Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Wat zijn de extra voordelen van een toegankelijke website?

2 min lezen
18 juli 2022
Wat zijn de extra voordelen van een toegankelijke website?
3:27

Het is je vast bekent dat een toegankelijke website meer bekeken wordt, omdat hij nu ook gebruikt kan worden door mensen met een (visuele) beperking. Naast dat deze doelgroep nu ook jouw pagina kan lezen en begrijpen, zitten er nog extra voordelen aan een toegankelijke website. 

Benieuwd? In deze blog neem ik je mee door de extra voordelen van het hebben van een toegankelijke website.

Voordelen ook zonder beperking

Een toegankelijke website is niet alleen nodig voor mensen met een (visuele) beperking, het brengt ook verduidelijking voor iedereen.

  • Allereerst is het van belang je call-to-actions (CTA) zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Zo wordt het voor iemand met een beperking duidelijk naar welke pagina je wordt geleidt. Dit is voor iedereen fijn, zodat er geen verwarring ontstaat over wat je tegenkomt wanneer je op de CTA klikt. 
  • Om een screenreader jouw teksten goed te kunnen laten lezen, is het belangrijk dat je een juiste opbouw van je pagina nastreeft. Dit betekent een juist gebruik van koppen, subkoppen, paragrafen en alinea's. Voor een screenreader is dit van belang, omdat zo de pagina goed opgelezen kan worden. Over het algemeen is een pagina met een duidelijke tekst en opbouw fijner om doorheen te scrollen of te lezen. 
  • Je website wordt eenvoudig bedienbaar. Dit is ook één van de toegankelijkheidseisen van het WCAG. Doordat de website goed te bedienen is kun jij zelf ook eenvoudiger en soepel door de website heen navigeren. Dit omdat er bepaalde elementen aan de website zijn toegevoegd om het voor mensen met een visuele beperking makkelijker te maken. 

WCAG flywheel

Goed voor je SEO

Naast dat je website meer mensen bereikt als deze digitaal toegankelijk is, heeft jouw website ook een betere vindbaarheid. Zoekmachine-optimalisatie en toegankelijkheid hebben aardig veel raakvlakken met elkaar. Google, maar ook andere zoekmachines, indexeren namelijk de code van jouw website en proberen daar zo veel mogelijk relevante informatie uit te trekken. Hoe toegankelijker jouw website is, hoe beter de zoekmachines dit kunnen begrijpen en hoe groter de kans is dat jij hoog in de zoekresultaten terecht komt.

Veel toegankelijkheidseisen zijn ook een criteria van zoekmachines als Google. Als je daar aan voldoet heb je automatisch een hogere score in Google. Win-win dus :)

Duidelijkere multimedia 

Multimedia, zoals video's of afbeeldingen, moeten ook toegankelijk gemaakt worden. Dit heeft ook voordelen voor de gebruiker zonder (visuele) beperking.

Om een video toegankelijk te maken moet er allereerst ondertiteling toegevoegd worden aan het beeld. Dit zorgt er voor dat je de geluiden niet alleen kunt horen, maar ook lezen. Deze duidelijke ondertiteling is bijvoorbeeld fijn wanneer je een video wel wilt bekijken, maar het geluid niet aan kunt zetten. Daarnaast is het ook van belang om een duidelijk transcript toe te voegen voor bij jouw video. Hierin zie je wat er gezegd wordt op welke seconde van de video. Dit transcript kun jij er zelf ook bijpakken om de video nog eens rustig door te lezen bijvoorbeeld.

Naast video heeft alle overige visuele content ook een beschrijving. Dit is nodig voor de screenreaders of voorleeshulpen om de afbeelding goed en duidelijk te kunnen vertalen naar de gebruiker.

 

Wil je weten hoe jij deze elementen ook kunt toepassen op jouw website? Laat het ons vooral weten!

Webinar digitale toegankelijkheid