Skip to content Skip to footer
elite-badge-color
Bekijk de reviews

Zo maak je jouw PDF digitaal toegankelijk

2 min lezen
13 juli 2022
Zo maak je jouw PDF digitaal toegankelijk
3:07

Website's worden steeds meer digitaal toegankelijk. Ook PDF-documenten worden veelvoudig online gebruikt. Echter is deze content vaak niet voor iedereen bruikbaar, omdat het niet toegankelijk gemaakt is.  

Het is wel mogelijk om deze PDF's, net als webpagina's, toegankelijk te maken. Zo zorg je ervoor dat ze te gebruiken zijn voor iedereen, ook mensen met een (visuele) beperking. Niet-toegankelijke PDF's zijn namelijk niet goed te lezen door screenreaders of voorlees software. Wat ook fijn is is dat Google een toegankelijk document beter kan indexeren. In deze blog vertel ik hoe je jouw PDF toegankelijk kan maken en wat de voordelen zijn. 

Een PDF toegankelijk maken

Wanneer je een PDF toegankelijk wilt maken, kun je dat het beste vanuit een bronbestand doen, bijvoorbeeld in Word. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het aanmaken van een PDF bestand, wanneer je wilt dat deze digitaal toegankelijk is: 

Kleurcontrast 

Voldoende kleurcontrasten in een document zijn nodig voor mensen met een (visuele) beperking om te tekst te kunnen lezen. Het kleurcontrast is het kleurverschil tussen de voorgrond en achtergrond. Zwart op wit is bijvoorbeeld een goed kleurcontrast. Een kleurcontrast van tenminste 4,5:1 is hiervoor nodig. 

Wil je weten of de kleuren die jij gekozen hebt goed contrasteren met elkaar? Ga dan naar deze website, vul de kleurcodes in en testen maar! 

Tekstalternatieven voor informatieve afbeeldingen 

Een tekstalternatief, ookwel alt-tekst genoemd, kun je instellen voor afbeeldingen. Zorg ervoor dat de afbeeldingen die informatie overdragen, zoals een logo of een afbeelding met tekst, een tekstalternatief krijgen die de situatie op de afbeelding omschrijft.  

Structuur

Zorg voor het juiste gebruik van koppen, alinea's en paragrafen. Ook tabellen en opsommingen dienen juist gebruikt te worden om door de voorlees software herkent te worden en dus ook op de juiste manier worden voorgelezen. 

Taal van het bestand 

Het is van belang dat de taal van jouw (PDF) document goed staat ingesteld. Op deze manier kan de voorlees software ook de tekst in de juiste taal voorlezen. 

Weten of de teksten die jij gebruikt toegankelijk genoeg zijn? In onze blog lees je er meer over. 

 

De voordelen van een toegankelijke PDF 

Ondanks dat het maken van een toegankelijke PDF best wat werk kan zijn, zitten er toch een aantal grote voordelen aan. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet: 

  • Jouw documenten zijn naast jouw website digitaal toegankelijk. Toegankelijkheid wordt vanaf 2025 verplicht voor niet-overheidswebsites.
  • Je documenten worden beter geïndexeerd door zoekmachines, zo is jouw website ook beter vindbaar. 
  • Toegankelijke documenten worden in alle browsers goed getoond
  • Je sluit niemand buiten, iedereen kan het document lezen door middel van een screenreader en voorlees software. 

 

Wil je weten of jouw website digitaal toegankelijk is of wil je eens overleggen over hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Neem dan contact met ons op!