bedrijf. Voor bedrijven waar de doelgroep actief is op TikTok liggen er veel kansen. Blijf bij jezelf als bedrijf, zodat je betrouwbaar blijft overkomen. Daarnaast is het belangrijk om goed de trends en ontwikkelingen van TikTok in de gaten te houden. Advertentie mogelijkheden zijn op dit moment beperkt, maar wanneer dit voor het grote publiek beschikbaar wordt kan dit erg interessant zijn.

Kortom: het inzetten van videomarketing is per social media kanaal verschillend. Bepaal welk kanaal je als bedrijf wilt inzetten én of dit ook past bij jouw bedrijf. Zorg er daarnaast voor dat de video goed geoptimaliseerd wordt op het door jouw gekozen kanaal. 

Heb je een vraag over de inhoud van deze blog? Stel je vraag aan Glynnis!

Neem contact op